Obsah kofeinu v kávě
Množství kofeinu v šálku kávy závisí hned na několika faktorech – jednak na druhu kávy, dále pak na konkrétní odrůdě a v neposlední řadě i na způsobu přípravy. Proto možná někoho překvapí, že např. tzv. turecká káva (ne ta pravá, ale ta se sedlinou na dně) má až 4x více kofeinu než espresso. Stejně tak ristretto, jež má velmi výraznou chuť, má mnohem méně kofeinu než káva připravená metodou french press – důvodem je doba přípravy, která je u french pressu mnohem delší.
Zobrazit více
Přítomnost kofeinu, který má povzbuzující účinky, je vedle lahodné chuti jednou z hlavních výhod kávy. Někteří lidé ale preferují nápoje v bezkofeinové podobě. I káva se dá připravit bez kofeinu, celosvětově ale tvoří jen 10 % z celkové spotřeby ká…Když se řekne Latte, představíme si kávový nápoj, který je většinou podáván ve vysoké sklenici a je vyroben na bázi espressa, do kterého se přidá napařené mléko. Korunou celého nápoje je pěnové mléko, kterému se odborně říká mikro pěna.
Proč se tent…Osvěžující nápoj, který je složen z hořkého espressa a bublinkového toniku, vytváří lahodnou chuť, které se nedá odolat! Pokud máte rádi ledové Latte či Frapuccino, je velká pravděpodobnost, že i tento nápoj Vám zachutná.
Jak se připravuje espresso…Než se káva z kávovaru dostane do Vašeho hrníčku, musí projít mnoha kroky zpracování. Víte, jak proces zpracování kávy probíhá?
Sběr fazolí
Nejprve je potřeba ručně sesbírat zelené fazole, které se pak rozemelou. Před mletím je však potřeba fazole…