Studená káva Cold Brew – základní info

Dobrá káva nemusí být jen horká – především v letních měsících spousta lidí dává přednost spíše něčemu studenému a osvěžujícímu. Pokud preferujete kávu, která není sladká jako klasické Eiskaffee a chcete pouze vysokou kvalitu, mohla by vám vyhovovat Cold Brew, která v posledních letech získává stále vyšší a vyšší oblibu.

Příprava kávy Cold Brew

Udělat si výbornou studenou kávu pomocí metody Cold Brew není nic těžkého, jen je třeba počítat s tím, že příprava takového nápoje je časově docela náročná. Tato káva se dělá tak, že do vhodné nádoby (např. zavařovací sklenice, ještě lepší volbou je ale French press nebo speciální kávovar na Cold Brew) nasypete namletou kávu a zalijete ji studenou vodou (optimální poměr je cca 1:10 , takže na 100 g kávy zhruba 1 l vody). Nádobu uzavřete a protřepete a pak ji uložíte do ledničky – doporučuje se alespoň 12 hodin, ale můžete i déle, třeba až 48 hodin. Nakonec ještě musíte kávu přefiltrovat a máte hotový výborný osvěžující nápoj.

Kde koupit kávu Cold Brew?

Cold Brew zatím v Česku není tolik rozšířená jako tradiční horké kávové nápoje, spousta dobrých kaváren nebo bister ji už ale ve svojí nabídce má, logicky zejména během letního období. Kromě toho si ale můžete hotovou kávu Cold Brew koupit i domů – sehnat se dá na vybraných e-shopech, např. ColtBrew.com, BeerShop.cz a jiných.

Výhody studené kávy Cold Brew

Studená káva připravovaná metodou Cold Brew má řadu výhod – není tak hořká jako běžná káva bez cukru, je hodně osvěžující a její chuť je velmi jemná a bohatá – pro milovníky kávy ideální nápoj do horkého počasí. Příprava je navíc snadná, takže si ji každý může připravit doma, aniž by musel mít drahý kávovar nebo jiné speciální vybavení. Plusem je i vysoký obsah kofeinu, takže i tato káva vás může pořádně nakopnout a dodat vám potřebnou energii.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Dva základní druhy kávy – arabica a robustaDva základní druhy kávy – arabica a robusta

Pokud si v jakémkoli obchodě koupíte kávu, bude se s velmi vysokou pravděpodobností jednat buď o arabicu nebo robustu. Jaké jsou jejich hlavní vlastnosti a v čem se tyto druhy kávy od sebe liší? Základní informace o kávě arabica Jedná se o nejrozší…

Co je to latte art a kde se s ním můžete setkat?Co je to latte art a kde se s ním můžete setkat?

U gastronomie obecně platí, že důležitá je nejen samotná chuť, ale velkou roli hraje také vzhled. To sice platí především u jídel, ale i u některých nápojů můžete dostat téměř umělecké dílo, které vás může nadchnout už jen tím, jak vypadá. V tomto…

Starbucks – historie největšího řetězce kaváren na světěStarbucks – historie největšího řetězce kaváren na světě

Značku Starbucks asi není třeba příliš představovat – jde o největší řetězec kaváren na světě, který k roku 2018 provozoval více než 28 000 kaváren, zhruba polovina z nich pak byla přímo v USA, odkud Starbucks pochází. Jaká je historie této proslul…

Kde mají nejvyšší spotřebu kávy?Kde mají nejvyšší spotřebu kávy?

Zatímco největšími producenty kávy jsou mimoevropské země, jako je především Brazílie, Vietnam, Kolumbie nebo Indonésie, možná vás překvapí, že v konzumaci kávy je žebříček úplně jiný – státy, odkud se káva dováží, mají spotřebu relativně nízkou. V…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Základní informace o kávě z french pressuZákladní informace o kávě z french pressu

Káva se dá připravovat celou řadou různých způsobů – od obyčejného zalití kávy horkou vodou z konvice, přes přípravu v běžném kávovaru, snadnou přípravu v kapslových přístrojích, až po méně obvyklé metody, jako je např. Chemex, Vacuum Pot, AeroPres…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.