Dobrá káva nemusí být jen horká – především v letních měsících spousta lidí dává přednost spíše něčemu studenému a osvěžujícímu. Pokud preferujete kávu, která není sladká jako klasické Eiskaffee a chcete pouze vysokou kvalitu, mohla by vám vyhovovat Cold Brew, která v posledních letech získává stále vyšší a vyšší oblibu.
Udělat si výbornou studenou kávu pomocí metody Cold Brew není nic těžkého, jen je třeba počítat s tím, že příprava takového nápoje je časově docela náročná. Tato káva se dělá tak, že do vhodné nádoby (např. zavařovací sklenice, ještě lepší volbou je ale French press nebo speciální kávovar na Cold Brew) nasypete namletou kávu a zalijete ji studenou vodou (optimální poměr je cca 1:10 , takže na 100 g kávy zhruba 1 l vody). Nádobu uzavřete a protřepete a pak ji uložíte do ledničky – doporučuje se alespoň 12 hodin, ale můžete i déle, třeba až 48 hodin. Nakonec ještě musíte kávu přefiltrovat a máte hotový výborný osvěžující nápoj.
Cold Brew zatím v Česku není tolik rozšířená jako tradiční horké kávové nápoje, spousta dobrých kaváren nebo bister ji už ale ve svojí nabídce má, logicky zejména během letního období. Kromě toho si ale můžete hotovou kávu Cold Brew koupit i domů – sehnat se dá na vybraných e-shopech, např. ColtBrew.com, BeerShop.cz a jiných.
Studená káva připravovaná metodou Cold Brew má řadu výhod – není tak hořká jako běžná káva bez cukru, je hodně osvěžující a její chuť je velmi jemná a bohatá – pro milovníky kávy ideální nápoj do horkého počasí. Příprava je navíc snadná, takže si ji každý může připravit doma, aniž by musel mít drahý kávovar nebo jiné speciální vybavení. Plusem je i vysoký obsah kofeinu, takže i tato káva vás může pořádně nakopnout a dodat vám potřebnou energii.
Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.