Na světě existuje velké množství různých druhů kávy, málokterá je ale tak drahá a výjimečná jako cibetková káva neboli kopi luwak. V čem spočívá jedinečnost této kávy, proč stojí tolik peněz a kde je u nás možné si ji koupit?
Kopi luwak je opravdu velmi specifický druh kávy – připravuje se totiž z plodů kávovníku, které předtím projdou trávicím traktem ovíječe skvrnitého (ten patří mezi cibetkovité šelmy, proto ten název). Ovíječ z plodů stráví pouze dužinu, zatímco zrnka vyloučí ven s výkaly. Mezitím ale v jeho trávicím traktu dojde ke změně kávových zrn – díky enzymu proteáze získají mnohem jemnější a lahodnější chuť. Cibetková káva je proto velmi drahá a jeden kilogram této kávy vyjde na 10 až 20 000 Kč. Chuťově se bezpochyby jedná o zážitek, je ale otázkou, jestli při takto vysokých cenách není lepší volbou některá z klasických prémiových káv, které nabídnou skvělou chuť za podstatně nižší cenu.
U nás se s touto lahodnou kávou můžete setkat v některých lepších kavárnách či restauracích, zejména ve větších městech. Protože káva pochází z Indonésie, asi vás nepřekvapí, že ji nabízí indonéská restaurace a kavárna Garuda v pražských Holešovicích – šálek této luxusní kávy vyjde na 325 Kč. V klášterním café baru v Novém Městě nad Metují pak mají šálek jen za 190 Kč.
Kromě vybraných kaváren se dá káva kopi luwak objednat i z řady internetových obchodů - ať už se jedná o specializované kávové e-shopy nebo o běžné e-shopy s širším sortimentem zboží. Cibetková káva je obvykle dovážena z Indonésie a prodává se jak v podobě arabiky, tak i jako mix arabiky s robustou. V některých e-shopech si můžete i zvolit, zda ji chcete zrnkovou nebo mletou a vybrat si dokonce i jemnost namletí (např. u brněnského e-shopu kopiluwak.eu, který má i svou vlastní pražírnu).
I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.
Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy >
Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.