Česká „turecká“ káva vs. opravdová turecká káva

Když se řekne turecká káva, mnoho lidí u nás si pod tímto názvem představí českou verzi, která ale s tou pravou tureckou kávou nemá téměř nic společného. Jaký je rozdíl mezi tzv. českým turkem, který byl v našich zemích oblíbený v minulosti a dnes už se s ním setkáme spíše v hospodách nebo méně kvalitních podnicích a opravdovou tureckou kávou, která je mnohem kvalitnější a má nesrovnatelně lepší chuť?

Jak se dělá typický „český turek“?

Tento způsob přípravy kávy zná téměř každý – připravuje se tak, že se do šálku nebo hrnku nasype mletá káva a ta se jednoduše zalije horkou vodou. Příprava je velmi snadná a rychlá, s kvalitní kávou to ale nemá mnoho společného a v dobrých kavárnách se s tímto nápojem většinou nesetkáte. Velkou nevýhodou české verze turka je i lógr, který se usadí na dně šálku a ani chuť kávy není zdaleka tak lahodná jako u kávy z kávovaru nebo u pravé turecké kávy.

V čem se připravuje pravá turecká káva?

Opravdová turecká káva se připravuje ve speciální nádobě, které se říká džezva. Jedná se o nádobu (vyrobenou nejčastěji z mědi) která má kónický tvar a její horní okraj je mírně rozšířený, aby káva nepřetekla. Nahoře je zároveň tzv. hubička, jež usnadňuje nalévání, součástí džezvy je také rukojeť, za kterou se nádoba drží.

Příprava turecké kávy

Způsobů, jak připravit tureckou kávu v džezvě, je hned několik a záleží na vás, jakému dáte přednost. Častou variantou je metoda, kdy se do džezvy nejdříve nasype namletá káva spolu s cukrem, pak se do ní nalije voda, promíchá a pak se zahřívá na malém plameni. Jakmile káva vypění, sebere se lžičkou pěna, dá do šálku a káva se dál zahřívá. Poté, co znovu přijde k varu se začne pomalu lít do šálku. Jinou metoda spočívá tom, že nejdříve se do džezvy nalije voda a teprve do ní se nasype káva. Ta se pak ohřívá než přijde k varu, pak se plamen stáhne (nebo se džezva dá na chvilku pryč) a postup se 3x zopakuje. Existují i jiné možnosti přípravy, většinou ale Turci svoji kávu hodně sladí – pravá turecká káva tak může chutnat i těm, kteří dávají přednost sladším nápojům.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Cibetková káva patří k těm nejluxusnějšímCibetková káva patří k těm nejluxusnějším

Na světě existuje velké množství různých druhů kávy, málokterá je ale tak drahá a výjimečná jako cibetková káva neboli kopi luwak. V čem spočívá jedinečnost této kávy, proč stojí tolik peněz a kde je u nás možné si ji koupit? Z čeho se vyrábí ci…

Studená káva Cold Brew – základní infoStudená káva Cold Brew – základní info

Dobrá káva nemusí být jen horká – především v letních měsících spousta lidí dává přednost spíše něčemu studenému a osvěžujícímu. Pokud preferujete kávu, která není sladká jako klasické Eiskaffee a chcete pouze vysokou kvalitu, mohla by vám vyhovova…

Podle čeho poznáte dobrou kavárnu?Podle čeho poznáte dobrou kavárnu?

Chcete si vychutnat šálek dobré a správně připravené kávy, ale nejste si jistí, do které kavárny zajít? Poznat dobrou kavárnu, kde dělají skutečně špičkovou kávu, není zas tak těžké – máme pro vás několik tipů, na co se zaměřit, abyste získali před…

Fenomén kočičích kavárenFenomén kočičích kaváren

Na našem webu se zabýváme různými novými trendy v oblasti přípravy kávy, ale věnujeme se i různým druhům kaváren. V posledních letech se u nás začaly rozšiřovat kočičí kavárny, které jsou zajímavou alternativou vůči běžným podnikům a jsou ideálním…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Ve kterých zemích se kávovník pěstuje nejvíce?Ve kterých zemích se kávovník pěstuje nejvíce?

Kávovník, z jehož plodů se následně vyrábí káva, se dnes pěstuje už ve více než 50 zemích světa. Které z nich patří k největším producentům a jaký je jejich podíl na trhu? Z hlediska světadílů jde zejména o Jižní Ameriku, Asii, Afriku a Střední Ame…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.