Česká „turecká“ káva vs. opravdová turecká káva

Když se řekne turecká káva, mnoho lidí u nás si pod tímto názvem představí českou verzi, která ale s tou pravou tureckou kávou nemá téměř nic společného. Jaký je rozdíl mezi tzv. českým turkem, který byl v našich zemích oblíbený v minulosti a dnes už se s ním setkáme spíše v hospodách nebo méně kvalitních podnicích a opravdovou tureckou kávou, která je mnohem kvalitnější a má nesrovnatelně lepší chuť?

Jak se dělá typický „český turek“?

Tento způsob přípravy kávy zná téměř každý – připravuje se tak, že se do šálku nebo hrnku nasype mletá káva a ta se jednoduše zalije horkou vodou. Příprava je velmi snadná a rychlá, s kvalitní kávou to ale nemá mnoho společného a v dobrých kavárnách se s tímto nápojem většinou nesetkáte. Velkou nevýhodou české verze turka je i lógr, který se usadí na dně šálku a ani chuť kávy není zdaleka tak lahodná jako u kávy z kávovaru nebo u pravé turecké kávy.

V čem se připravuje pravá turecká káva?

Opravdová turecká káva se připravuje ve speciální nádobě, které se říká džezva. Jedná se o nádobu (vyrobenou nejčastěji z mědi) která má kónický tvar a její horní okraj je mírně rozšířený, aby káva nepřetekla. Nahoře je zároveň tzv. hubička, jež usnadňuje nalévání, součástí džezvy je také rukojeť, za kterou se nádoba drží.

Příprava turecké kávy

Způsobů, jak připravit tureckou kávu v džezvě, je hned několik a záleží na vás, jakému dáte přednost. Častou variantou je metoda, kdy se do džezvy nejdříve nasype namletá káva spolu s cukrem, pak se do ní nalije voda, promíchá a pak se zahřívá na malém plameni. Jakmile káva vypění, sebere se lžičkou pěna, dá do šálku a káva se dál zahřívá. Poté, co znovu přijde k varu se začne pomalu lít do šálku. Jinou metoda spočívá tom, že nejdříve se do džezvy nalije voda a teprve do ní se nasype káva. Ta se pak ohřívá než přijde k varu, pak se plamen stáhne (nebo se džezva dá na chvilku pryč) a postup se 3x zopakuje. Existují i jiné možnosti přípravy, většinou ale Turci svoji kávu hodně sladí – pravá turecká káva tak může chutnat i těm, kteří dávají přednost sladším nápojům.

Zajímavá fakta o LatteZajímavá fakta o Latte

Když se řekne Latte, představíme si kávový nápoj, který je většinou podáván ve vysoké sklenici a je vyroben na bázi espressa, do kterého se přidá napařené mléko. Korunou celého nápoje je pěnové mléko, kterému se odborně říká mikro pěna. Proč se tent…

Dva základní druhy kávy – arabica a robustaDva základní druhy kávy – arabica a robusta

Pokud si v jakémkoli obchodě koupíte kávu, bude se s velmi vysokou pravděpodobností jednat buď o arabicu nebo robustu. Jaké jsou jejich hlavní vlastnosti a v čem se tyto druhy kávy od sebe liší? Základní informace o kávě arabica Jedná se o nejrozší…

Jaká káva je oblíbená v Česku?Jaká káva je oblíbená v Česku?

Kterou kávu Češi kupují v obchodech a jaké druhy kávy si nejčastěji dávají v kavárnách? Podívali jsme se na to, jak se změnily chutě českých milovníků kávy v posledních letech. Nákup kávy hodně závisí na příjmech Podle průzkumu hrají v tom, jak…

Káva snižuje deprese a zlepšuje paměťKáva snižuje deprese a zlepšuje paměť

Horká, silná káva nás probere a pořádně nabudí. Má však i další účinky, které jsou pro nás pozitivní. Dlouhodobá konzumace kávy snižuje výskyt depresí a zlepšuje stav naší paměti, která se s věkem snižuje. Snížení rizika spáchání sebevraždy Dle stu…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Stručná historie kávyStručná historie kávy

Káva má za sebou velmi dlouhou a bohatou historii, kdy se z neznámé rostliny postupně stala druhou nejprodávanější komoditou na světě – hned po ropě. Jaké byly hlavní milníky její historie? První záznamy o kávě pocházejí ze 6.století První zmín…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.