Česká „turecká“ káva vs. opravdová turecká káva

Když se řekne turecká káva, mnoho lidí u nás si pod tímto názvem představí českou verzi, která ale s tou pravou tureckou kávou nemá téměř nic společného. Jaký je rozdíl mezi tzv. českým turkem, který byl v našich zemích oblíbený v minulosti a dnes už se s ním setkáme spíše v hospodách nebo méně kvalitních podnicích a opravdovou tureckou kávou, která je mnohem kvalitnější a má nesrovnatelně lepší chuť?

Jak se dělá typický „český turek“?

Tento způsob přípravy kávy zná téměř každý – připravuje se tak, že se do šálku nebo hrnku nasype mletá káva a ta se jednoduše zalije horkou vodou. Příprava je velmi snadná a rychlá, s kvalitní kávou to ale nemá mnoho společného a v dobrých kavárnách se s tímto nápojem většinou nesetkáte. Velkou nevýhodou české verze turka je i lógr, který se usadí na dně šálku a ani chuť kávy není zdaleka tak lahodná jako u kávy z kávovaru nebo u pravé turecké kávy.

V čem se připravuje pravá turecká káva?

Opravdová turecká káva se připravuje ve speciální nádobě, které se říká džezva. Jedná se o nádobu (vyrobenou nejčastěji z mědi) která má kónický tvar a její horní okraj je mírně rozšířený, aby káva nepřetekla. Nahoře je zároveň tzv. hubička, jež usnadňuje nalévání, součástí džezvy je také rukojeť, za kterou se nádoba drží.

Příprava turecké kávy

Způsobů, jak připravit tureckou kávu v džezvě, je hned několik a záleží na vás, jakému dáte přednost. Častou variantou je metoda, kdy se do džezvy nejdříve nasype namletá káva spolu s cukrem, pak se do ní nalije voda, promíchá a pak se zahřívá na malém plameni. Jakmile káva vypění, sebere se lžičkou pěna, dá do šálku a káva se dál zahřívá. Poté, co znovu přijde k varu se začne pomalu lít do šálku. Jinou metoda spočívá tom, že nejdříve se do džezvy nalije voda a teprve do ní se nasype káva. Ta se pak ohřívá než přijde k varu, pak se plamen stáhne (nebo se džezva dá na chvilku pryč) a postup se 3x zopakuje. Existují i jiné možnosti přípravy, většinou ale Turci svoji kávu hodně sladí – pravá turecká káva tak může chutnat i těm, kteří dávají přednost sladším nápojům.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Káva z kapslí – trend posledních letKáva z kapslí – trend posledních let

Jedním z velmi oblíbených a pohodlných způsobů přípravy kávy v domácím prostředí je příprava kávy z kapslí – ta se postupně dostává do čím dál většího množství domácností a lidé oceňují praktickou, snadnou a rychlou přípravu jejich oblíbeného nápoj…

Nové trendy v přípravě kávyNové trendy v přípravě kávy

Ti největší kávoví labužníci, kteří rádi zkoušejí nově věci a milují výběrovou kávu, se často nespokojí jen s běžnými způsoby její přípravy a rádi zkoušejí i různé alternativní možnosti. V poslední době neustále přibývají nové a nové kavárny, v nic…

Podle čeho poznáte dobrou kavárnu?Podle čeho poznáte dobrou kavárnu?

Chcete si vychutnat šálek dobré a správně připravené kávy, ale nejste si jistí, do které kavárny zajít? Poznat dobrou kavárnu, kde dělají skutečně špičkovou kávu, není zas tak těžké – máme pro vás několik tipů, na co se zaměřit, abyste získali před…

Charakteristika a výhody kávy bez kofeinuCharakteristika a výhody kávy bez kofeinu

Přítomnost kofeinu, který má povzbuzující účinky, je vedle lahodné chuti jednou z hlavních výhod kávy. Někteří lidé ale preferují nápoje v bezkofeinové podobě. I káva se dá připravit bez kofeinu, celosvětově ale tvoří jen 10 % z celkové spotřeby ká…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Je pití kávy zdravé?Je pití kávy zdravé?

Pití kávy je jak u nás, tak i téměř všude ve světě velmi oblíbené a káva patří k nejrozšířenějším nápojům. Otázkou, kterou si ale pokládá mnoho lidí je, zda je pití kávy zdravé nebo spíše naopak zdraví škodí. Pití kávy má své klady i zápory Pod…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.