Česká „turecká“ káva vs. opravdová turecká káva

Když se řekne turecká káva, mnoho lidí u nás si pod tímto názvem představí českou verzi, která ale s tou pravou tureckou kávou nemá téměř nic společného. Jaký je rozdíl mezi tzv. českým turkem, který byl v našich zemích oblíbený v minulosti a dnes už se s ním setkáme spíše v hospodách nebo méně kvalitních podnicích a opravdovou tureckou kávou, která je mnohem kvalitnější a má nesrovnatelně lepší chuť?

Jak se dělá typický „český turek“?

Tento způsob přípravy kávy zná téměř každý – připravuje se tak, že se do šálku nebo hrnku nasype mletá káva a ta se jednoduše zalije horkou vodou. Příprava je velmi snadná a rychlá, s kvalitní kávou to ale nemá mnoho společného a v dobrých kavárnách se s tímto nápojem většinou nesetkáte. Velkou nevýhodou české verze turka je i lógr, který se usadí na dně šálku a ani chuť kávy není zdaleka tak lahodná jako u kávy z kávovaru nebo u pravé turecké kávy.

V čem se připravuje pravá turecká káva?

Opravdová turecká káva se připravuje ve speciální nádobě, které se říká džezva. Jedná se o nádobu (vyrobenou nejčastěji z mědi) která má kónický tvar a její horní okraj je mírně rozšířený, aby káva nepřetekla. Nahoře je zároveň tzv. hubička, jež usnadňuje nalévání, součástí džezvy je také rukojeť, za kterou se nádoba drží.

Příprava turecké kávy

Způsobů, jak připravit tureckou kávu v džezvě, je hned několik a záleží na vás, jakému dáte přednost. Častou variantou je metoda, kdy se do džezvy nejdříve nasype namletá káva spolu s cukrem, pak se do ní nalije voda, promíchá a pak se zahřívá na malém plameni. Jakmile káva vypění, sebere se lžičkou pěna, dá do šálku a káva se dál zahřívá. Poté, co znovu přijde k varu se začne pomalu lít do šálku. Jinou metoda spočívá tom, že nejdříve se do džezvy nalije voda a teprve do ní se nasype káva. Ta se pak ohřívá než přijde k varu, pak se plamen stáhne (nebo se džezva dá na chvilku pryč) a postup se 3x zopakuje. Existují i jiné možnosti přípravy, většinou ale Turci svoji kávu hodně sladí – pravá turecká káva tak může chutnat i těm, kteří dávají přednost sladším nápojům.

Káva z kapslí – trend posledních letKáva z kapslí – trend posledních let

Jedním z velmi oblíbených a pohodlných způsobů přípravy kávy v domácím prostředí je příprava kávy z kapslí – ta se postupně dostává do čím dál většího množství domácností a lidé oceňují praktickou, snadnou a rychlou přípravu jejich oblíbeného nápoj…

Kam zajít na kávové kurzy pro veřejnost?Kam zajít na kávové kurzy pro veřejnost?

Milujete dobrou kávu a rádi byste se naučili ji dobře připravovat, ať už jde o pravé espresso, filtrovanou kávu, různé techniky jako je latte art nebo i složitější věci? Pak není nic jednoduššího než se přihlásit na některý z kávových kurzů pro veř…

Tipy na nejlepší kavárny v BrněTipy na nejlepší kavárny v Brně

Brno se v posledních letech – zvláště pak jeho centrum – stává čím dál vyhledávanějším místem pro fanoušky dobré kávy a mnoho lidí se shoduje na tom, že pokud jde o kavárny, Brno je v této oblasti dokonce možná i lepší než Praha. Skvělých kaváren s…

Pochutnejte si na sladkostech s kávovou příchutíPochutnejte si na sladkostech s kávovou příchutí

Káva je vynikající nejen sama o sobě jako lahodný nápoj, ale používá se i jako ingredience do mnoha různých sladkostí, cukrovinek nebo zákusků. Vybrali jsme pár tipů na oblíbené sladkosti, v nichž hraje právě káva jednu z hlavních rolí. Dorty a…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Tipy na nejlepší kavárny v BrněTipy na nejlepší kavárny v Brně

Brno se v posledních letech – zvláště pak jeho centrum – stává čím dál vyhledávanějším místem pro fanoušky dobré kávy a mnoho lidí se shoduje na tom, že pokud jde o kavárny, Brno je v této oblasti dokonce možná i lepší než Praha. Skvělých kaváren s…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.