Chcete si vychutnat šálek dobré a správně připravené kávy, ale nejste si jistí, do které kavárny zajít? Poznat dobrou kavárnu, kde dělají skutečně špičkovou kávu, není zas tak těžké – máme pro vás několik tipů, na co se zaměřit, abyste získali představu, zda v daném podniku dělají kávu opravdu dobře.
Určitý obrázek si můžete udělat už ze samotného nápojového lístku. Jasným negativním signálem jsou např. hrubky a nesmyslně napsané názvy kávy (např. expreso apod.), stejně tak pokud kavárna nabízí kávy pod názvy, které se správně nepoužívají (např. espresso ristretto, pikolo atd.). Dobrý dojem nedělá ani špinavé a pomačkané menu.
Důležitým signálem, zda v kavárně dělají dobrou kávu, je čistota kávovaru. Určitě se vyplatí podívat se na trysku na mléko, která by měla být vždy čistá (nesmí na ní zůstávat zaschlé mléko), stejně tak i celý kávovar by neměl být ušpiněný. Dobrá káva se dává do nahřátého šálku, ten by ale při nahřívání měl být otočený dnem dolů – v opačném případě hrozí, že se o něj popálíte.
V kavárnách je běžnou praxí, že jiná osoba obsluhuje kávovar a jiná kávu roznáší. Je důležité, aby neuběhla příliš dlouhá doba od okamžiku, kdy je káva hotová, do okamžiku, kdy se dostane k vašemu stolu. Už po dvou minutách totiž káva ztrácí svoje aroma a čím později vám ji obsluha přinese, tím bude chuťový zážitek slabší.
Závěrečná rada je celkem logická a v dnešní době už víceméně samozřejmá – pokud si nejste jistí, nejdříve se podívejte, jaké má kavárna na internetu recenze a jak se o ní píše. Není to sice 100% záruka, že si na kávě nakonec skutečně pochutnáte (každý má jiné preference), ale získáte tak spoustu informací a minimálně u těch nejlepších kaváren jistotu, že jdete do podniku, kde kávě rozumí, mají ji čerstvou a připravují ji tak, jak se má káva správně připravovat.
Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.