Podle čeho poznáte dobrou kavárnu?

Chcete si vychutnat šálek dobré a správně připravené kávy, ale nejste si jistí, do které kavárny zajít? Poznat dobrou kavárnu, kde dělají skutečně špičkovou kávu, není zas tak těžké – máme pro vás několik tipů, na co se zaměřit, abyste získali představu, zda v daném podniku dělají kávu opravdu dobře.

Hodně napoví nápojový lístek

Určitý obrázek si můžete udělat už ze samotného nápojového lístku. Jasným negativním signálem jsou např. hrubky a nesmyslně napsané názvy kávy (např. expreso apod.), stejně tak pokud kavárna nabízí kávy pod názvy, které se správně nepoužívají (např. espresso ristretto, pikolo atd.). Dobrý dojem nedělá ani špinavé a pomačkané menu.

Podívejte se na kávovar a jeho čistotu

Důležitým signálem, zda v kavárně dělají dobrou kávu, je čistota kávovaru. Určitě se vyplatí podívat se na trysku na mléko, která by měla být vždy čistá (nesmí na ní zůstávat zaschlé mléko), stejně tak i celý kávovar by neměl být ušpiněný. Dobrá káva se dává do nahřátého šálku, ten by ale při nahřívání měl být otočený dnem dolů – v opačném případě hrozí, že se o něj popálíte.

Všímejte si práce a rychlosti obsluhy

V kavárnách je běžnou praxí, že jiná osoba obsluhuje kávovar a jiná kávu roznáší. Je důležité, aby neuběhla příliš dlouhá doba od okamžiku, kdy je káva hotová, do okamžiku, kdy se dostane k vašemu stolu. Už po dvou minutách totiž káva ztrácí svoje aroma a čím později vám ji obsluha přinese, tím bude chuťový zážitek slabší.

Ověřte si kavárnu na internetu

Závěrečná rada je celkem logická a v dnešní době už víceméně samozřejmá – pokud si nejste jistí, nejdříve se podívejte, jaké má kavárna na internetu recenze a jak se o ní píše. Není to sice 100% záruka, že si na kávě nakonec skutečně pochutnáte (každý má jiné preference), ale získáte tak spoustu informací a minimálně u těch nejlepších kaváren jistotu, že jdete do podniku, kde kávě rozumí, mají ji čerstvou a připravují ji tak, jak se má káva správně připravovat.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Nové trendy v přípravě kávyNové trendy v přípravě kávy

Ti největší kávoví labužníci, kteří rádi zkoušejí nově věci a milují výběrovou kávu, se často nespokojí jen s běžnými způsoby její přípravy a rádi zkoušejí i různé alternativní možnosti. V poslední době neustále přibývají nové a nové kavárny, v nic…

Zajímavá fakta o LatteZajímavá fakta o Latte

Když se řekne Latte, představíme si kávový nápoj, který je většinou podáván ve vysoké sklenici a je vyroben na bázi espressa, do kterého se přidá napařené mléko. Korunou celého nápoje je pěnové mléko, kterému se odborně říká mikro pěna. Proč se tent…

Které e-shopy nabízejí kvalitní kávu?Které e-shopy nabízejí kvalitní kávu?

Milovníci kvalitní kávy se asi většinou nespokojí s tím, co nabízejí běžné supermarkety a mnohem lépe si vyberou ve specializovaných obchodech nebo e-shopech zaměřených na výběrovou kávu od předních pěstitelů. Máme pro vás 4 tipy na internetové obc…

Jak se káva zpracovává?Jak se káva zpracovává?

Než se káva z kávovaru dostane do Vašeho hrníčku, musí projít mnoha kroky zpracování. Víte, jak proces zpracování kávy probíhá? Sběr fazolí Nejprve je potřeba ručně sesbírat zelené fazole, které se pak rozemelou. Před mletím je však potřeba fazole…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Existuje káva pod názvem pikolo?Existuje káva pod názvem pikolo?

V souvislosti s kávou patří k hojně diskutovaným tématům, jak se jednotlivé způsoby přípravy kávy nazývají. Nejčastěji se vedou debaty nad tím, co přesně znamená espresso a zde je v pořádku, když se místo něj používá termín piccolo. Jak to tedy má…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.