Rizika nadměrného pití kávy

Káva patří obecně mezi zdravé nápoje a v rozumné míře by u dospělých lidí neměla nijak škodit zdraví – spíše naopak. Na druhou stranu nadměrné pití kávy přináší i určitá zdravotní rizika, které je dobré si uvědomit. Jaká nebezpečí Vám hrozí, pokud budete pít příliš velké množství tohoto oblíbeného nápoje?

Přibírání na váze

Samotná káva bez cukru, mléka, sirupů apod. vaši váhu nijak neohrožuje, nicméně po přidání dalších ingrediencí prudce stoupá počet kalorií v jednom šálku. Čím více cukru si do kávy přidáte, tím méně je zdravá a tím více kalorií obsahuje. Pokud tedy držíte dietu nebo se snažíte udržet si váhu, je lepší dávat přednost kávě s co nejmenším množstvím ochucovadel (jako např. silné espresso) a naopak vyhýbat se kávovým nápojům s velkým množstvím mléka a cukru (jako je třeba frappuccino, ledová káva apod.).

Problémy s usínáním

Kávu lidé často pijí proto, aby jim pomohla se soustředěním, s ranním vstáváním nebo naopak když potřebují vydržet co nejdéle vzhůru. Důležitou složkou kávy je kofein, který má povzbuzující účinek a dodává tělu velké množství energie. Pokud ale vypijete hodně kávy, může vás potkat opačný problém, kdy nebudete moci usnout. Kofein totiž působí na lidský organismus ještě šest hodin po jeho konzumaci, což může mít často za následek problémy se spaním.

Závislost na kofeinu

Stejně jako na celé řadě jiných látek, i na kofeinu se dá snadno vytvořit závislost. Pokud pak člověku kofein chybí, může to mít za následek různé nepříjemné potíže, jako je např. bolest hlavy, podrážděnost, únava nebo jiné komplikace. I to je jeden z důvodů, proč je dobré pít kávu s mírou a doplňovat tekutiny i jinými nápoji, které kofein neobsahují. Podobná rizika, jmenovaná v tomto článku, jsou spojena i s jinými nápoji, obsahujícími kofein, jako jsou různé energetické drinky atd.

Jak se káva zpracovává?Jak se káva zpracovává?

Než se káva z kávovaru dostane do Vašeho hrníčku, musí projít mnoha kroky zpracování. Víte, jak proces zpracování kávy probíhá? Sběr fazolí Nejprve je potřeba ručně sesbírat zelené fazole, které se pak rozemelou. Před mletím je však potřeba fazole…

Podle čeho poznáte dobrou kavárnu?Podle čeho poznáte dobrou kavárnu?

Chcete si vychutnat šálek dobré a správně připravené kávy, ale nejste si jistí, do které kavárny zajít? Poznat dobrou kavárnu, kde dělají skutečně špičkovou kávu, není zas tak těžké – máme pro vás několik tipů, na co se zaměřit, abyste získali před…

Zajímavé statistiky o kávěZajímavé statistiky o kávě

Vybrali jsme pro vás pár zajímavých statistických údajů, jež se týkají kávy a její konzumace jak u nás v ČR, tak i ve světovém měřítku. Jaké kávě dávají přednost Češi? Stejně jako u jiných potravin, tak i u kávy začínají Češi postupně dávat pře…

Je pití kávy vhodné i pro děti nebo mladistvé?Je pití kávy vhodné i pro děti nebo mladistvé?

Jednou z častých otázek, kterou si kladou rodiče dětí a veřejnost, je problematika vhodnosti pití kávy u dětí a mladistvých. Na toto téma existují různé názory, zkusili jsme tak shrnout nejčastější argumenty a fakta ohledně toho, zda není pití kávy…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Tipy na nejlepší kavárny v Hradci KrálovéTipy na nejlepší kavárny v Hradci Králové

Město na soutoku Labe a Orlice patří k nejkrásnějším městům v ČR a je to bezpochyby jedno z měst s nejvyšší kvalitou života. V Hradci Králové je sice oproti jiným velkým městům poměrně málo nákupních center a obchodů, milovníci kávy si ale nemohou…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.