Co je a co naopak není pravé espresso?

Jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů, který patří k nejvíce prodávaným a zároveň je také základem pro celou řadu dalších nápojů, je espresso. To ale v mnoha kavárnách najdete pod nesprávným názvem nebo špatně připravené. Jak má vypadat skutečné espresso a jaké jsou jeho nejčastější obdoby?

Jak se dělá opravdové espresso?

Pravé espresso je jen jedno – mělo by se připravovat z cca 7g mleté kávy (důležité je, aby byla správně namletá), která se vloží do páky, ta se pak stlačí, nasadí na hlavu kávovaru, pevně utáhne, připraví se šálek (měl by být nahřátý) a kávovar pak kávu protlačí do šálku – doba extrakce by měla trvat přibližně 25 sekund. Důležitý je ale také správný tlak nebo výstupní teplota vody – příprava opravdu dokonalého espressa je tak docela věda a zdaleka ne všude tuto kávu dělají tak, jak se má.

Alternativy pro ty, jenž chtějí kávu ještě silnější nebo naopak ve větším množství

Chcete mít kávu ještě silnější a i samotné espresso je pro vás až moc velké? Pak si dejte ristretto – to má objem pouhých 20 ml, plnější tělo a chuť je paradoxně méně hořká, více je naopak zdůrazněna acidita a sladká chuť. Pokud je pro vás naopak espresso moc malé, máte hned několik možností – buď espresso dopio (nejde o nic jiného než dvojitou dávku espressa, tedy 2x tolik kávy a 2x tolik vody) a nebo lungo (v tomto případě je množství kávy stejné jako u espressa, ale vody je více). Ještě větší je pak americano, které také vychází z espressa, poměr přidané vody je zde ale dokonce 1:5.

Pikolo jako české pojmenování espressa

V Česku si mnoho lidí místo espressa objednává pikolo, což ale není správný název – taková káva oficiálně neexistuje. Může se stát, že obsluha vaši objednávku pochopí, je ale také pravděpodobné, že dostanete něco jiného, než jste chtěli. Pokud si tedy nejste jistí, raději se zeptejte a nechte si poradit – v každé dobré kavárně vám rádi a ochotně pomohou s výběrem, abyste si na kávě skutečně pochutnali.

Starbucks – historie největšího řetězce kaváren na světěStarbucks – historie největšího řetězce kaváren na světě

Značku Starbucks asi není třeba příliš představovat – jde o největší řetězec kaváren na světě, který k roku 2018 provozoval více než 28 000 kaváren, zhruba polovina z nich pak byla přímo v USA, odkud Starbucks pochází. Jaká je historie této proslul…

Zdravotní přínosy pití kávyZdravotní přínosy pití kávy

Káva je výborný nápoj, který nám dovává potřebnou energii. Má ale i mnoho zdravotních přínosů pro náš organismus. Obsahuje antioxidanty, ničí bakterie v dutině ústní, snižuje riziko vzniku rakoviny jater a pomáhá spalovat tuky. Antioxidanty Káva je…

Kniha KávologieKniha Kávologie

I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem…

Které e-shopy nabízejí kvalitní kávu?Které e-shopy nabízejí kvalitní kávu?

Milovníci kvalitní kávy se asi většinou nespokojí s tím, co nabízejí běžné supermarkety a mnohem lépe si vyberou ve specializovaných obchodech nebo e-shopech zaměřených na výběrovou kávu od předních pěstitelů. Máme pro vás 4 tipy na internetové obc…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Nový trend – espresso s tonikemNový trend – espresso s tonikem

Osvěžující nápoj, který je složen z hořkého espressa a bublinkového toniku, vytváří lahodnou chuť, které se nedá odolat! Pokud máte rádi ledové Latte či Frapuccino, je velká pravděpodobnost, že i tento nápoj Vám zachutná. Jak se připravuje espresso…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.