Co je a co naopak není pravé espresso?

Jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů, který patří k nejvíce prodávaným a zároveň je také základem pro celou řadu dalších nápojů, je espresso. To ale v mnoha kavárnách najdete pod nesprávným názvem nebo špatně připravené. Jak má vypadat skutečné espresso a jaké jsou jeho nejčastější obdoby?

Jak se dělá opravdové espresso?

Pravé espresso je jen jedno – mělo by se připravovat z cca 7g mleté kávy (důležité je, aby byla správně namletá), která se vloží do páky, ta se pak stlačí, nasadí na hlavu kávovaru, pevně utáhne, připraví se šálek (měl by být nahřátý) a kávovar pak kávu protlačí do šálku – doba extrakce by měla trvat přibližně 25 sekund. Důležitý je ale také správný tlak nebo výstupní teplota vody – příprava opravdu dokonalého espressa je tak docela věda a zdaleka ne všude tuto kávu dělají tak, jak se má.

Alternativy pro ty, jenž chtějí kávu ještě silnější nebo naopak ve větším množství

Chcete mít kávu ještě silnější a i samotné espresso je pro vás až moc velké? Pak si dejte ristretto – to má objem pouhých 20 ml, plnější tělo a chuť je paradoxně méně hořká, více je naopak zdůrazněna acidita a sladká chuť. Pokud je pro vás naopak espresso moc malé, máte hned několik možností – buď espresso dopio (nejde o nic jiného než dvojitou dávku espressa, tedy 2x tolik kávy a 2x tolik vody) a nebo lungo (v tomto případě je množství kávy stejné jako u espressa, ale vody je více). Ještě větší je pak americano, které také vychází z espressa, poměr přidané vody je zde ale dokonce 1:5.

Pikolo jako české pojmenování espressa

V Česku si mnoho lidí místo espressa objednává pikolo, což ale není správný název – taková káva oficiálně neexistuje. Může se stát, že obsluha vaši objednávku pochopí, je ale také pravděpodobné, že dostanete něco jiného, než jste chtěli. Pokud si tedy nejste jistí, raději se zeptejte a nechte si poradit – v každé dobré kavárně vám rádi a ochotně pomohou s výběrem, abyste si na kávě skutečně pochutnali.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Jak by se měla káva správně servírovat?Jak by se měla káva správně servírovat?

Abyste si mohli kávu skutečně naplno vychutnat, je důležitá nejen její kvalita a chuť, ale je také třeba, aby byla káva správně servírována – aby bylo použito vhodné nádobí a nechyběly další doplňky, které ke kávě patří. Jaká jsou základní pravidla…

Existuje káva pod názvem pikolo?Existuje káva pod názvem pikolo?

V souvislosti s kávou patří k hojně diskutovaným tématům, jak se jednotlivé způsoby přípravy kávy nazývají. Nejčastěji se vedou debaty nad tím, co přesně znamená espresso a zde je v pořádku, když se místo něj používá termín piccolo. Jak to tedy má…

Podle čeho poznáte dobrou kavárnu?Podle čeho poznáte dobrou kavárnu?

Chcete si vychutnat šálek dobré a správně připravené kávy, ale nejste si jistí, do které kavárny zajít? Poznat dobrou kavárnu, kde dělají skutečně špičkovou kávu, není zas tak těžké – máme pro vás několik tipů, na co se zaměřit, abyste získali před…

Ve kterých zemích se kávovník pěstuje nejvíce?Ve kterých zemích se kávovník pěstuje nejvíce?

Kávovník, z jehož plodů se následně vyrábí káva, se dnes pěstuje už ve více než 50 zemích světa. Které z nich patří k největším producentům a jaký je jejich podíl na trhu? Z hlediska světadílů jde zejména o Jižní Ameriku, Asii, Afriku a Střední Ame…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Česká „turecká“ káva vs. opravdová turecká kávaČeská „turecká“ káva vs. opravdová turecká káva

Když se řekne turecká káva, mnoho lidí u nás si pod tímto názvem představí českou verzi, která ale s tou pravou tureckou kávou nemá téměř nic společného. Jaký je rozdíl mezi tzv. českým turkem, který byl v našich zemích oblíbený v minulosti a dnes…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.