Co je a co naopak není pravé espresso?

Jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů, který patří k nejvíce prodávaným a zároveň je také základem pro celou řadu dalších nápojů, je espresso. To ale v mnoha kavárnách najdete pod nesprávným názvem nebo špatně připravené. Jak má vypadat skutečné espresso a jaké jsou jeho nejčastější obdoby?

Jak se dělá opravdové espresso?

Pravé espresso je jen jedno – mělo by se připravovat z cca 7g mleté kávy (důležité je, aby byla správně namletá), která se vloží do páky, ta se pak stlačí, nasadí na hlavu kávovaru, pevně utáhne, připraví se šálek (měl by být nahřátý) a kávovar pak kávu protlačí do šálku – doba extrakce by měla trvat přibližně 25 sekund. Důležitý je ale také správný tlak nebo výstupní teplota vody – příprava opravdu dokonalého espressa je tak docela věda a zdaleka ne všude tuto kávu dělají tak, jak se má.

Alternativy pro ty, jenž chtějí kávu ještě silnější nebo naopak ve větším množství

Chcete mít kávu ještě silnější a i samotné espresso je pro vás až moc velké? Pak si dejte ristretto – to má objem pouhých 20 ml, plnější tělo a chuť je paradoxně méně hořká, více je naopak zdůrazněna acidita a sladká chuť. Pokud je pro vás naopak espresso moc malé, máte hned několik možností – buď espresso dopio (nejde o nic jiného než dvojitou dávku espressa, tedy 2x tolik kávy a 2x tolik vody) a nebo lungo (v tomto případě je množství kávy stejné jako u espressa, ale vody je více). Ještě větší je pak americano, které také vychází z espressa, poměr přidané vody je zde ale dokonce 1:5.

Pikolo jako české pojmenování espressa

V Česku si mnoho lidí místo espressa objednává pikolo, což ale není správný název – taková káva oficiálně neexistuje. Může se stát, že obsluha vaši objednávku pochopí, je ale také pravděpodobné, že dostanete něco jiného, než jste chtěli. Pokud si tedy nejste jistí, raději se zeptejte a nechte si poradit – v každé dobré kavárně vám rádi a ochotně pomohou s výběrem, abyste si na kávě skutečně pochutnali.

Kam zajít na kávové kurzy pro veřejnost?Kam zajít na kávové kurzy pro veřejnost?

Milujete dobrou kávu a rádi byste se naučili ji dobře připravovat, ať už jde o pravé espresso, filtrovanou kávu, různé techniky jako je latte art nebo i složitější věci? Pak není nic jednoduššího než se přihlásit na některý z kávových kurzů pro veř…

Rizika nadměrného pití kávyRizika nadměrného pití kávy

Káva patří obecně mezi zdravé nápoje a v rozumné míře by u dospělých lidí neměla nijak škodit zdraví – spíše naopak. Na druhou stranu nadměrné pití kávy přináší i určitá zdravotní rizika, které je dobré si uvědomit. Jaká nebezpečí Vám hrozí, pokud…

Je pití kávy zdravé?Je pití kávy zdravé?

Pití kávy je jak u nás, tak i téměř všude ve světě velmi oblíbené a káva patří k nejrozšířenějším nápojům. Otázkou, kterou si ale pokládá mnoho lidí je, zda je pití kávy zdravé nebo spíše naopak zdraví škodí. Pití kávy má své klady i zápory Pod…

Charakteristika a výhody kávy bez kofeinuCharakteristika a výhody kávy bez kofeinu

Přítomnost kofeinu, který má povzbuzující účinky, je vedle lahodné chuti jednou z hlavních výhod kávy. Někteří lidé ale preferují nápoje v bezkofeinové podobě. I káva se dá připravit bez kofeinu, celosvětově ale tvoří jen 10 % z celkové spotřeby ká…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Tipy na nejlepší kavárny v Hradci KrálovéTipy na nejlepší kavárny v Hradci Králové

Město na soutoku Labe a Orlice patří k nejkrásnějším městům v ČR a je to bezpochyby jedno z měst s nejvyšší kvalitou života. V Hradci Králové je sice oproti jiným velkým městům poměrně málo nákupních center a obchodů, milovníci kávy si ale nemohou…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.