Existuje káva pod názvem pikolo?

V souvislosti s kávou patří k hojně diskutovaným tématům, jak se jednotlivé způsoby přípravy kávy nazývají. Nejčastěji se vedou debaty nad tím, co přesně znamená espresso a zde je v pořádku, když se místo něj používá termín piccolo. Jak to tedy má správně být?

Pikolo je český, ale ne úplně správný název

U nás se sice termín piccolo používá často, není ale správný – stejně tak, jako se espressu neříká presso, prso nebo třeba expreso. Obsluha sice většinou pochopí, co má zákazník na mysli, někdy ale dochází k nedorozumění, např. v situaci, kdy je zákazník zklamaný, že nápoj má příliš malý objem – hodně Čechů preferuje spíše větší verzi espressa – např. lungo nebo ještě větší americano.

Správně se používají výrazy espresso nebo ristretto

Pokud si chcete objednat malou a silnou kávu, správné označení je buď espresso – tedy pravé italské espresso o objemu 30 ml, případně – pokud chcete opravdu velmi silnou a malou kávu – tak ristretto, jež má objem jen 20 ml. Pokud si ale nevíte rady, nebojte se obsluhy zeptat – určitě vám ráda poradí a vysvětlí, v čem se jednotlivé druhy kávy liší. Je to rozhodně lepší, než si něco objednat a pak být zklamaný výsledkem.

Na mnoha místech je ale termín pikolo ustálený

V České republice se nicméně výraz piccolo pro velmi malou kávu vžil a tak se běžně používá i v mnoha různých kavárnách nebo jiných restauračních zařízeních. Na řadě míst vám tak při objednávce pikola přinesou klasické espresso, někde mohou míz pikolo dokonce přímo v nápojovém lístku a na tomto označení si zakládají – příkladem byla třeba česká síť kaváren Cross Café, kde se pod označením pikolo připravovalo právě zmíněné espresso (tedy nápoj ze 7g kávy a 30 ml vody). Naopak v zahraničí, zejména v Itálii by vám pravděpodobně při objednávce piccola příliš nerozuměli.

Tipy na nejlepší kavárny v PrazeTipy na nejlepší kavárny v Praze

Praha je skvělým místem i pro milovníky kvalitní gastronomie a na své si v ní přijdou i ti, jenž si oblíbili prvotřídní výběrovou kávu. Říct, která z obrovského množství pražských kaváren je nejlepší, se dá těžko, vybrali jsme tak alespoň několik t…

Nové trendy v přípravě kávyNové trendy v přípravě kávy

Ti největší kávoví labužníci, kteří rádi zkoušejí nově věci a milují výběrovou kávu, se často nespokojí jen s běžnými způsoby její přípravy a rádi zkoušejí i různé alternativní možnosti. V poslední době neustále přibývají nové a nové kavárny, v nic…

Jak se má káva správně skladovat?Jak se má káva správně skladovat?

Nejste si jistí, jak doma správně skladovat kávu, aby neztratila svoje aroma a zachovala si svoji skvělou chuť? Vybrali jsme několik základních rad, kterými je dobré se při skladování kávy řídit. 1) Nedávejte kávu do ledničky ani mrazničky Mlet…

Dva základní druhy kávy – arabica a robustaDva základní druhy kávy – arabica a robusta

Pokud si v jakémkoli obchodě koupíte kávu, bude se s velmi vysokou pravděpodobností jednat buď o arabicu nebo robustu. Jaké jsou jejich hlavní vlastnosti a v čem se tyto druhy kávy od sebe liší? Základní informace o kávě arabica Jedná se o nejrozší…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Čím se dá káva vylepšit kromě cukru a mléka?Čím se dá káva vylepšit kromě cukru a mléka?

Zdaleka ne každý má rád čistou a spíše hořkou kávu – spousta lidí preferuje sladké nápoje s množstvím cukru, mléka, případně jiných doplňků, které ještě vylepší chuť kávy a konzumentovi přinesou jedinečný chuťový zážitek. Které jsou nejoblíbenější?…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.