Existuje káva pod názvem pikolo?

V souvislosti s kávou patří k hojně diskutovaným tématům, jak se jednotlivé způsoby přípravy kávy nazývají. Nejčastěji se vedou debaty nad tím, co přesně znamená espresso a zde je v pořádku, když se místo něj používá termín piccolo. Jak to tedy má správně být?

Pikolo je český, ale ne úplně správný název

U nás se sice termín piccolo používá často, není ale správný – stejně tak, jako se espressu neříká presso, prso nebo třeba expreso. Obsluha sice většinou pochopí, co má zákazník na mysli, někdy ale dochází k nedorozumění, např. v situaci, kdy je zákazník zklamaný, že nápoj má příliš malý objem – hodně Čechů preferuje spíše větší verzi espressa – např. lungo nebo ještě větší americano.

Správně se používají výrazy espresso nebo ristretto

Pokud si chcete objednat malou a silnou kávu, správné označení je buď espresso – tedy pravé italské espresso o objemu 30 ml, případně – pokud chcete opravdu velmi silnou a malou kávu – tak ristretto, jež má objem jen 20 ml. Pokud si ale nevíte rady, nebojte se obsluhy zeptat – určitě vám ráda poradí a vysvětlí, v čem se jednotlivé druhy kávy liší. Je to rozhodně lepší, než si něco objednat a pak být zklamaný výsledkem.

Na mnoha místech je ale termín pikolo ustálený

V České republice se nicméně výraz piccolo pro velmi malou kávu vžil a tak se běžně používá i v mnoha různých kavárnách nebo jiných restauračních zařízeních. Na řadě míst vám tak při objednávce pikola přinesou klasické espresso, někde mohou míz pikolo dokonce přímo v nápojovém lístku a na tomto označení si zakládají – příkladem byla třeba česká síť kaváren Cross Café, kde se pod označením pikolo připravovalo právě zmíněné espresso (tedy nápoj ze 7g kávy a 30 ml vody). Naopak v zahraničí, zejména v Itálii by vám pravděpodobně při objednávce piccola příliš nerozuměli.

Stručná historie kávyStručná historie kávy

Káva má za sebou velmi dlouhou a bohatou historii, kdy se z neznámé rostliny postupně stala druhou nejprodávanější komoditou na světě – hned po ropě. Jaké byly hlavní milníky její historie? První záznamy o kávě pocházejí ze 6.století První zmín…

Pochutnejte si na sladkostech s kávovou příchutíPochutnejte si na sladkostech s kávovou příchutí

Káva je vynikající nejen sama o sobě jako lahodný nápoj, ale používá se i jako ingredience do mnoha různých sladkostí, cukrovinek nebo zákusků. Vybrali jsme pár tipů na oblíbené sladkosti, v nichž hraje právě káva jednu z hlavních rolí. Dorty a…

Costa Coffee – oblíbený britský řetězec se prosadil i u násCosta Coffee – oblíbený britský řetězec se prosadil i u nás

V České republice v současné době působí hned několik řetězců s kávou. Jedním z těch největších je britská Costa Coffee, kterou vám v tomto článku krátce představíme. Historie kaváren Costa Coffee Historie tohoto oblíbeného řetězce kaváren se z…

Jaký je původ frappé?Jaký je původ frappé?

Frappé pochází z 19. století. Dříve se k přípravě frappé využívaly šejkry, jelikož až ve 20. století byly vynalezeny elektrické mixéry. A právě od 20. století lidé začali do frappé také přidávat zmrzlinu. Dříve ale frappé neobsahovalo žádné mléčné vý…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Nový trend – espresso s tonikemNový trend – espresso s tonikem

Osvěžující nápoj, který je složen z hořkého espressa a bublinkového toniku, vytváří lahodnou chuť, které se nedá odolat! Pokud máte rádi ledové Latte či Frapuccino, je velká pravděpodobnost, že i tento nápoj Vám zachutná. Jak se připravuje espresso…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.