Existuje káva pod názvem pikolo?

V souvislosti s kávou patří k hojně diskutovaným tématům, jak se jednotlivé způsoby přípravy kávy nazývají. Nejčastěji se vedou debaty nad tím, co přesně znamená espresso a zde je v pořádku, když se místo něj používá termín piccolo. Jak to tedy má správně být?

Pikolo je český, ale ne úplně správný název

U nás se sice termín piccolo používá často, není ale správný – stejně tak, jako se espressu neříká presso, prso nebo třeba expreso. Obsluha sice většinou pochopí, co má zákazník na mysli, někdy ale dochází k nedorozumění, např. v situaci, kdy je zákazník zklamaný, že nápoj má příliš malý objem – hodně Čechů preferuje spíše větší verzi espressa – např. lungo nebo ještě větší americano.

Správně se používají výrazy espresso nebo ristretto

Pokud si chcete objednat malou a silnou kávu, správné označení je buď espresso – tedy pravé italské espresso o objemu 30 ml, případně – pokud chcete opravdu velmi silnou a malou kávu – tak ristretto, jež má objem jen 20 ml. Pokud si ale nevíte rady, nebojte se obsluhy zeptat – určitě vám ráda poradí a vysvětlí, v čem se jednotlivé druhy kávy liší. Je to rozhodně lepší, než si něco objednat a pak být zklamaný výsledkem.

Na mnoha místech je ale termín pikolo ustálený

V České republice se nicméně výraz piccolo pro velmi malou kávu vžil a tak se běžně používá i v mnoha různých kavárnách nebo jiných restauračních zařízeních. Na řadě míst vám tak při objednávce pikola přinesou klasické espresso, někde mohou míz pikolo dokonce přímo v nápojovém lístku a na tomto označení si zakládají – příkladem byla třeba česká síť kaváren Cross Café, kde se pod označením pikolo připravovalo právě zmíněné espresso (tedy nápoj ze 7g kávy a 30 ml vody). Naopak v zahraničí, zejména v Itálii by vám pravděpodobně při objednávce piccola příliš nerozuměli.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Rizika nadměrného pití kávyRizika nadměrného pití kávy

Káva patří obecně mezi zdravé nápoje a v rozumné míře by u dospělých lidí neměla nijak škodit zdraví – spíše naopak. Na druhou stranu nadměrné pití kávy přináší i určitá zdravotní rizika, které je dobré si uvědomit. Jaká nebezpečí Vám hrozí, pokud…

Charakteristika a výhody kávy bez kofeinuCharakteristika a výhody kávy bez kofeinu

Přítomnost kofeinu, který má povzbuzující účinky, je vedle lahodné chuti jednou z hlavních výhod kávy. Někteří lidé ale preferují nápoje v bezkofeinové podobě. I káva se dá připravit bez kofeinu, celosvětově ale tvoří jen 10 % z celkové spotřeby ká…

Káva z kapslí – trend posledních letKáva z kapslí – trend posledních let

Jedním z velmi oblíbených a pohodlných způsobů přípravy kávy v domácím prostředí je příprava kávy z kapslí – ta se postupně dostává do čím dál většího množství domácností a lidé oceňují praktickou, snadnou a rychlou přípravu jejich oblíbeného nápoj…

Tipy na zajímavé knihy o kávěTipy na zajímavé knihy o kávě

Máte rádi kávu a rádi byste se o ní dozvěděli něco nového? Chcete získat spoustu nových informací a tipů, jak se dělá ta nejlepší káva a přečíst si zajímavosti o jejím pěstování, přípravě nebo konzumaci? Vybrali jsme pro vás několik zajímavých kníž…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Tipy na nejlepší kavárny v PrazeTipy na nejlepší kavárny v Praze

Praha je skvělým místem i pro milovníky kvalitní gastronomie a na své si v ní přijdou i ti, jenž si oblíbili prvotřídní výběrovou kávu. Říct, která z obrovského množství pražských kaváren je nejlepší, se dá těžko, vybrali jsme tak alespoň několik t…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.