Dva základní druhy kávy – arabica a robusta

Pokud si v jakémkoli obchodě koupíte kávu, bude se s velmi vysokou pravděpodobností jednat buď o arabicu nebo robustu. Jaké jsou jejich hlavní vlastnosti a v čem se tyto druhy kávy od sebe liší?

Základní informace o kávě arabica

Jedná se o nejrozšířenější a nejoblíbenější druh kávy, svůj původ má v severovýchodní části Afriky. Pěstuje se především ve vyšších nadmořských výškách a dozrávání jejích plodů je pomalejší. Hlavním producentem arabicy je Brazílie, dále pak Kolumbie, Etiopie, Peru, Honduras a Mexiko.

Základní informace o kávě robusta

Druhý nejrozšířenější druh kávy, který je ale oproti arabice levnější a většinou i méně kvalitní. Díky tomu, že se pěstuje v nižších nadmořských výškách, rychleji zraje a liší se i v mnoha dalších ohledech – např. ve tvaru kávového zrna, nebo v odolnosti (robusta je odolnější). K jejím největším producentům patří zejména Vietnam, hned po něm pak znovu Brazílie (která je tak vysloveně kávovou velmocí ) a Indonésie.

Obsah kofeinu, velikost produkce a další zajímavosti

Pokud jde o množství kofeinu, bohatší na něj je robusta – u ní činí obsah kofeinu od 1,8 % do 4 %, zatímco u arabiky je to jen 0,5 až 1,4 %. Naopak arabica má vyšší produkci – např. za rok 2016 šlo o 90 000 tun, zatímco u robusty jen 60 000. Rozdíl je i v počtu chromozomů – robusta jich má 22, arabica pak přesně dvojnásobek (44).

Rozdíl v chutích mezi arabicou a robustou

Zásadní věcí je ale u kávy její chuť a tady rozhodně vyhrává arabica – její chuť komplexnější a jemnější, dají se v ní poznat různé druhy ovoce, květin nebo dřevin. Oproti tomu u robusty je chuť spíše hořká a dřevitá, je v ní mnohem méně cukru. Výsledná chuť ale nezávisí pouze na druhu kávy, ale i na její přípravě a celé řadě dalších faktorů. Kromě chutě se oba druhy liší i v aroma – vůně zrnek arabiky může trochu připomínat borůvky, u robusty zase může evokovat arašídy.

Zajímavé statistiky o kávěZajímavé statistiky o kávě

Vybrali jsme pro vás pár zajímavých statistických údajů, jež se týkají kávy a její konzumace jak u nás v ČR, tak i ve světovém měřítku. Jaké kávě dávají přednost Češi? Stejně jako u jiných potravin, tak i u kávy začínají Češi postupně dávat pře…

Překvapující fakta o kávěPřekvapující fakta o kávě

Káva je populární nápoj po celém světě a mnoho z nás si ráno bez kávy nedokáže představit. Víte, že káva je vlastně ovoce? Kdo je největším producentem kávy na světě? A víte, jak udržet kávu delší dobu teplou? Káva je ovoce Kávová zrna rostou na st…

Studená káva Cold Brew – základní infoStudená káva Cold Brew – základní info

Dobrá káva nemusí být jen horká – především v letních měsících spousta lidí dává přednost spíše něčemu studenému a osvěžujícímu. Pokud preferujete kávu, která není sladká jako klasické Eiskaffee a chcete pouze vysokou kvalitu, mohla by vám vyhovova…

Ve kterých zemích se kávovník pěstuje nejvíce?Ve kterých zemích se kávovník pěstuje nejvíce?

Kávovník, z jehož plodů se následně vyrábí káva, se dnes pěstuje už ve více než 50 zemích světa. Které z nich patří k největším producentům a jaký je jejich podíl na trhu? Z hlediska světadílů jde zejména o Jižní Ameriku, Asii, Afriku a Střední Ameri…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Nový trend – espresso s tonikemNový trend – espresso s tonikem

Osvěžující nápoj, který je složen z hořkého espressa a bublinkového toniku, vytváří lahodnou chuť, které se nedá odolat! Pokud máte rádi ledové Latte či Frapuccino, je velká pravděpodobnost, že i tento nápoj Vám zachutná. Jak se připravuje espresso…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.