Dva základní druhy kávy – arabica a robusta

Pokud si v jakémkoli obchodě koupíte kávu, bude se s velmi vysokou pravděpodobností jednat buď o arabicu nebo robustu. Jaké jsou jejich hlavní vlastnosti a v čem se tyto druhy kávy od sebe liší?

Základní informace o kávě arabica

Jedná se o nejrozšířenější a nejoblíbenější druh kávy, svůj původ má v severovýchodní části Afriky. Pěstuje se především ve vyšších nadmořských výškách a dozrávání jejích plodů je pomalejší. Hlavním producentem arabicy je Brazílie, dále pak Kolumbie, Etiopie, Peru, Honduras a Mexiko.

Základní informace o kávě robusta

Druhý nejrozšířenější druh kávy, který je ale oproti arabice levnější a většinou i méně kvalitní. Díky tomu, že se pěstuje v nižších nadmořských výškách, rychleji zraje a liší se i v mnoha dalších ohledech – např. ve tvaru kávového zrna, nebo v odolnosti (robusta je odolnější). K jejím největším producentům patří zejména Vietnam, hned po něm pak znovu Brazílie (která je tak vysloveně kávovou velmocí ) a Indonésie.

Obsah kofeinu, velikost produkce a další zajímavosti

Pokud jde o množství kofeinu, bohatší na něj je robusta – u ní činí obsah kofeinu od 1,8 % do 4 %, zatímco u arabiky je to jen 0,5 až 1,4 %. Naopak arabica má vyšší produkci – např. za rok 2016 šlo o 90 000 tun, zatímco u robusty jen 60 000. Rozdíl je i v počtu chromozomů – robusta jich má 22, arabica pak přesně dvojnásobek (44).

Rozdíl v chutích mezi arabicou a robustou

Zásadní věcí je ale u kávy její chuť a tady rozhodně vyhrává arabica – její chuť komplexnější a jemnější, dají se v ní poznat různé druhy ovoce, květin nebo dřevin. Oproti tomu u robusty je chuť spíše hořká a dřevitá, je v ní mnohem méně cukru. Výsledná chuť ale nezávisí pouze na druhu kávy, ale i na její přípravě a celé řadě dalších faktorů. Kromě chutě se oba druhy liší i v aroma – vůně zrnek arabiky může trochu připomínat borůvky, u robusty zase může evokovat arašídy.

Které řetězce s kávou v ČR působí?Které řetězce s kávou v ČR působí?

Kromě nepřeberného množství malých kaváren působí v České republice i kávové řetězce které zde mají až desítky poboček. Jsou mezi nimi jak silné nadnárodní značky, ale i jedna česká síť, která si vede velmi dobře. Které řetězce patří k těm největší…

Nové trendy v přípravě kávyNové trendy v přípravě kávy

Ti největší kávoví labužníci, kteří rádi zkoušejí nově věci a milují výběrovou kávu, se často nespokojí jen s běžnými způsoby její přípravy a rádi zkoušejí i různé alternativní možnosti. V poslední době neustále přibývají nové a nové kavárny, v nic…

Dva základní druhy kávy – arabica a robustaDva základní druhy kávy – arabica a robusta

Pokud si v jakémkoli obchodě koupíte kávu, bude se s velmi vysokou pravděpodobností jednat buď o arabicu nebo robustu. Jaké jsou jejich hlavní vlastnosti a v čem se tyto druhy kávy od sebe liší? Základní informace o kávě arabica Jedná se o nejrozší…

Základní informace o kávě z french pressuZákladní informace o kávě z french pressu

Káva se dá připravovat celou řadou různých způsobů – od obyčejného zalití kávy horkou vodou z konvice, přes přípravu v běžném kávovaru, snadnou přípravu v kapslových přístrojích, až po méně obvyklé metody, jako je např. Chemex, Vacuum Pot, AeroPres…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Základní informace o kávovníkuZákladní informace o kávovníku

Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě a většina lidí už si bez ní ani nedovede představit život – ať už díky její lahodné chuti nebo díky jejím povzbuzujícím účinkům. V tomto článku si řekneme něco o rostlině, z jejíchž plodů se káva připr…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.