Pokud si v jakémkoli obchodě koupíte kávu, bude se s velmi vysokou pravděpodobností jednat buď o arabicu nebo robustu. Jaké jsou jejich hlavní vlastnosti a v čem se tyto druhy kávy od sebe liší?
Jedná se o nejrozšířenější a nejoblíbenější druh kávy, svůj původ má v severovýchodní části Afriky. Pěstuje se především ve vyšších nadmořských výškách a dozrávání jejích plodů je pomalejší. Hlavním producentem arabicy je Brazílie, dále pak Kolumbie, Etiopie, Peru, Honduras a Mexiko.
Druhý nejrozšířenější druh kávy, který je ale oproti arabice levnější a většinou i méně kvalitní. Díky tomu, že se pěstuje v nižších nadmořských výškách, rychleji zraje a liší se i v mnoha dalších ohledech – např. ve tvaru kávového zrna, nebo v odolnosti (robusta je odolnější). K jejím největším producentům patří zejména Vietnam, hned po něm pak znovu Brazílie (která je tak vysloveně kávovou velmocí ) a Indonésie.
Pokud jde o množství kofeinu, bohatší na něj je robusta – u ní činí obsah kofeinu od 1,8 % do 4 %, zatímco u arabiky je to jen 0,5 až 1,4 %. Naopak arabica má vyšší produkci – např. za rok 2016 šlo o 90 000 tun, zatímco u robusty jen 60 000. Rozdíl je i v počtu chromozomů – robusta jich má 22, arabica pak přesně dvojnásobek (44).
Zásadní věcí je ale u kávy její chuť a tady rozhodně vyhrává arabica – její chuť komplexnější a jemnější, dají se v ní poznat různé druhy ovoce, květin nebo dřevin. Oproti tomu u robusty je chuť spíše hořká a dřevitá, je v ní mnohem méně cukru. Výsledná chuť ale nezávisí pouze na druhu kávy, ale i na její přípravě a celé řadě dalších faktorů. Kromě chutě se oba druhy liší i v aroma – vůně zrnek arabiky může trochu připomínat borůvky, u robusty zase může evokovat arašídy.
I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.
Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy >
Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.