Obsah kofeinu, velikost produkce a další zajímavosti
Pokud jde o množství kofeinu, bohatší na něj je robusta – u ní činí obsah kofeinu od 1,8 % do 4 %, zatímco u arabiky je to jen 0,5 až 1,4 %. Naopak arabica má vyšší produkci – např. za rok 2016 šlo o 90 000 tun, zatímco u robusty jen 60 000. Rozdíl je i v počtu chromozomů – robusta jich má 22, arabica pak přesně dvojnásobek (44).
Zobrazit více
Káva se dá připravovat celou řadou různých způsobů – od obyčejného zalití kávy horkou vodou z konvice, přes přípravu v běžném kávovaru, snadnou přípravu v kapslových přístrojích, až po méně obvyklé metody, jako je např. Chemex, Vacuum Pot, AeroPres…Brazílie je největším producentem kávy na světě již více než 150 let. V roce 2019 Brazílie vyprodukovala 3 558 000 metrických tun kávy, což pro představu je třetina veškeré celosvětově vyrobené kávy. Brazílie produkuje dva druhy kávových zrn. Jedná s…
Káva má za sebou velmi dlouhou a bohatou historii, kdy se z neznámé rostliny postupně stala druhou nejprodávanější komoditou na světě – hned po ropě. Jaké byly hlavní milníky její historie?
První záznamy o kávě pocházejí ze 6.století
První zmín…Frappé pochází z 19. století. Dříve se k přípravě frappé využívaly šejkry, jelikož až ve 20. století byly vynalezeny elektrické mixéry. A právě od 20. století lidé začali do frappé také přidávat zmrzlinu. Dříve ale frappé neobsahovalo žádné mléčné vý…