Překvapující fakta o kávě

Káva je populární nápoj po celém světě a mnoho z nás si ráno bez kávy nedokáže představit. Víte, že káva je vlastně ovoce? Kdo je největším producentem kávy na světě? A víte, jak udržet kávu delší dobu teplou?

Káva je ovoce

Kávová zrna rostou na stromech (kávovníky). Jednotlivá kávová zrna jsou někdy nazývána jako kávové bobule. Mají velikost hroznu a rostou ve svazcích na kávovníku. Bobule, když jsou syrové, tak mají zelenou barvu a jakmile začnou dozrávat, barva se změní na sytě červenou, červeno-fialovou nebo někdy chytnou odstín nažloutle-červené barvy.

Přidáním smetany bude káva déle teplá

Pokud si přejete udržet kávu delší dobu teplou, tak do ní přidejte smetanu, káva tak zůstane o 20 % déle teplá. Avšak pokud přidáte do kávy mléko, tak tělo následně absorbuje kávu mnohem pomaleji. Je to dáno tím, že v mléku je tuk.

Brazílie je největším producentem kávy, následuje Vietnam a Indonésie

Brazílie je největším producentem kávy již více než 150 let a udává se, že přibližně 3,5 milionu lidí v Brazílii pracuje v kávovém průmyslu. Kávové plantáže zaujímají plochu 27 000 km2. V posledních letech rapidně vzrostla produkce kávy ve Vietnamu, v roce 2016 země vyrobila 1 650 000 metrických tun kávy, a proto Vietnam zaujimá druhé místo největšího producenta na světě. A třetím největším producentem je Indonésie.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Jak se káva zpracovává?Jak se káva zpracovává?

Než se káva z kávovaru dostane do Vašeho hrníčku, musí projít mnoha kroky zpracování. Víte, jak proces zpracování kávy probíhá? Sběr fazolí Nejprve je potřeba ručně sesbírat zelené fazole, které se pak rozemelou. Před mletím je však potřeba fazole…

Stručná historie kávyStručná historie kávy

Káva má za sebou velmi dlouhou a bohatou historii, kdy se z neznámé rostliny postupně stala druhou nejprodávanější komoditou na světě – hned po ropě. Jaké byly hlavní milníky její historie? První záznamy o kávě pocházejí ze 6.století První zmín…

Ve kterých zemích se kávovník pěstuje nejvíce?Ve kterých zemích se kávovník pěstuje nejvíce?

Kávovník, z jehož plodů se následně vyrábí káva, se dnes pěstuje už ve více než 50 zemích světa. Které z nich patří k největším producentům a jaký je jejich podíl na trhu? Z hlediska světadílů jde zejména o Jižní Ameriku, Asii, Afriku a Střední Ameri…

Studená káva Cold Brew – základní infoStudená káva Cold Brew – základní info

Dobrá káva nemusí být jen horká – především v letních měsících spousta lidí dává přednost spíše něčemu studenému a osvěžujícímu. Pokud preferujete kávu, která není sladká jako klasické Eiskaffee a chcete pouze vysokou kvalitu, mohla by vám vyhovova…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Je pití kávy vhodné i pro děti nebo mladistvé?Je pití kávy vhodné i pro děti nebo mladistvé?

Jednou z častých otázek, kterou si kladou rodiče dětí a veřejnost, je problematika vhodnosti pití kávy u dětí a mladistvých. Na toto téma existují různé názory, zkusili jsme tak shrnout nejčastější argumenty a fakta ohledně toho, zda není pití kávy…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.