Překvapující fakta o kávě

Káva je populární nápoj po celém světě a mnoho z nás si ráno bez kávy nedokáže představit. Víte, že káva je vlastně ovoce? Kdo je největším producentem kávy na světě? A víte, jak udržet kávu delší dobu teplou?

Káva je ovoce

Kávová zrna rostou na stromech (kávovníky). Jednotlivá kávová zrna jsou někdy nazývána jako kávové bobule. Mají velikost hroznu a rostou ve svazcích na kávovníku. Bobule, když jsou syrové, tak mají zelenou barvu a jakmile začnou dozrávat, barva se změní na sytě červenou, červeno-fialovou nebo někdy chytnou odstín nažloutle-červené barvy.

Přidáním smetany bude káva déle teplá

Pokud si přejete udržet kávu delší dobu teplou, tak do ní přidejte smetanu, káva tak zůstane o 20 % déle teplá. Avšak pokud přidáte do kávy mléko, tak tělo následně absorbuje kávu mnohem pomaleji. Je to dáno tím, že v mléku je tuk.

Brazílie je největším producentem kávy, následuje Vietnam a Indonésie

Brazílie je největším producentem kávy již více než 150 let a udává se, že přibližně 3,5 milionu lidí v Brazílii pracuje v kávovém průmyslu. Kávové plantáže zaujímají plochu 27 000 km2. V posledních letech rapidně vzrostla produkce kávy ve Vietnamu, v roce 2016 země vyrobila 1 650 000 metrických tun kávy, a proto Vietnam zaujimá druhé místo největšího producenta na světě. A třetím největším producentem je Indonésie.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Jak by se měla káva správně servírovat?Jak by se měla káva správně servírovat?

Abyste si mohli kávu skutečně naplno vychutnat, je důležitá nejen její kvalita a chuť, ale je také třeba, aby byla káva správně servírována – aby bylo použito vhodné nádobí a nechyběly další doplňky, které ke kávě patří. Jaká jsou základní pravidla…

Nejoblíbenější přípravy kávyNejoblíbenější přípravy kávy

Jednou z mnoha výhod kávy je, že se dá připravit na spoustu různých způsobů, takže si tento nápoj může vychutnat téměř každý, ať už dává přednost sladkému nebo naopak méně sladkému pití. Hodně lidí má ale trochu zkreslenou představu o tom, co jedno…

Pochutnejte si na sladkostech s kávovou příchutíPochutnejte si na sladkostech s kávovou příchutí

Káva je vynikající nejen sama o sobě jako lahodný nápoj, ale používá se i jako ingredience do mnoha různých sladkostí, cukrovinek nebo zákusků. Vybrali jsme pár tipů na oblíbené sladkosti, v nichž hraje právě káva jednu z hlavních rolí. Dorty a…

Nový trend – espresso s tonikemNový trend – espresso s tonikem

Osvěžující nápoj, který je složen z hořkého espressa a bublinkového toniku, vytváří lahodnou chuť, které se nedá odolat! Pokud máte rádi ledové Latte či Frapuccino, je velká pravděpodobnost, že i tento nápoj Vám zachutná. Jak se připravuje espresso…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Česká „turecká“ káva vs. opravdová turecká kávaČeská „turecká“ káva vs. opravdová turecká káva

Když se řekne turecká káva, mnoho lidí u nás si pod tímto názvem představí českou verzi, která ale s tou pravou tureckou kávou nemá téměř nic společného. Jaký je rozdíl mezi tzv. českým turkem, který byl v našich zemích oblíbený v minulosti a dnes…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.