Káva je populární nápoj po celém světě a mnoho z nás si ráno bez kávy nedokáže představit. Víte, že káva je vlastně ovoce? Kdo je největším producentem kávy na světě? A víte, jak udržet kávu delší dobu teplou?
Kávová zrna rostou na stromech (kávovníky). Jednotlivá kávová zrna jsou někdy nazývána jako kávové bobule. Mají velikost hroznu a rostou ve svazcích na kávovníku. Bobule, když jsou syrové, tak mají zelenou barvu a jakmile začnou dozrávat, barva se změní na sytě červenou, červeno-fialovou nebo někdy chytnou odstín nažloutle-červené barvy.
Pokud si přejete udržet kávu delší dobu teplou, tak do ní přidejte smetanu, káva tak zůstane o 20 % déle teplá. Avšak pokud přidáte do kávy mléko, tak tělo následně absorbuje kávu mnohem pomaleji. Je to dáno tím, že v mléku je tuk.
Brazílie je největším producentem kávy již více než 150 let a udává se, že přibližně 3,5 milionu lidí v Brazílii pracuje v kávovém průmyslu. Kávové plantáže zaujímají plochu 27 000 km2. V posledních letech rapidně vzrostla produkce kávy ve Vietnamu, v roce 2016 země vyrobila 1 650 000 metrických tun kávy, a proto Vietnam zaujimá druhé místo největšího producenta na světě. A třetím největším producentem je Indonésie.
I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.
Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy >
Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.