Jak se káva zpracovává?

Než se káva z kávovaru dostane do Vašeho hrníčku, musí projít mnoha kroky zpracování. Víte, jak proces zpracování kávy probíhá?

Sběr fazolí

Nejprve je potřeba ručně sesbírat zelené fazole, které se pak rozemelou. Před mletím je však potřeba fazole nejprve vysušit. Následně káva prochází buď mokrým nebo suchým procesem. V mokrém procesu, jak už název vypovídá, se používá hodně vody, díky čemuž se odstraní sliz na fazolích a oddělí se dobré fazole od špatných. A následně se pak musí vysušit buď na slunci nebo v pračkách.

Pokud se zvolí suchý proces, tak se kávová zrna suší na slunci na velkých cementových deskách. Je však důležité dát pozor na to, aby se zrna nezkazila, a tak jsou celý den otáčena a případně se v noci přikrývají, aby nezmokla. Tento proces může trvat několik týdnů, dokud vlhkost neklesne na 11 %.

Pražení kávy

Následně jsou roztříděné fazole dle barvy a velikosti rozemlety. Poté dochází k pražení, kde právě vzniká lahodná chuť kávy. Jakmile jsou kávová zrna upražena, přechází se k balení a následnému prodeji.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Nejoblíbenější přípravy kávyNejoblíbenější přípravy kávy

Jednou z mnoha výhod kávy je, že se dá připravit na spoustu různých způsobů, takže si tento nápoj může vychutnat téměř každý, ať už dává přednost sladkému nebo naopak méně sladkému pití. Hodně lidí má ale trochu zkreslenou představu o tom, co jedno…

Jak se má káva správně skladovat?Jak se má káva správně skladovat?

Nejste si jistí, jak doma správně skladovat kávu, aby neztratila svoje aroma a zachovala si svoji skvělou chuť? Vybrali jsme několik základních rad, kterými je dobré se při skladování kávy řídit. 1) Nedávejte kávu do ledničky ani mrazničky Mlet…

Dva základní druhy kávy – arabica a robustaDva základní druhy kávy – arabica a robusta

Pokud si v jakémkoli obchodě koupíte kávu, bude se s velmi vysokou pravděpodobností jednat buď o arabicu nebo robustu. Jaké jsou jejich hlavní vlastnosti a v čem se tyto druhy kávy od sebe liší? Základní informace o kávě arabica Jedná se o nejrozší…

Česká „turecká“ káva vs. opravdová turecká kávaČeská „turecká“ káva vs. opravdová turecká káva

Když se řekne turecká káva, mnoho lidí u nás si pod tímto názvem představí českou verzi, která ale s tou pravou tureckou kávou nemá téměř nic společného. Jaký je rozdíl mezi tzv. českým turkem, který byl v našich zemích oblíbený v minulosti a dnes…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Zajímavé statistiky o kávěZajímavé statistiky o kávě

Vybrali jsme pro vás pár zajímavých statistických údajů, jež se týkají kávy a její konzumace jak u nás v ČR, tak i ve světovém měřítku. Jaké kávě dávají přednost Češi? Stejně jako u jiných potravin, tak i u kávy začínají Češi postupně dávat pře…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.