Jak se káva zpracovává?

Než se káva z kávovaru dostane do Vašeho hrníčku, musí projít mnoha kroky zpracování. Víte, jak proces zpracování kávy probíhá?

Sběr fazolí

Nejprve je potřeba ručně sesbírat zelené fazole, které se pak rozemelou. Před mletím je však potřeba fazole nejprve vysušit. Následně káva prochází buď mokrým nebo suchým procesem. V mokrém procesu, jak už název vypovídá, se používá hodně vody, díky čemuž se odstraní sliz na fazolích a oddělí se dobré fazole od špatných. A následně se pak musí vysušit buď na slunci nebo v pračkách.

Pokud se zvolí suchý proces, tak se kávová zrna suší na slunci na velkých cementových deskách. Je však důležité dát pozor na to, aby se zrna nezkazila, a tak jsou celý den otáčena a případně se v noci přikrývají, aby nezmokla. Tento proces může trvat několik týdnů, dokud vlhkost neklesne na 11 %.

Pražení kávy

Následně jsou roztříděné fazole dle barvy a velikosti rozemlety. Poté dochází k pražení, kde právě vzniká lahodná chuť kávy. Jakmile jsou kávová zrna upražena, přechází se k balení a následnému prodeji.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Jak si vybrat dobrý kávovar do domácnosti?Jak si vybrat dobrý kávovar do domácnosti?

Nemusíte být žádnými velkými kávovými znalci, ale pokud si alespoň občas rádi vychutnáte dobrou kávu, určitě se vám vyplatí pořídit si domů kvalitní kávovar. Jak postupovat při jeho výběru a na co se zaměřit? Na to se vám pokusíme odpovědět v našem…

Dva základní druhy kávy – arabica a robustaDva základní druhy kávy – arabica a robusta

Pokud si v jakémkoli obchodě koupíte kávu, bude se s velmi vysokou pravděpodobností jednat buď o arabicu nebo robustu. Jaké jsou jejich hlavní vlastnosti a v čem se tyto druhy kávy od sebe liší? Základní informace o kávě arabica Jedná se o nejrozší…

Které řetězce s kávou v ČR působí?Které řetězce s kávou v ČR působí?

Kromě nepřeberného množství malých kaváren působí v České republice i kávové řetězce které zde mají až desítky poboček. Jsou mezi nimi jak silné nadnárodní značky, ale i jedna česká síť, která si vede velmi dobře. Které řetězce patří k těm největší…

Nový trend – espresso s tonikemNový trend – espresso s tonikem

Osvěžující nápoj, který je složen z hořkého espressa a bublinkového toniku, vytváří lahodnou chuť, které se nedá odolat! Pokud máte rádi ledové Latte či Frapuccino, je velká pravděpodobnost, že i tento nápoj Vám zachutná. Jak se připravuje espresso…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Podle čeho poznáte dobrou kavárnu?Podle čeho poznáte dobrou kavárnu?

Chcete si vychutnat šálek dobré a správně připravené kávy, ale nejste si jistí, do které kavárny zajít? Poznat dobrou kavárnu, kde dělají skutečně špičkovou kávu, není zas tak těžké – máme pro vás několik tipů, na co se zaměřit, abyste získali před…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.