Stručná historie kávy

Káva má za sebou velmi dlouhou a bohatou historii, kdy se z neznámé rostliny postupně stala druhou nejprodávanější komoditou na světě – hned po ropě. Jaké byly hlavní milníky její historie?

První záznamy o kávě pocházejí ze 6.století

První zmínky o kávě se v historických pramenech datují do šestého století, kdy podle legendy došlo k objevu kávovníku v Etiopii. Tehdejší obyvatelé prý kávová zrna původně žvýkali, po zjištění krásného aroma kávy ji pak začali pražit. Ještě koncem 6.století se kávovníky začaly pěstovat v Jemenu, okolo roku 1000 pak začaly vznikat první kávové plantáže v Arábii.

V 15.století došlo ke vzniku první kavárny

Do Turecka se káva dostala v polovině 15.století a v roce 1475 zde byla otevřena první kavárna ve městě Istanbul. Začátkem šestnáctého století byla situace pro kávu spíše nepříznivá (někteří panovníci ji tehdy považovali za škodlivou), to ale naštěstí nezabránilo jejímu dalšímu rozmachu a káva se postupně začala podávat i v dalších městech.

Do Evropy se káva dostala v 17.století

Na starý kontinent dorazila káva až začátkem 17.století, kdy jim sem dovezli benátští kupci. Historicky první evropská kavárna pak byla otevřena roku 1645 v Benátkách, o pět let později pak i v britském Oxfordu, roku 1679 v německém Hamburgu a v roce 1686 se svojí první kavárny dočkali i ve Vídni. K velkému rozšíření kávy pak došlo zejména v 18. a 19. století, kdy se stala káva významnou obchodní komoditou a kávovník se začal pěstovat na čím dál větším počtu míst.

Začátkem 20.století se objevilo první espresso

Když se řekne káva, tak skoro každého napadne její zpracování v podobě silného espressa. To první ale vzniklo až roku 1901 v Itálii, kde továrník Luigi Bezzera přišel na to, že k přípravě dobré kávy je třeba mít správný tlak i teplotu a vynalezl tak první kávovar na espresso. Dnes už je káva běžně dostupná po celém světě a v posledních letech roste poptávka po různých speciálních metodách přípravy kávy, čím dál více lidí také začíná požadovat skutečnou kvalitu.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Nový trend – espresso s tonikemNový trend – espresso s tonikem

Osvěžující nápoj, který je složen z hořkého espressa a bublinkového toniku, vytváří lahodnou chuť, které se nedá odolat! Pokud máte rádi ledové Latte či Frapuccino, je velká pravděpodobnost, že i tento nápoj Vám zachutná. Jak se připravuje espresso…

Které e-shopy nabízejí kvalitní kávu?Které e-shopy nabízejí kvalitní kávu?

Milovníci kvalitní kávy se asi většinou nespokojí s tím, co nabízejí běžné supermarkety a mnohem lépe si vyberou ve specializovaných obchodech nebo e-shopech zaměřených na výběrovou kávu od předních pěstitelů. Máme pro vás 4 tipy na internetové obc…

Jaká káva je oblíbená v Česku?Jaká káva je oblíbená v Česku?

Kterou kávu Češi kupují v obchodech a jaké druhy kávy si nejčastěji dávají v kavárnách? Podívali jsme se na to, jak se změnily chutě českých milovníků kávy v posledních letech. Nákup kávy hodně závisí na příjmech Podle průzkumu hrají v tom, jak…

Charakteristika a výhody kávy bez kofeinuCharakteristika a výhody kávy bez kofeinu

Přítomnost kofeinu, který má povzbuzující účinky, je vedle lahodné chuti jednou z hlavních výhod kávy. Někteří lidé ale preferují nápoje v bezkofeinové podobě. I káva se dá připravit bez kofeinu, celosvětově ale tvoří jen 10 % z celkové spotřeby ká…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Jak se káva zpracovává?Jak se káva zpracovává?

Než se káva z kávovaru dostane do Vašeho hrníčku, musí projít mnoha kroky zpracování. Víte, jak proces zpracování kávy probíhá? Sběr fazolí Nejprve je potřeba ručně sesbírat zelené fazole, které se pak rozemelou. Před mletím je však potřeba fazole…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.