Základní informace o kávovníku

Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě a většina lidí už si bez ní ani nedovede představit život – ať už díky její lahodné chuti nebo díky jejím povzbuzujícím účinkům. V tomto článku si řekneme něco o rostlině, z jejíchž plodů se káva připravuje.

Kávovník se v přírodě vyskytuje v podobě keřů nebo stromů a pěstuje se zejména v oblastech s tropickým klimatem. Hodně důležitá pro jeho kvalitu je nadmořská výška (nejlepší druhy jsou ve výšce 1 000 až 2 000 metrů), správná teplota vzduchu, dostatečné množství vody a v neposlední řadě také zastínění, které tuto rostlinu chrání. Vynikající podmínky má kávovník např. v Brazílii, která má téměř čtvrtinový podíl z celosvětové produkce kávy, nebo v Kolumbii, kde se mohou pyšnit kávou špičkové kvality.

První úrody se pěstitelé kávovníku dočkají po 3 až 4 letech od zasazení. Plodům se říká kávové třešně a jsou ukryty v peckovicích. Každá peckovice má zpravidla dvě pecičky a v každé z nich po jednom semenu. Pokud jde o výšku rostliny, kávovník může vyrůst až do 15 metrů, u nejoblíbenější odrůdy arabica maximálně do 8 metrů.

Nejznámější druhy kávovníku

Celkově se ve světě vyskytuj přibližně stovka druhů kávovníku, drtivá většina kávy se ale dělá ze dvou základních druhů – tím prvním je kávovník arabský (arabica), druhým pak kávovník statný (robusta). Ostatní druhy se používají jen minimálně, patří mezi ně např. kávovník liberijský, jenž je hodně hořký a používá se prakticky jen do směsí.

Dá se kávovník pěstovat i u nás?

Ano, i přesto, že kávovník je exotickou rostlinou, je možné si jej vypěstovat i u nás – důležité je, aby měl vhodné podmínky. Kávovník si tak můžete pěstovat třeba i v bytě v květináči, je ale třeba, abyste ho dostatečně zalévali a aby na něj nedopadaly přímé sluneční paprsky (mohlo by pak dojít k popálení listů).

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Kde se vzalo slovo Kde se vzalo slovo "capuccino"?

Mnoho výrazů pro kávové nápoje pochází z italštiny. Oblíbené espresso pochází z italského slova, které znamená „vylisované“, machiato znamená doslova „káva se skvrnou mléka“ a odkud je slovo capuccino? Tento výraz nemá spojitost přímo s kávou, ale s …

Tipy na zajímavé knihy o kávěTipy na zajímavé knihy o kávě

Máte rádi kávu a rádi byste se o ní dozvěděli něco nového? Chcete získat spoustu nových informací a tipů, jak se dělá ta nejlepší káva a přečíst si zajímavosti o jejím pěstování, přípravě nebo konzumaci? Vybrali jsme pro vás několik zajímavých kníž…

Česká „turecká“ káva vs. opravdová turecká kávaČeská „turecká“ káva vs. opravdová turecká káva

Když se řekne turecká káva, mnoho lidí u nás si pod tímto názvem představí českou verzi, která ale s tou pravou tureckou kávou nemá téměř nic společného. Jaký je rozdíl mezi tzv. českým turkem, který byl v našich zemích oblíbený v minulosti a dnes…

Jak se káva zpracovává?Jak se káva zpracovává?

Než se káva z kávovaru dostane do Vašeho hrníčku, musí projít mnoha kroky zpracování. Víte, jak proces zpracování kávy probíhá? Sběr fazolí Nejprve je potřeba ručně sesbírat zelené fazole, které se pak rozemelou. Před mletím je však potřeba fazole…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Nejoblíbenější přípravy kávyNejoblíbenější přípravy kávy

Jednou z mnoha výhod kávy je, že se dá připravit na spoustu různých způsobů, takže si tento nápoj může vychutnat téměř každý, ať už dává přednost sladkému nebo naopak méně sladkému pití. Hodně lidí má ale trochu zkreslenou představu o tom, co jedno…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.