Je pití kávy vhodné i pro děti nebo mladistvé?

Jednou z častých otázek, kterou si kladou rodiče dětí a veřejnost, je problematika vhodnosti pití kávy u dětí a mladistvých. Na toto téma existují různé názory, zkusili jsme tak shrnout nejčastější argumenty a fakta ohledně toho, zda není pití kávy u dětí a dospívajících škodlivé.

Problematickou složkou může být kofein

K charakteristickým složkám a nejdůležitějším látkám u kávy patří zejména kofein, který má povzbuzující účinky a je tak jedním z důvodů, proč je káva tolik oblíbená. U menších dětí určitě není dobré, aby konzumovali vyšší množství nápojů s kofeinem, ten je ale obsažený nejen v kávě, ale i v kolových nápojích, energetických nápojích a dokonce i v čaji. Jinak je ale káva sama o sobě zdravá a tak je třeba hlídat hlavně množství – u malého množství není káva problém ani u dětí, je ale třeba dávat pozor, aby do těla nedostávali příliš mnoho kofeinu. Předávkování touto látkou totiž může mít fatální důsledky i u dospívajících – viz příklady ze zahraničí, kdy někteří teenageři umřeli po vypití několika energy drinků nebo několika dvojitých espress.

Škodlivější jsou spíše nápoje s velkým množstvím cukru

Větším zdravotním rizikem než samotná káva jsou u dětí a mládeže spíše nápoje s vysokým množstvím cukru – ať už jde o různé limonády, colové nápoje, energy drinky, ale třeba i oblíbená ledová káva atd. Problém tak není v kávě jako takové, ale jednak v jejím množství a dále pak v konkrétním složení, kde by nemělo být příliš mnoho cukru.

Množství kofeinu v nápojích

Ve 100 gramech espressa je obsaženo až 212 miligramů kofeinu, espresso tak patří k nápojům, kde je koncentrace této látky nejvyšší. Hodně kofeinu ale obsahují i energetické nápoje, jež jsou právě u dospívajících velmi oblíbené – u nás je maximální povolené množství 32 mg na 100 ml, což obsahují skoro všechny energy drinky – rozdíl je mezi nimi zejména v chuti. Zajímavostí je, že v USA je v tomto směru norma přísnější a na 100 ml limonády je povolených maximálně 24 mg kofeinu.

Jaký je původ frappé?Jaký je původ frappé?

Frappé pochází z 19. století. Dříve se k přípravě frappé využívaly šejkry, jelikož až ve 20. století byly vynalezeny elektrické mixéry. A právě od 20. století lidé začali do frappé také přidávat zmrzlinu. Dříve ale frappé neobsahovalo žádné mléčné vý…

Jak by se měla káva správně servírovat?Jak by se měla káva správně servírovat?

Abyste si mohli kávu skutečně naplno vychutnat, je důležitá nejen její kvalita a chuť, ale je také třeba, aby byla káva správně servírována – aby bylo použito vhodné nádobí a nechyběly další doplňky, které ke kávě patří. Jaká jsou základní pravidla…

Starbucks – historie největšího řetězce kaváren na světěStarbucks – historie největšího řetězce kaváren na světě

Značku Starbucks asi není třeba příliš představovat – jde o největší řetězec kaváren na světě, který k roku 2018 provozoval více než 28 000 kaváren, zhruba polovina z nich pak byla přímo v USA, odkud Starbucks pochází. Jaká je historie této proslul…

Charakteristika a výhody kávy bez kofeinuCharakteristika a výhody kávy bez kofeinu

Přítomnost kofeinu, který má povzbuzující účinky, je vedle lahodné chuti jednou z hlavních výhod kávy. Někteří lidé ale preferují nápoje v bezkofeinové podobě. I káva se dá připravit bez kofeinu, celosvětově ale tvoří jen 10 % z celkové spotřeby ká…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Studená káva Cold Brew – základní infoStudená káva Cold Brew – základní info

Dobrá káva nemusí být jen horká – především v letních měsících spousta lidí dává přednost spíše něčemu studenému a osvěžujícímu. Pokud preferujete kávu, která není sladká jako klasické Eiskaffee a chcete pouze vysokou kvalitu, mohla by vám vyhovova…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.