Co je to latte art a kde se s ním můžete setkat?

U gastronomie obecně platí, že důležitá je nejen samotná chuť, ale velkou roli hraje také vzhled. To sice platí především u jídel, ale i u některých nápojů můžete dostat téměř umělecké dílo, které vás může nadchnout už jen tím, jak vypadá. V tomto článku si řekneme základní informace o latte artu, jenž je doménou zejména těch lepších kaváren.

Význam termínu latte art a jeho historie

Pojem latte art je spojením slov mléko a umění. Jedná se o speciální techniku, kdy barista pomocí mléka vytvoří na kávě různé obrázky nebo tvary – nejčastější jsou srdíčka nebo květiny, ale fantazii se meze nekladou a možností je nekonečné množství. První latte art byl vytvořen v roce 1989 v USA a jeho tvůrcem byl David Schomer, jenž kromě toho o tři roky dříve vynalezl i mikropěnu.

Na jaké nápoje se latte art vytváří?

Latte art je spojený především s cappuccinem, někdy se ale dělá i na jiných kávových nápojích, jako je např. latte nebo jiné nápoje, jež obsahují kromě kávy i mléčnou pěnu – např. flat white nebo espresso macchiato. Klíčové pro správné vytvoření latte artu je, aby měl barista kvalitní kávovar, dobře udělané espresso, vhodný šálek na kávu a také správně vychlazené a plnotučné mléko.

Dvě základní techniky, jak latte art vytvořit

Vytvořit dokonalý latte art lze dvěma způsoby – první z nich se odborně nazývá free pouring a spočívá v pomalém nalévání mléka z konvičky přímo na kávu. Druhá metoda se jmenuje etching a při ní se po nalití mléka obrázek ještě dotvoří pomocí špejle, párátka, dřívka apod. Především free pouring je velmi obtížný a naučit se ho není nic snadného – to se ale dá vyřešit např. absolvováním kurzu.

Kde se dá latte art naučit?

Pokud byste si chtěli latte art vytvářet i doma, můžete navštívit některý z kávových kurzů, které se konají zejména ve velkých městech. Vybraná školení se zaměřují speciálně na latte art, takže si stačí najít ten správný kurz, uhradit poplatek a naučíte se i doma udělat stejně krásnou kávu s latte artem jako v luxusní kavárně.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Fenomén kočičích kavárenFenomén kočičích kaváren

Na našem webu se zabýváme různými novými trendy v oblasti přípravy kávy, ale věnujeme se i různým druhům kaváren. V posledních letech se u nás začaly rozšiřovat kočičí kavárny, které jsou zajímavou alternativou vůči běžným podnikům a jsou ideálním…

Zajímavá fakta o LatteZajímavá fakta o Latte

Když se řekne Latte, představíme si kávový nápoj, který je většinou podáván ve vysoké sklenici a je vyroben na bázi espressa, do kterého se přidá napařené mléko. Korunou celého nápoje je pěnové mléko, kterému se odborně říká mikro pěna. Proč se tent…

Costa Coffee – oblíbený britský řetězec se prosadil i u násCosta Coffee – oblíbený britský řetězec se prosadil i u nás

V České republice v současné době působí hned několik řetězců s kávou. Jedním z těch největších je britská Costa Coffee, kterou vám v tomto článku krátce představíme. Historie kaváren Costa Coffee Historie tohoto oblíbeného řetězce kaváren se z…

Základní informace o kávě z french pressuZákladní informace o kávě z french pressu

Káva se dá připravovat celou řadou různých způsobů – od obyčejného zalití kávy horkou vodou z konvice, přes přípravu v běžném kávovaru, snadnou přípravu v kapslových přístrojích, až po méně obvyklé metody, jako je např. Chemex, Vacuum Pot, AeroPres…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Studená káva Cold Brew – základní infoStudená káva Cold Brew – základní info

Dobrá káva nemusí být jen horká – především v letních měsících spousta lidí dává přednost spíše něčemu studenému a osvěžujícímu. Pokud preferujete kávu, která není sladká jako klasické Eiskaffee a chcete pouze vysokou kvalitu, mohla by vám vyhovova…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.