U gastronomie obecně platí, že důležitá je nejen samotná chuť, ale velkou roli hraje také vzhled. To sice platí především u jídel, ale i u některých nápojů můžete dostat téměř umělecké dílo, které vás může nadchnout už jen tím, jak vypadá. V tomto článku si řekneme základní informace o latte artu, jenž je doménou zejména těch lepších kaváren.
Pojem latte art je spojením slov mléko a umění. Jedná se o speciální techniku, kdy barista pomocí mléka vytvoří na kávě různé obrázky nebo tvary – nejčastější jsou srdíčka nebo květiny, ale fantazii se meze nekladou a možností je nekonečné množství. První latte art byl vytvořen v roce 1989 v USA a jeho tvůrcem byl David Schomer, jenž kromě toho o tři roky dříve vynalezl i mikropěnu.
Latte art je spojený především s cappuccinem, někdy se ale dělá i na jiných kávových nápojích, jako je např. latte nebo jiné nápoje, jež obsahují kromě kávy i mléčnou pěnu – např. flat white nebo espresso macchiato. Klíčové pro správné vytvoření latte artu je, aby měl barista kvalitní kávovar, dobře udělané espresso, vhodný šálek na kávu a také správně vychlazené a plnotučné mléko.
Vytvořit dokonalý latte art lze dvěma způsoby – první z nich se odborně nazývá free pouring a spočívá v pomalém nalévání mléka z konvičky přímo na kávu. Druhá metoda se jmenuje etching a při ní se po nalití mléka obrázek ještě dotvoří pomocí špejle, párátka, dřívka apod. Především free pouring je velmi obtížný a naučit se ho není nic snadného – to se ale dá vyřešit např. absolvováním kurzu.
Pokud byste si chtěli latte art vytvářet i doma, můžete navštívit některý z kávových kurzů, které se konají zejména ve velkých městech. Vybraná školení se zaměřují speciálně na latte art, takže si stačí najít ten správný kurz, uhradit poplatek a naučíte se i doma udělat stejně krásnou kávu s latte artem jako v luxusní kavárně.
I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.
Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy >
Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.