V České republice v současné době působí hned několik řetězců s kávou. Jedním z těch největších je britská Costa Coffee, kterou vám v tomto článku krátce představíme.
Historie tohoto oblíbeného řetězce kaváren se začala psát v roce 1971, kdy bratři Sergio a Bruno Costa otevřeli v Londýně svoji první pražírnu kávy. O 7 let později pak otevřeli i svoji první kavárnu, která byla opět v hlavním městě Velké Británie Londýně. Postupem času začali otevírat další a další pobočky, až se stala Costa jedničkou na britském trhu – v roce 2009 už měla více než 1000 kaváren. Expanze navíc proběhla nejen na domácí půdě, kavárny Costa Coffee se totiž rozšířily i do desítek dalších zemí, především v Evropě a Asii – první zahraniční pobočka byla otevřena roku 1999 v Dubaji.
Do Česka vstoupila Costa Coffee v roce 2008, o 6 let později už zde měla 24 kaváren a v roce 2018 už rovných 50 poboček. Většina z nich se nachází v Praze, Costa ale nechybí ani v dalších velkých městech, jako je Brno, Hradec Králové, Pardubice, Plzeň, Liberec, Olomouc, Ostrava, Teplice, České Budějovice nebo Ústí nad Labem. Kromě klasických kaváren navíc Costa provozuje i moderní a chytré automaty na kávu Costa Express, které jsou umístěny na benzínových pumpách a nabízejí kávu ze stejně kvalitních ingrediencí jako na kavárnách.
Nabídka kávy zahrnuje jak klasické nápoje, jako je espresso, cappuccino, caffé late, ristretto, mocha nebo flat white, tak i různé speciality, jako jsou Corto Classic, Corto Mocha nebo ledové Coffee Frostino. Nechybí ani krémová horká čokoláda, různé druhy čajů nebo osvěžující ovocný Fruit Cooler (vynikající je zejména s mangem a maracujou). Kromě kávy a dalších nápojů si ale samozřejmě můžete objednat i něco dobrého k jídlu – proslulé jsou zejména vynikající muffiny, Costa ale nabízí i řadu jiných sladkých dobrot, jako jsou dorty, croissanty a další. Ze slaných jídel zde podávají např. panini nebo několik druhů sendvičů.
Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.