Zdaleka ne každý má rád čistou a spíše hořkou kávu – spousta lidí preferuje sladké nápoje s množstvím cukru, mléka, případně jiných doplňků, které ještě vylepší chuť kávy a konzumentovi přinesou jedinečný chuťový zážitek. Které jsou nejoblíbenější?
Sladit si kávu kostkovým nebo mletým bílým cukrem je klasika, ale lepší a zdravější volbou může být hnědý třtinový cukr, který už je dnes v kavárnách celkem běžnou záležitostí. Podobně je to i u mléka – na mnoha místech si můžete vybrat nejen mezi nízkotučným, polotučným a plnotučným, ale velmi časté je i sójové mléko nebo mléko bez laktózy.
Když se řekne káva se šlehačkou, určitě si každý vybaví především pravou vídeňskou kávu. Šlehačka se ale dává i na jiné kávové nápoje – je např. neodmyslitelnou součástí frappuccina, které patří k nejoblíbenějším nápojům v kavárnách Starbucks, je ale také součástí kávy espresso con panna – tedy espressa se šlehačkou. To se od vídeňské kávy liší v tom, že skutečná vídeňská káva se dělá z filtrované kávy, nikdy ne z espressa.
Milovníci sladkých chutí určitě ocení různé sirupy, které chuťový zážitek z kávy posunou na jiný level – oblíbené jsou např. karamelové, oříškové, čokoládové, vanilkové a další. Třeba takové karamelové frappuccino s pořádnou porcí šlehačky, s karamelovou polevou a extra porcí karamelového sirupu je mimořádným chuťovým zážitkem, který za svou cenu rozhodně stojí.
Dobrá káva se také dobře snoubí s některými druhy alkoholu – asi nejznámější jsou alžírská káva, do níž se přidává vaječný likér (a šlehačka), nebo irská káva, která obsahuje pravou irskou whisky (+ cukr a šlehačku). Kombinace s jinými druhy alkoholu (např. rumem nebo vodkou) už u nás moc obvyklé nejsou, ale i s nimi se občas můžete setkat.
I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.
Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy >
Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.