Čím se dá káva vylepšit kromě cukru a mléka?

Zdaleka ne každý má rád čistou a spíše hořkou kávu – spousta lidí preferuje sladké nápoje s množstvím cukru, mléka, případně jiných doplňků, které ještě vylepší chuť kávy a konzumentovi přinesou jedinečný chuťový zážitek. Které jsou nejoblíbenější?

Cukr nemusí být jen bílý, mléko nemusí být jen kravské

Sladit si kávu kostkovým nebo mletým bílým cukrem je klasika, ale lepší a zdravější volbou může být hnědý třtinový cukr, který už je dnes v kavárnách celkem běžnou záležitostí. Podobně je to i u mléka – na mnoha místech si můžete vybrat nejen mezi nízkotučným, polotučným a plnotučným, ale velmi časté je i sójové mléko nebo mléko bez laktózy.

Nejen na vídeňskou kávu se hodí dobrá šlehačka

Když se řekne káva se šlehačkou, určitě si každý vybaví především pravou vídeňskou kávu. Šlehačka se ale dává i na jiné kávové nápoje – je např. neodmyslitelnou součástí frappuccina, které patří k nejoblíbenějším nápojům v kavárnách Starbucks, je ale také součástí kávy espresso con panna – tedy espressa se šlehačkou. To se od vídeňské kávy liší v tom, že skutečná vídeňská káva se dělá z filtrované kávy, nikdy ne z espressa.

Skvělým doplňkem jsou různé ochucené sirupy a polevy

Milovníci sladkých chutí určitě ocení různé sirupy, které chuťový zážitek z kávy posunou na jiný level – oblíbené jsou např. karamelové, oříškové, čokoládové, vanilkové a další. Třeba takové karamelové frappuccino s pořádnou porcí šlehačky, s karamelovou polevou a extra porcí karamelového sirupu je mimořádným chuťovým zážitkem, který za svou cenu rozhodně stojí.

Káva a alkohol

Dobrá káva se také dobře snoubí s některými druhy alkoholu – asi nejznámější jsou alžírská káva, do níž se přidává vaječný likér (a šlehačka), nebo irská káva, která obsahuje pravou irskou whisky (+ cukr a šlehačku). Kombinace s jinými druhy alkoholu (např. rumem nebo vodkou) už u nás moc obvyklé nejsou, ale i s nimi se občas můžete setkat.

Kde mají nejvyšší spotřebu kávy?Kde mají nejvyšší spotřebu kávy?

Zatímco největšími producenty kávy jsou mimoevropské země, jako je především Brazílie, Vietnam, Kolumbie nebo Indonésie, možná vás překvapí, že v konzumaci kávy je žebříček úplně jiný – státy, odkud se káva dováží, mají spotřebu relativně nízkou. V…

Překvapující fakta o kávěPřekvapující fakta o kávě

Káva je populární nápoj po celém světě a mnoho z nás si ráno bez kávy nedokáže představit. Víte, že káva je vlastně ovoce? Kdo je největším producentem kávy na světě? A víte, jak udržet kávu delší dobu teplou? Káva je ovoce Kávová zrna rostou na st…

Je pití kávy vhodné i pro děti nebo mladistvé?Je pití kávy vhodné i pro děti nebo mladistvé?

Jednou z častých otázek, kterou si kladou rodiče dětí a veřejnost, je problematika vhodnosti pití kávy u dětí a mladistvých. Na toto téma existují různé názory, zkusili jsme tak shrnout nejčastější argumenty a fakta ohledně toho, zda není pití kávy…

Zajímavosti o capuccinuZajímavosti o capuccinu

Capuccino je oblíbený nápoj po celém světě. V Itálii se capuccino běžně pije v době snídaně, ale nejpozději se objednává pouze do 11 hodin dopoledne. Pro Italy rozhodně není běžná věc objednat si capuccino později během dne. Nejčastěji se capuccino p…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Existuje káva pod názvem pikolo?Existuje káva pod názvem pikolo?

V souvislosti s kávou patří k hojně diskutovaným tématům, jak se jednotlivé způsoby přípravy kávy nazývají. Nejčastěji se vedou debaty nad tím, co přesně znamená espresso a zde je v pořádku, když se místo něj používá termín piccolo. Jak to tedy má…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.