Čím se dá káva vylepšit kromě cukru a mléka?

Zdaleka ne každý má rád čistou a spíše hořkou kávu – spousta lidí preferuje sladké nápoje s množstvím cukru, mléka, případně jiných doplňků, které ještě vylepší chuť kávy a konzumentovi přinesou jedinečný chuťový zážitek. Které jsou nejoblíbenější?

Cukr nemusí být jen bílý, mléko nemusí být jen kravské

Sladit si kávu kostkovým nebo mletým bílým cukrem je klasika, ale lepší a zdravější volbou může být hnědý třtinový cukr, který už je dnes v kavárnách celkem běžnou záležitostí. Podobně je to i u mléka – na mnoha místech si můžete vybrat nejen mezi nízkotučným, polotučným a plnotučným, ale velmi časté je i sójové mléko nebo mléko bez laktózy.

Nejen na vídeňskou kávu se hodí dobrá šlehačka

Když se řekne káva se šlehačkou, určitě si každý vybaví především pravou vídeňskou kávu. Šlehačka se ale dává i na jiné kávové nápoje – je např. neodmyslitelnou součástí frappuccina, které patří k nejoblíbenějším nápojům v kavárnách Starbucks, je ale také součástí kávy espresso con panna – tedy espressa se šlehačkou. To se od vídeňské kávy liší v tom, že skutečná vídeňská káva se dělá z filtrované kávy, nikdy ne z espressa.

Skvělým doplňkem jsou různé ochucené sirupy a polevy

Milovníci sladkých chutí určitě ocení různé sirupy, které chuťový zážitek z kávy posunou na jiný level – oblíbené jsou např. karamelové, oříškové, čokoládové, vanilkové a další. Třeba takové karamelové frappuccino s pořádnou porcí šlehačky, s karamelovou polevou a extra porcí karamelového sirupu je mimořádným chuťovým zážitkem, který za svou cenu rozhodně stojí.

Káva a alkohol

Dobrá káva se také dobře snoubí s některými druhy alkoholu – asi nejznámější jsou alžírská káva, do níž se přidává vaječný likér (a šlehačka), nebo irská káva, která obsahuje pravou irskou whisky (+ cukr a šlehačku). Kombinace s jinými druhy alkoholu (např. rumem nebo vodkou) už u nás moc obvyklé nejsou, ale i s nimi se občas můžete setkat.

Zajímavé statistiky o kávěZajímavé statistiky o kávě

Vybrali jsme pro vás pár zajímavých statistických údajů, jež se týkají kávy a její konzumace jak u nás v ČR, tak i ve světovém měřítku. Jaké kávě dávají přednost Češi? Stejně jako u jiných potravin, tak i u kávy začínají Češi postupně dávat pře…

Které řetězce s kávou v ČR působí?Které řetězce s kávou v ČR působí?

Kromě nepřeberného množství malých kaváren působí v České republice i kávové řetězce které zde mají až desítky poboček. Jsou mezi nimi jak silné nadnárodní značky, ale i jedna česká síť, která si vede velmi dobře. Které řetězce patří k těm největší…

Zdravotní přínosy pití kávyZdravotní přínosy pití kávy

Káva je výborný nápoj, který nám dovává potřebnou energii. Má ale i mnoho zdravotních přínosů pro náš organismus. Obsahuje antioxidanty, ničí bakterie v dutině ústní, snižuje riziko vzniku rakoviny jater a pomáhá spalovat tuky. Antioxidanty Káva je…

Existuje káva pod názvem pikolo?Existuje káva pod názvem pikolo?

V souvislosti s kávou patří k hojně diskutovaným tématům, jak se jednotlivé způsoby přípravy kávy nazývají. Nejčastěji se vedou debaty nad tím, co přesně znamená espresso a zde je v pořádku, když se místo něj používá termín piccolo. Jak to tedy má…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Nové trendy v přípravě kávyNové trendy v přípravě kávy

Ti největší kávoví labužníci, kteří rádi zkoušejí nově věci a milují výběrovou kávu, se často nespokojí jen s běžnými způsoby její přípravy a rádi zkoušejí i různé alternativní možnosti. V poslední době neustále přibývají nové a nové kavárny, v nic…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.