Čím se dá káva vylepšit kromě cukru a mléka?

Zdaleka ne každý má rád čistou a spíše hořkou kávu – spousta lidí preferuje sladké nápoje s množstvím cukru, mléka, případně jiných doplňků, které ještě vylepší chuť kávy a konzumentovi přinesou jedinečný chuťový zážitek. Které jsou nejoblíbenější?

Cukr nemusí být jen bílý, mléko nemusí být jen kravské

Sladit si kávu kostkovým nebo mletým bílým cukrem je klasika, ale lepší a zdravější volbou může být hnědý třtinový cukr, který už je dnes v kavárnách celkem běžnou záležitostí. Podobně je to i u mléka – na mnoha místech si můžete vybrat nejen mezi nízkotučným, polotučným a plnotučným, ale velmi časté je i sójové mléko nebo mléko bez laktózy.

Nejen na vídeňskou kávu se hodí dobrá šlehačka

Když se řekne káva se šlehačkou, určitě si každý vybaví především pravou vídeňskou kávu. Šlehačka se ale dává i na jiné kávové nápoje – je např. neodmyslitelnou součástí frappuccina, které patří k nejoblíbenějším nápojům v kavárnách Starbucks, je ale také součástí kávy espresso con panna – tedy espressa se šlehačkou. To se od vídeňské kávy liší v tom, že skutečná vídeňská káva se dělá z filtrované kávy, nikdy ne z espressa.

Skvělým doplňkem jsou různé ochucené sirupy a polevy

Milovníci sladkých chutí určitě ocení různé sirupy, které chuťový zážitek z kávy posunou na jiný level – oblíbené jsou např. karamelové, oříškové, čokoládové, vanilkové a další. Třeba takové karamelové frappuccino s pořádnou porcí šlehačky, s karamelovou polevou a extra porcí karamelového sirupu je mimořádným chuťovým zážitkem, který za svou cenu rozhodně stojí.

Káva a alkohol

Dobrá káva se také dobře snoubí s některými druhy alkoholu – asi nejznámější jsou alžírská káva, do níž se přidává vaječný likér (a šlehačka), nebo irská káva, která obsahuje pravou irskou whisky (+ cukr a šlehačku). Kombinace s jinými druhy alkoholu (např. rumem nebo vodkou) už u nás moc obvyklé nejsou, ale i s nimi se občas můžete setkat.

Pochutnejte si na sladkostech s kávovou příchutíPochutnejte si na sladkostech s kávovou příchutí

Káva je vynikající nejen sama o sobě jako lahodný nápoj, ale používá se i jako ingredience do mnoha různých sladkostí, cukrovinek nebo zákusků. Vybrali jsme pár tipů na oblíbené sladkosti, v nichž hraje právě káva jednu z hlavních rolí. Dorty a…

Jak se káva zpracovává?Jak se káva zpracovává?

Než se káva z kávovaru dostane do Vašeho hrníčku, musí projít mnoha kroky zpracování. Víte, jak proces zpracování kávy probíhá? Sběr fazolí Nejprve je potřeba ručně sesbírat zelené fazole, které se pak rozemelou. Před mletím je však potřeba fazole…

Nový trend – espresso s tonikemNový trend – espresso s tonikem

Osvěžující nápoj, který je složen z hořkého espressa a bublinkového toniku, vytváří lahodnou chuť, které se nedá odolat! Pokud máte rádi ledové Latte či Frapuccino, je velká pravděpodobnost, že i tento nápoj Vám zachutná. Jak se připravuje espresso…

Zajímavé statistiky o kávěZajímavé statistiky o kávě

Vybrali jsme pro vás pár zajímavých statistických údajů, jež se týkají kávy a její konzumace jak u nás v ČR, tak i ve světovém měřítku. Jaké kávě dávají přednost Češi? Stejně jako u jiných potravin, tak i u kávy začínají Češi postupně dávat pře…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Rizika nadměrného pití kávyRizika nadměrného pití kávy

Káva patří obecně mezi zdravé nápoje a v rozumné míře by u dospělých lidí neměla nijak škodit zdraví – spíše naopak. Na druhou stranu nadměrné pití kávy přináší i určitá zdravotní rizika, které je dobré si uvědomit. Jaká nebezpečí Vám hrozí, pokud…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.