Mnoho výrazů pro kávové nápoje pochází z italštiny. Oblíbené espresso pochází z italského slova, které znamená „vylisované“, machiato znamená doslova „káva se skvrnou mléka“ a odkud je slovo capuccino? Tento výraz nemá spojitost přímo s kávou, ale s kapucínskými mnichy.
Kapucínští mniši jsou členové františkánských řádů mnichů, jejichž řád byl založen v 16. století právě v Itálii. Kapucíni se odlišovali od pohledu svým oblečením. Nosili prostý, hnědý hábit, u kterého jim na zádech visela dlouhá, špičatá kapuce. Právě proto, že barva espressa smíchaného s mlékem byla velmi podobná barvě kapucínských rouch, pojmenovali tento lahodný nápoj jako „capuccino“.
Tradiční capuccino se skládá z jednoho espressa, do kterého barista nalije horké mléko, díky čemuž se utvoří silná pěna o výšce 2 cm. Někteří lidé používají místo mléka smetanu a případně nápoj dochucují skořicí nebo čokoládovým práškem. Tradičně se capuccino podává v šálcích o velikosti 150 až 180 ml. Capuccino je pak ideální na latte art, kde baristé vytváří různé obrazce.
I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.
Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy >
Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.