Charakteristika a výhody kávy bez kofeinu

Přítomnost kofeinu, který má povzbuzující účinky, je vedle lahodné chuti jednou z hlavních výhod kávy. Někteří lidé ale preferují nápoje v bezkofeinové podobě. I káva se dá připravit bez kofeinu, celosvětově ale tvoří jen 10 % z celkové spotřeby kávy. Jejím vynálezcem byl německý kávový obchodník Ludwig Roselius, jenž si její výrobu nechal roku 1905 patentovat.

Výroba kávy bez kofeinu

Rozlišujeme dvě základní metody, jak se bezkofeinová káva vyrábí. Jednou z možností je tzv. švýcarský vodní proces, při němž se káva vylouhuje v horké vodě a páře a výluh je následně filtrován uhlíkovým filtrem. Nevýhodou tohoto postupu je ale slabší a méně aromatická chuť kávy.

Častěji se proto používá evropská metoda, jež se provádí namáčením nepražené kávy ve vodě a následném promývání v methylenchloridu, který do sebe kofein vstřebá. Káva se pak znovu promyje a vysuší a i přes mírnou chemickou dochuť si zachová svoje aroma a většinu původní chuti.

Ani v jednom z obou postupů se ale neodstraní kofein na 100 %, malé množství kofeinu v ní vždy zůstane. Povolené množství se v různých zemích liší, např. v USA smí mít bezkofeinová káva max. 3% kofeinu, u nás pouze 0,3 %.

Největší výhody kávy bez kofeinu

Bezkofeinovou kávu preferují zejména lidé s onemocněním srdce nebo s vysokým tlakem, pro které je tento typ kávy často vhodnější než ta klasická. I ostatní lidé, kteří z různých důvodů nemohou nebo nechtějí pít nápoje s kofeinem, si tak mohou vychutnat chuť lahodné kávy.

Negativa bezkofeinové kávy

Hlavní nevýhodou kávy bez kofeinu je především horší chuť – po odstranění kofeinu dojde ke zhoršení původní chuti a často i aroma. K mínusům této kávy patří i různé umělé látky a chemické příměsi, jež se do ní během procesu odstranění kofeinu dostanou. Kvůli absenci kofeinu pak káva navíc ztrácí povzbuzující účinek.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Charakteristika a výhody kávy bez kofeinuCharakteristika a výhody kávy bez kofeinu

Přítomnost kofeinu, který má povzbuzující účinky, je vedle lahodné chuti jednou z hlavních výhod kávy. Někteří lidé ale preferují nápoje v bezkofeinové podobě. I káva se dá připravit bez kofeinu, celosvětově ale tvoří jen 10 % z celkové spotřeby ká…

Fenomén kočičích kavárenFenomén kočičích kaváren

Na našem webu se zabýváme různými novými trendy v oblasti přípravy kávy, ale věnujeme se i různým druhům kaváren. V posledních letech se u nás začaly rozšiřovat kočičí kavárny, které jsou zajímavou alternativou vůči běžným podnikům a jsou ideálním…

Nejoblíbenější přípravy kávyNejoblíbenější přípravy kávy

Jednou z mnoha výhod kávy je, že se dá připravit na spoustu různých způsobů, takže si tento nápoj může vychutnat téměř každý, ať už dává přednost sladkému nebo naopak méně sladkému pití. Hodně lidí má ale trochu zkreslenou představu o tom, co jedno…

Čím se dá káva vylepšit kromě cukru a mléka?Čím se dá káva vylepšit kromě cukru a mléka?

Zdaleka ne každý má rád čistou a spíše hořkou kávu – spousta lidí preferuje sladké nápoje s množstvím cukru, mléka, případně jiných doplňků, které ještě vylepší chuť kávy a konzumentovi přinesou jedinečný chuťový zážitek. Které jsou nejoblíbenější?…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Zajímavé statistiky o kávěZajímavé statistiky o kávě

Vybrali jsme pro vás pár zajímavých statistických údajů, jež se týkají kávy a její konzumace jak u nás v ČR, tak i ve světovém měřítku. Jaké kávě dávají přednost Češi? Stejně jako u jiných potravin, tak i u kávy začínají Češi postupně dávat pře…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.