Charakteristika a výhody kávy bez kofeinu

Přítomnost kofeinu, který má povzbuzující účinky, je vedle lahodné chuti jednou z hlavních výhod kávy. Někteří lidé ale preferují nápoje v bezkofeinové podobě. I káva se dá připravit bez kofeinu, celosvětově ale tvoří jen 10 % z celkové spotřeby kávy. Jejím vynálezcem byl německý kávový obchodník Ludwig Roselius, jenž si její výrobu nechal roku 1905 patentovat.

Výroba kávy bez kofeinu

Rozlišujeme dvě základní metody, jak se bezkofeinová káva vyrábí. Jednou z možností je tzv. švýcarský vodní proces, při němž se káva vylouhuje v horké vodě a páře a výluh je následně filtrován uhlíkovým filtrem. Nevýhodou tohoto postupu je ale slabší a méně aromatická chuť kávy.

Častěji se proto používá evropská metoda, jež se provádí namáčením nepražené kávy ve vodě a následném promývání v methylenchloridu, který do sebe kofein vstřebá. Káva se pak znovu promyje a vysuší a i přes mírnou chemickou dochuť si zachová svoje aroma a většinu původní chuti.

Ani v jednom z obou postupů se ale neodstraní kofein na 100 %, malé množství kofeinu v ní vždy zůstane. Povolené množství se v různých zemích liší, např. v USA smí mít bezkofeinová káva max. 3% kofeinu, u nás pouze 0,3 %.

Největší výhody kávy bez kofeinu

Bezkofeinovou kávu preferují zejména lidé s onemocněním srdce nebo s vysokým tlakem, pro které je tento typ kávy často vhodnější než ta klasická. I ostatní lidé, kteří z různých důvodů nemohou nebo nechtějí pít nápoje s kofeinem, si tak mohou vychutnat chuť lahodné kávy.

Negativa bezkofeinové kávy

Hlavní nevýhodou kávy bez kofeinu je především horší chuť – po odstranění kofeinu dojde ke zhoršení původní chuti a často i aroma. K mínusům této kávy patří i různé umělé látky a chemické příměsi, jež se do ní během procesu odstranění kofeinu dostanou. Kvůli absenci kofeinu pak káva navíc ztrácí povzbuzující účinek.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Jaká káva je oblíbená v Česku?Jaká káva je oblíbená v Česku?

Kterou kávu Češi kupují v obchodech a jaké druhy kávy si nejčastěji dávají v kavárnách? Podívali jsme se na to, jak se změnily chutě českých milovníků kávy v posledních letech. Nákup kávy hodně závisí na příjmech Podle průzkumu hrají v tom, jak…

Ve kterých zemích se kávovník pěstuje nejvíce?Ve kterých zemích se kávovník pěstuje nejvíce?

Kávovník, z jehož plodů se následně vyrábí káva, se dnes pěstuje už ve více než 50 zemích světa. Které z nich patří k největším producentům a jaký je jejich podíl na trhu? Z hlediska světadílů jde zejména o Jižní Ameriku, Asii, Afriku a Střední Ame…

Je pití kávy zdravé?Je pití kávy zdravé?

Pití kávy je jak u nás, tak i téměř všude ve světě velmi oblíbené a káva patří k nejrozšířenějším nápojům. Otázkou, kterou si ale pokládá mnoho lidí je, zda je pití kávy zdravé nebo spíše naopak zdraví škodí. Pití kávy má své klady i zápory Pod…

Nové trendy v přípravě kávyNové trendy v přípravě kávy

Ti největší kávoví labužníci, kteří rádi zkoušejí nově věci a milují výběrovou kávu, se často nespokojí jen s běžnými způsoby její přípravy a rádi zkoušejí i různé alternativní možnosti. V poslední době neustále přibývají nové a nové kavárny, v nic…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Rizika nadměrného pití kávyRizika nadměrného pití kávy

Káva patří obecně mezi zdravé nápoje a v rozumné míře by u dospělých lidí neměla nijak škodit zdraví – spíše naopak. Na druhou stranu nadměrné pití kávy přináší i určitá zdravotní rizika, které je dobré si uvědomit. Jaká nebezpečí Vám hrozí, pokud…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.