Brazílie je největším producentem kávy na světě již více než 150 let. V roce 2019 Brazílie vyprodukovala 3 558 000 metrických tun kávy, což pro představu je třetina veškeré celosvětově vyrobené kávy. Brazílie produkuje dva druhy kávových zrn. Jedná se o odrůdu arabica a robusta.
Přibližně 3,5 milionu lidí pracuje v kávovém průmyslu v Brazílii. Po celé Brazílii existuje přibližně 220 000 kávových farem, které dohromady pokrývají území o rozměru 27 000 m2. Nejvíce produkuje kávu v Brazílii šest států – Minas Gerais, Espiríto Santo, São Paulo, Bahia, Rondônia a Paraná. Nejvíce kávy se produkuje na východě Brazílie.
Káva se dle předpokladů do Brazílie dostala v roce 1727 z Francouzské Guyany, a to prostřednictvím portugalského podplukovníka Francisco del Melo Palheta. Traduje se příběh, že podplukovník svedl Guianeseovu guvernérovu manželku, a ta mu pak pomohla s pašováním semen kávy přes hranice.
I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.
Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy >
Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.