Brazílie je největším producentem kávy na světě

Brazílie je největším producentem kávy na světě již více než 150 let. V roce 2019 Brazílie vyprodukovala 3 558 000 metrických tun kávy, což pro představu je třetina veškeré celosvětově vyrobené kávy. Brazílie produkuje dva druhy kávových zrn. Jedná se o odrůdu arabica a robusta.

Kávový průmysl v Brazílii

Přibližně 3,5 milionu lidí pracuje v kávovém průmyslu v Brazílii. Po celé Brazílii existuje přibližně 220 000 kávových farem, které dohromady pokrývají území o rozměru 27 000 m2. Nejvíce produkuje kávu v Brazílii šest států – Minas Gerais, Espiríto Santo, São Paulo, Bahia, Rondônia a Paraná. Nejvíce kávy se produkuje na východě Brazílie.

Historie brazilské kávy

Káva se dle předpokladů do Brazílie dostala v roce 1727 z Francouzské Guyany, a to prostřednictvím portugalského podplukovníka Francisco del Melo Palheta. Traduje se příběh, že podplukovník svedl Guianeseovu guvernérovu manželku, a ta mu pak pomohla s pašováním semen kávy přes hranice.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Káva snižuje deprese a zlepšuje paměťKáva snižuje deprese a zlepšuje paměť

Horká, silná káva nás probere a pořádně nabudí. Má však i další účinky, které jsou pro nás pozitivní. Dlouhodobá konzumace kávy snižuje výskyt depresí a zlepšuje stav naší paměti, která se s věkem snižuje. Snížení rizika spáchání sebevraždy Dle stu…

Jak by se měla káva správně servírovat?Jak by se měla káva správně servírovat?

Abyste si mohli kávu skutečně naplno vychutnat, je důležitá nejen její kvalita a chuť, ale je také třeba, aby byla káva správně servírována – aby bylo použito vhodné nádobí a nechyběly další doplňky, které ke kávě patří. Jaká jsou základní pravidla…

Dva základní druhy kávy – arabica a robustaDva základní druhy kávy – arabica a robusta

Pokud si v jakémkoli obchodě koupíte kávu, bude se s velmi vysokou pravděpodobností jednat buď o arabicu nebo robustu. Jaké jsou jejich hlavní vlastnosti a v čem se tyto druhy kávy od sebe liší? Základní informace o kávě arabica Jedná se o nejrozší…

Jak se káva zpracovává?Jak se káva zpracovává?

Než se káva z kávovaru dostane do Vašeho hrníčku, musí projít mnoha kroky zpracování. Víte, jak proces zpracování kávy probíhá? Sběr fazolí Nejprve je potřeba ručně sesbírat zelené fazole, které se pak rozemelou. Před mletím je však potřeba fazole…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Zdravotní přínosy pití kávyZdravotní přínosy pití kávy

Káva je výborný nápoj, který nám dovává potřebnou energii. Má ale i mnoho zdravotních přínosů pro náš organismus. Obsahuje antioxidanty, ničí bakterie v dutině ústní, snižuje riziko vzniku rakoviny jater a pomáhá spalovat tuky. Antioxidanty Káva je…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.