Nové trendy v přípravě kávy

Ti největší kávoví labužníci, kteří rádi zkoušejí nově věci a milují výběrovou kávu, se často nespokojí jen s běžnými způsoby její přípravy a rádi zkoušejí i různé alternativní možnosti. V poslední době neustále přibývají nové a nové kavárny, v nichž připravují kávu i jinak než v klasickém kávovaru. Se kterými neobvyklými způsoby přípravy kávy se v posledních letech můžeme v kavárnách setkat?

AeroPress

AeroPress patří k těm nejnovějším metodám, jak udělat dobrou kávu. Tento způsob pochází z USA a příprava je velmi snadná a navíc i rychlá. Jde o speciální válec s pístem, díky němuž dojde k přefiltrování kávy přes papírový filtr. Kromě snadné a rychlé přípravy je výhodou tohoto zařízení také jeho jednoduché čištění a co je hlavní – skvělá chuť kávy.

French press

I v tomto případě jde o poměrně jednoduché zařízení – French press je skleněná konvička, v níž je píst s filtrem. Příprava pak probíhá tak, že kávu zalijete horkou vodou a pomocí pístu oddělíte kávovou sedlinu. Oproti AeroPressu má toto zařízení mnohem delší historii, French press byl vynalezen už v 19.století a největší popularitu si získat v 60.letech 20.století ve Francii.

Vacuum pot

Tento druh kávovaru už je trochu sofistikovanější – tvoří ho dvě skleněné nádoby, spojené trubicí s filtrem. Vacuum pot funguje tak, že pomocí přetlaku vodní páry se vytlačí horká voda nad filtr, v ní se pak rozpustí namletá káva a ta následně spadne zpět do dolní nádoby, čímž dojde k její filtraci. Koupit si Vacuum pot můžete i v různých e-shopech, ceny se obvykle pohybují od 1 200 do 2 200 Kč.

Cold Brew

Závěrem článku něco pro ty, kdo mají rádi studené nápoje – Cold Brew je studená káva, jež se připravuje tak, že se káva několik hodin pomalu extrahuje ve studené vodě. Oproti klasické horké kávě má jemnější a méně hořkou chuť, oblíbená je zejména v letním období, kdy lidé dávají přednost spíše osvěžujícím drinkům. Připravovat se dá např. v již zmíněném French pressu, důležitý je správný poměr kávy a vody a také správně namletá káva – měla by být namletá spíše nahrubo, aby káva nebyla moc kyselá.

Nový trend – espresso s tonikemNový trend – espresso s tonikem

Osvěžující nápoj, který je složen z hořkého espressa a bublinkového toniku, vytváří lahodnou chuť, které se nedá odolat! Pokud máte rádi ledové Latte či Frapuccino, je velká pravděpodobnost, že i tento nápoj Vám zachutná. Jak se připravuje espresso…

Co je to latte art a kde se s ním můžete setkat?Co je to latte art a kde se s ním můžete setkat?

U gastronomie obecně platí, že důležitá je nejen samotná chuť, ale velkou roli hraje také vzhled. To sice platí především u jídel, ale i u některých nápojů můžete dostat téměř umělecké dílo, které vás může nadchnout už jen tím, jak vypadá. V tomto…

Nejoblíbenější přípravy kávyNejoblíbenější přípravy kávy

Jednou z mnoha výhod kávy je, že se dá připravit na spoustu různých způsobů, takže si tento nápoj může vychutnat téměř každý, ať už dává přednost sladkému nebo naopak méně sladkému pití. Hodně lidí má ale trochu zkreslenou představu o tom, co jedno…

Kniha KávologieKniha Kávologie

I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Čím se dá káva vylepšit kromě cukru a mléka?Čím se dá káva vylepšit kromě cukru a mléka?

Zdaleka ne každý má rád čistou a spíše hořkou kávu – spousta lidí preferuje sladké nápoje s množstvím cukru, mléka, případně jiných doplňků, které ještě vylepší chuť kávy a konzumentovi přinesou jedinečný chuťový zážitek. Které jsou nejoblíbenější?…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.