Ti největší kávoví labužníci, kteří rádi zkoušejí nově věci a milují výběrovou kávu, se často nespokojí jen s běžnými způsoby její přípravy a rádi zkoušejí i různé alternativní možnosti. V poslední době neustále přibývají nové a nové kavárny, v nichž připravují kávu i jinak než v klasickém kávovaru. Se kterými neobvyklými způsoby přípravy kávy se v posledních letech můžeme v kavárnách setkat?
AeroPress patří k těm nejnovějším metodám, jak udělat dobrou kávu. Tento způsob pochází z USA a příprava je velmi snadná a navíc i rychlá. Jde o speciální válec s pístem, díky němuž dojde k přefiltrování kávy přes papírový filtr. Kromě snadné a rychlé přípravy je výhodou tohoto zařízení také jeho jednoduché čištění a co je hlavní – skvělá chuť kávy.
I v tomto případě jde o poměrně jednoduché zařízení – French press je skleněná konvička, v níž je píst s filtrem. Příprava pak probíhá tak, že kávu zalijete horkou vodou a pomocí pístu oddělíte kávovou sedlinu. Oproti AeroPressu má toto zařízení mnohem delší historii, French press byl vynalezen už v 19.století a největší popularitu si získat v 60.letech 20.století ve Francii.
Tento druh kávovaru už je trochu sofistikovanější – tvoří ho dvě skleněné nádoby, spojené trubicí s filtrem. Vacuum pot funguje tak, že pomocí přetlaku vodní páry se vytlačí horká voda nad filtr, v ní se pak rozpustí namletá káva a ta následně spadne zpět do dolní nádoby, čímž dojde k její filtraci. Koupit si Vacuum pot můžete i v různých e-shopech, ceny se obvykle pohybují od 1 200 do 2 200 Kč.
Závěrem článku něco pro ty, kdo mají rádi studené nápoje – Cold Brew je studená káva, jež se připravuje tak, že se káva několik hodin pomalu extrahuje ve studené vodě. Oproti klasické horké kávě má jemnější a méně hořkou chuť, oblíbená je zejména v letním období, kdy lidé dávají přednost spíše osvěžujícím drinkům. Připravovat se dá např. v již zmíněném French pressu, důležitý je správný poměr kávy a vody a také správně namletá káva – měla by být namletá spíše nahrubo, aby káva nebyla moc kyselá.
I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.
Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy >
Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.