Nové trendy v přípravě kávy

Ti největší kávoví labužníci, kteří rádi zkoušejí nově věci a milují výběrovou kávu, se často nespokojí jen s běžnými způsoby její přípravy a rádi zkoušejí i různé alternativní možnosti. V poslední době neustále přibývají nové a nové kavárny, v nichž připravují kávu i jinak než v klasickém kávovaru. Se kterými neobvyklými způsoby přípravy kávy se v posledních letech můžeme v kavárnách setkat?

AeroPress

AeroPress patří k těm nejnovějším metodám, jak udělat dobrou kávu. Tento způsob pochází z USA a příprava je velmi snadná a navíc i rychlá. Jde o speciální válec s pístem, díky němuž dojde k přefiltrování kávy přes papírový filtr. Kromě snadné a rychlé přípravy je výhodou tohoto zařízení také jeho jednoduché čištění a co je hlavní – skvělá chuť kávy.

French press

I v tomto případě jde o poměrně jednoduché zařízení – French press je skleněná konvička, v níž je píst s filtrem. Příprava pak probíhá tak, že kávu zalijete horkou vodou a pomocí pístu oddělíte kávovou sedlinu. Oproti AeroPressu má toto zařízení mnohem delší historii, French press byl vynalezen už v 19.století a největší popularitu si získat v 60.letech 20.století ve Francii.

Vacuum pot

Tento druh kávovaru už je trochu sofistikovanější – tvoří ho dvě skleněné nádoby, spojené trubicí s filtrem. Vacuum pot funguje tak, že pomocí přetlaku vodní páry se vytlačí horká voda nad filtr, v ní se pak rozpustí namletá káva a ta následně spadne zpět do dolní nádoby, čímž dojde k její filtraci. Koupit si Vacuum pot můžete i v různých e-shopech, ceny se obvykle pohybují od 1 200 do 2 200 Kč.

Cold Brew

Závěrem článku něco pro ty, kdo mají rádi studené nápoje – Cold Brew je studená káva, jež se připravuje tak, že se káva několik hodin pomalu extrahuje ve studené vodě. Oproti klasické horké kávě má jemnější a méně hořkou chuť, oblíbená je zejména v letním období, kdy lidé dávají přednost spíše osvěžujícím drinkům. Připravovat se dá např. v již zmíněném French pressu, důležitý je správný poměr kávy a vody a také správně namletá káva – měla by být namletá spíše nahrubo, aby káva nebyla moc kyselá.

Charakteristika a výhody kávy bez kofeinuCharakteristika a výhody kávy bez kofeinu

Přítomnost kofeinu, který má povzbuzující účinky, je vedle lahodné chuti jednou z hlavních výhod kávy. Někteří lidé ale preferují nápoje v bezkofeinové podobě. I káva se dá připravit bez kofeinu, celosvětově ale tvoří jen 10 % z celkové spotřeby ká…

Tipy na zajímavé knihy o kávěTipy na zajímavé knihy o kávě

Máte rádi kávu a rádi byste se o ní dozvěděli něco nového? Chcete získat spoustu nových informací a tipů, jak se dělá ta nejlepší káva a přečíst si zajímavosti o jejím pěstování, přípravě nebo konzumaci? Vybrali jsme pro vás několik zajímavých kníž…

Překvapující fakta o kávěPřekvapující fakta o kávě

Káva je populární nápoj po celém světě a mnoho z nás si ráno bez kávy nedokáže představit. Víte, že káva je vlastně ovoce? Kdo je největším producentem kávy na světě? A víte, jak udržet kávu delší dobu teplou? Káva je ovoce Kávová zrna rostou na st…

Kde mají nejvyšší spotřebu kávy?Kde mají nejvyšší spotřebu kávy?

Zatímco největšími producenty kávy jsou mimoevropské země, jako je především Brazílie, Vietnam, Kolumbie nebo Indonésie, možná vás překvapí, že v konzumaci kávy je žebříček úplně jiný – státy, odkud se káva dováží, mají spotřebu relativně nízkou. V…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Je pití kávy zdravé?Je pití kávy zdravé?

Pití kávy je jak u nás, tak i téměř všude ve světě velmi oblíbené a káva patří k nejrozšířenějším nápojům. Otázkou, kterou si ale pokládá mnoho lidí je, zda je pití kávy zdravé nebo spíše naopak zdraví škodí. Pití kávy má své klady i zápory Pod…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.