Káva je výborný nápoj, který nám dovává potřebnou energii. Má ale i mnoho zdravotních přínosů pro náš organismus. Obsahuje antioxidanty, ničí bakterie v dutině ústní, snižuje riziko vzniku rakoviny jater a pomáhá spalovat tuky.
Káva je plná antioxidantů, a dokonce obsahuje více antioxidantů než zelený čaj nebo kakao. Vědci zjistili, že v nezpracovaných kávových zrnech se vyskytuje přibližně tisíc antioxidantů a stovky dalších vzniknou během pražení. Antioxidanty jsou pro náš organismus velmi přínosné, jelikož chrání naše buňky před poškozením.
Káva obsahuje kofein, který rozkládá v ústech bakterie. Pokud se chcete zbavit bakterií ve vaší dutině ústní a zamezit tak vzniku případných kazů, tak je ale potřeba pít neslazenou, černou kávu. A pozor, neměla by se přidávat ani smetana! Dle průzkumů lidé, kteří pravidelně pijí černou kávu, mají menší výskyt zubních kazů.
Pití kávy dle průzkumů snižuje riziko rakoviny jater a výskyt alkoholické cirhózy. Vědci našli spojitost mezi pitím kávy a hladinou jaterních enzymů v krvi. Dle studie čím více lidí pilo kávu, tím nižší pak byly jejich hladiny enzymů.
Káva obsahuje kofein, který je ideální na spalování tuků. Právě kofein je obsažen v mnohých komerčních doplňcích na spalování tuků. Některé studie prokazují, že kofein zvyšuje rychlost metabolismu o 3 až 11 %.
Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.