Jak by se měla káva správně servírovat?

Abyste si mohli kávu skutečně naplno vychutnat, je důležitá nejen její kvalita a chuť, ale je také třeba, aby byla káva správně servírována – aby bylo použito vhodné nádobí a nechyběly další doplňky, které ke kávě patří. Jaká jsou základní pravidla pro správné servírování kávy?

Espresso nebo cappuccino patří do porcelánu

U kávy, která se podává v malém objemu, se vždy používají porcelánové šálky. Ty by měly být zaoblené a v ideálním případě i nahřáté, aby si káva udržela svoji teplotu co nejdéle. Důležitá je také správná tloušťka stěny šálku. Někde se používají keramické šálky, ty ale nemají tak dobré tepelné vlastnosti jako porcelán. Naopak u kávových nápojů typu latte, vídeňská káva nebo latte macchiato se používají sklenice, jež jsou pro velké nápoje vhodnější.

Mléko by mělo být nahřáté a v konvičce

V dobré kavárně či restauraci by vám rozhodně neměli mléko ke kávě přinést v podobě malé smetany v plastu. Správně se má mléko podávat v nahřáté konvičce, nejlepší je mléko plnotučné, ale pokud chcete, aby měla káva co nejméně kalorií, řekněte si např. o odtučněné mléko. U cappuccina, kde už je mléko přímo součástí nápoje, bývá velkou chybou dávat na něj skořici – ta na pravé cappuccino nepatří a měla by být podávána pouze na vyžádání hosta.

Ke kávě se má dávat i malá sklenička s vodou

Dobrým zvykem je také podávat ke kávě malou skleničku, resp. panáka s vodou. Ten slouží k tomu, abyste si mohli neutralizovat chuťové buňky a kávu si tak opravdu naplno vychutnat. Častou praxí je podávat ke kávě také nějakou drobnou sladkost – nejčastěji to bývají různé malé sušenky, případně čokoládky či jiné malé cukrovinky. Co se týká cukru, ten podle některých odborníků do kávy nepatří, většina lidí si ale bez alespoň malého množství cukru kávu nevychutná. Dobrou alternativou je každopádně hnědý třtinový cukr, který je oproti klasickému bílému zdravější.

Jak by se měla káva správně servírovat?Jak by se měla káva správně servírovat?

Abyste si mohli kávu skutečně naplno vychutnat, je důležitá nejen její kvalita a chuť, ale je také třeba, aby byla káva správně servírována – aby bylo použito vhodné nádobí a nechyběly další doplňky, které ke kávě patří. Jaká jsou základní pravidla…

Káva snižuje deprese a zlepšuje paměťKáva snižuje deprese a zlepšuje paměť

Horká, silná káva nás probere a pořádně nabudí. Má však i další účinky, které jsou pro nás pozitivní. Dlouhodobá konzumace kávy snižuje výskyt depresí a zlepšuje stav naší paměti, která se s věkem snižuje. Snížení rizika spáchání sebevraždy Dle stu…

Brazílie je největším producentem kávy na světěBrazílie je největším producentem kávy na světě

Brazílie je největším producentem kávy na světě již více než 150 let. V roce 2019 Brazílie vyprodukovala 3 558 000 metrických tun kávy, což pro představu je třetina veškeré celosvětově vyrobené kávy. Brazílie produkuje dva druhy kávových zrn. Jedná s…

Zajímavá fakta o LatteZajímavá fakta o Latte

Když se řekne Latte, představíme si kávový nápoj, který je většinou podáván ve vysoké sklenici a je vyroben na bázi espressa, do kterého se přidá napařené mléko. Korunou celého nápoje je pěnové mléko, kterému se odborně říká mikro pěna. Proč se tent…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Zajímavosti o kávěZajímavosti o kávě

Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě a denně si ji dopřávají miliony a miliony lidí ze všech koutů naší planety. Vybrali jsme pro vás několik zajímavostí, jež s kávou souvisejí a některé z nich vás možná překvapí. Nejvíc kávy se vypije v N…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.