Jak by se měla káva správně servírovat?

Abyste si mohli kávu skutečně naplno vychutnat, je důležitá nejen její kvalita a chuť, ale je také třeba, aby byla káva správně servírována – aby bylo použito vhodné nádobí a nechyběly další doplňky, které ke kávě patří. Jaká jsou základní pravidla pro správné servírování kávy?

Espresso nebo cappuccino patří do porcelánu

U kávy, která se podává v malém objemu, se vždy používají porcelánové šálky. Ty by měly být zaoblené a v ideálním případě i nahřáté, aby si káva udržela svoji teplotu co nejdéle. Důležitá je také správná tloušťka stěny šálku. Někde se používají keramické šálky, ty ale nemají tak dobré tepelné vlastnosti jako porcelán. Naopak u kávových nápojů typu latte, vídeňská káva nebo latte macchiato se používají sklenice, jež jsou pro velké nápoje vhodnější.

Mléko by mělo být nahřáté a v konvičce

V dobré kavárně či restauraci by vám rozhodně neměli mléko ke kávě přinést v podobě malé smetany v plastu. Správně se má mléko podávat v nahřáté konvičce, nejlepší je mléko plnotučné, ale pokud chcete, aby měla káva co nejméně kalorií, řekněte si např. o odtučněné mléko. U cappuccina, kde už je mléko přímo součástí nápoje, bývá velkou chybou dávat na něj skořici – ta na pravé cappuccino nepatří a měla by být podávána pouze na vyžádání hosta.

Ke kávě se má dávat i malá sklenička s vodou

Dobrým zvykem je také podávat ke kávě malou skleničku, resp. panáka s vodou. Ten slouží k tomu, abyste si mohli neutralizovat chuťové buňky a kávu si tak opravdu naplno vychutnat. Častou praxí je podávat ke kávě také nějakou drobnou sladkost – nejčastěji to bývají různé malé sušenky, případně čokoládky či jiné malé cukrovinky. Co se týká cukru, ten podle některých odborníků do kávy nepatří, většina lidí si ale bez alespoň malého množství cukru kávu nevychutná. Dobrou alternativou je každopádně hnědý třtinový cukr, který je oproti klasickému bílému zdravější.

Tipy na nejlepší kavárny v Hradci KrálovéTipy na nejlepší kavárny v Hradci Králové

Město na soutoku Labe a Orlice patří k nejkrásnějším městům v ČR a je to bezpochyby jedno z měst s nejvyšší kvalitou života. V Hradci Králové je sice oproti jiným velkým městům poměrně málo nákupních center a obchodů, milovníci kávy si ale nemohou…

Zajímavosti o capuccinuZajímavosti o capuccinu

Capuccino je oblíbený nápoj po celém světě. V Itálii se capuccino běžně pije v době snídaně, ale nejpozději se objednává pouze do 11 hodin dopoledne. Pro Italy rozhodně není běžná věc objednat si capuccino později během dne. Nejčastěji se capuccino p…

Dva základní druhy kávy – arabica a robustaDva základní druhy kávy – arabica a robusta

Pokud si v jakémkoli obchodě koupíte kávu, bude se s velmi vysokou pravděpodobností jednat buď o arabicu nebo robustu. Jaké jsou jejich hlavní vlastnosti a v čem se tyto druhy kávy od sebe liší? Základní informace o kávě arabica Jedná se o nejrozší…

Tipy na nejlepší kavárny v PrazeTipy na nejlepší kavárny v Praze

Praha je skvělým místem i pro milovníky kvalitní gastronomie a na své si v ní přijdou i ti, jenž si oblíbili prvotřídní výběrovou kávu. Říct, která z obrovského množství pražských kaváren je nejlepší, se dá těžko, vybrali jsme tak alespoň několik t…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Káva z kapslí – trend posledních letKáva z kapslí – trend posledních let

Jedním z velmi oblíbených a pohodlných způsobů přípravy kávy v domácím prostředí je příprava kávy z kapslí – ta se postupně dostává do čím dál většího množství domácností a lidé oceňují praktickou, snadnou a rychlou přípravu jejich oblíbeného nápoj…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.