Jak by se měla káva správně servírovat?

Abyste si mohli kávu skutečně naplno vychutnat, je důležitá nejen její kvalita a chuť, ale je také třeba, aby byla káva správně servírována – aby bylo použito vhodné nádobí a nechyběly další doplňky, které ke kávě patří. Jaká jsou základní pravidla pro správné servírování kávy?

Espresso nebo cappuccino patří do porcelánu

U kávy, která se podává v malém objemu, se vždy používají porcelánové šálky. Ty by měly být zaoblené a v ideálním případě i nahřáté, aby si káva udržela svoji teplotu co nejdéle. Důležitá je také správná tloušťka stěny šálku. Někde se používají keramické šálky, ty ale nemají tak dobré tepelné vlastnosti jako porcelán. Naopak u kávových nápojů typu latte, vídeňská káva nebo latte macchiato se používají sklenice, jež jsou pro velké nápoje vhodnější.

Mléko by mělo být nahřáté a v konvičce

V dobré kavárně či restauraci by vám rozhodně neměli mléko ke kávě přinést v podobě malé smetany v plastu. Správně se má mléko podávat v nahřáté konvičce, nejlepší je mléko plnotučné, ale pokud chcete, aby měla káva co nejméně kalorií, řekněte si např. o odtučněné mléko. U cappuccina, kde už je mléko přímo součástí nápoje, bývá velkou chybou dávat na něj skořici – ta na pravé cappuccino nepatří a měla by být podávána pouze na vyžádání hosta.

Ke kávě se má dávat i malá sklenička s vodou

Dobrým zvykem je také podávat ke kávě malou skleničku, resp. panáka s vodou. Ten slouží k tomu, abyste si mohli neutralizovat chuťové buňky a kávu si tak opravdu naplno vychutnat. Častou praxí je podávat ke kávě také nějakou drobnou sladkost – nejčastěji to bývají různé malé sušenky, případně čokoládky či jiné malé cukrovinky. Co se týká cukru, ten podle některých odborníků do kávy nepatří, většina lidí si ale bez alespoň malého množství cukru kávu nevychutná. Dobrou alternativou je každopádně hnědý třtinový cukr, který je oproti klasickému bílému zdravější.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Česká „turecká“ káva vs. opravdová turecká kávaČeská „turecká“ káva vs. opravdová turecká káva

Když se řekne turecká káva, mnoho lidí u nás si pod tímto názvem představí českou verzi, která ale s tou pravou tureckou kávou nemá téměř nic společného. Jaký je rozdíl mezi tzv. českým turkem, který byl v našich zemích oblíbený v minulosti a dnes…

Nové trendy v přípravě kávyNové trendy v přípravě kávy

Ti největší kávoví labužníci, kteří rádi zkoušejí nově věci a milují výběrovou kávu, se často nespokojí jen s běžnými způsoby její přípravy a rádi zkoušejí i různé alternativní možnosti. V poslední době neustále přibývají nové a nové kavárny, v nic…

Jaká káva je oblíbená v Česku?Jaká káva je oblíbená v Česku?

Kterou kávu Češi kupují v obchodech a jaké druhy kávy si nejčastěji dávají v kavárnách? Podívali jsme se na to, jak se změnily chutě českých milovníků kávy v posledních letech. Nákup kávy hodně závisí na příjmech Podle průzkumu hrají v tom, jak…

Kam zajít na kávové kurzy pro veřejnost?Kam zajít na kávové kurzy pro veřejnost?

Milujete dobrou kávu a rádi byste se naučili ji dobře připravovat, ať už jde o pravé espresso, filtrovanou kávu, různé techniky jako je latte art nebo i složitější věci? Pak není nic jednoduššího než se přihlásit na některý z kávových kurzů pro veř…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Tipy na nejlepší kavárny v BrněTipy na nejlepší kavárny v Brně

Brno se v posledních letech – zvláště pak jeho centrum – stává čím dál vyhledávanějším místem pro fanoušky dobré kávy a mnoho lidí se shoduje na tom, že pokud jde o kavárny, Brno je v této oblasti dokonce možná i lepší než Praha. Skvělých kaváren s…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.