Pití kávy je jak u nás, tak i téměř všude ve světě velmi oblíbené a káva patří k nejrozšířenějším nápojům. Otázkou, kterou si ale pokládá mnoho lidí je, zda je pití kávy zdravé nebo spíše naopak zdraví škodí.
Podle odborných studií pití kávy prodlužuje život – to je bezpochyby pozitivní fakt, stejně tak jako množství vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek. Na druhou stranu některé kávové nápoje s velkým množstvím cukru mohou přispívat ke vzniku obezity, takže je hodně důležité, jaký druh kávy si kupujete nebo jakým způsobem si ji připravujete.
Kvalitnější je bezesporu arabica, která má navíc příjemnější a jemnější chuť. Robusta je sice levnější, ale nemá tak dobré aroma a její chuť je spíše hořká, bez příjemných chuťových tónů. Záleží ale i na řadě dalších faktorů – ani arabica nemusí být vždy úplně kvalitní.
Velkou výhodou kávy je množství cenných antioxidantů a živin – jeden průměrný šálek kávy o objemu 240 ml obsahuje hned čtyři vitamíny (B1, B2, B3 a B5), dále pak kyselinu listovou, mangan, draslík, hořčík a fosfor. Právě antioxidanty dělají z kávy jeden z nejzdravějších nápojů.
Klíčovou složkou, která hraje zásadní roli v oblibě kávy je kofein, který dodává lidem energii. I proto hodně lidí pije kávu hned ráno, kdy se potřebují probrat a načerpat energii do nového pracovního dne. Kofein má sice prospěšný účinek, ale na druhou stranu jeho velké množství přináší i určitá rizika – např. horší spánek a u některých lidí i vyšší úzkost.
Tak jako u jiných potravin a nápojů i pro kávu platí, že ani s ní by se to nemělo přehánět. Menší nebo běžné množství by uškodit nemělo, ale pokud to někdo s kávou přehání, může to mít na jeho zdraví negativní dopad – zvláště pokud si do kávy dává velké množství cukru. I zde tak platí známé přísloví Všeho s mírou.
Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.