Nejste si jistí, jak doma správně skladovat kávu, aby neztratila svoje aroma a zachovala si svoji skvělou chuť? Vybrali jsme několik základních rad, kterými je dobré se při skladování kávy řídit.
Mletou kávu je třeba skladovat v prostředí, které je suché a temné – ideálním místem je tak např. spíž, kredenc, skříňka, případně jiný prostor s vhodnou teplotou. V chladničce nebo mrazáku by vaše káva mohla snadno načichnout jinými potravinami.
Velmi důležité je, aby byla káva pečlivě zabalena tak, aby se k ní nemohl dostat žádný vzduch. Nejlepší je nechat kávu ve svém původním balení, naopak nedoporučuje se přesypávat ji do jiných nádob. Káva by také neměla být umístěna v blízkosti sporáku, trouby, rychlovarné konvice nebo např. topení – okolní teplota nesmí být příliš vysoká.
I když se nákupem velkého balení dají ušetřit peníze, je lepší koupit si raději menší – i dobře skladovaná káva může po delší době pomalu ztrácet svoji chuť. Velikost balení tak vybírejte i s ohledem na to, jak často a v jakém množství kávu pijete.
Než kupovat již namletou kávu, je mnohem lepším řešením koupit si zrnkovou a namlít si ji až doma. Sice je to pracnější, ale pro kvalitu kávy je důležité, aby k jejímu namletí došlo v co nejkratším čase před její konzumací. Pokud tedy máte tu možnost, raději dejte přednost zrnkové.
Důležité je, aby byla nádoba vzduchotěsná a ke kávě se nedostala vlhkost, vzduch nebo aroma jiných potravin. Po otevření se pak doporučuje dát plechovku nebo sáček s kávou do speciální vakuové dózy, jež zabrání tomu, aby došlo k oxidaci a tím pádem ke znehodnocení vaší kávy.
Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.