Jak se má káva správně skladovat?

Nejste si jistí, jak doma správně skladovat kávu, aby neztratila svoje aroma a zachovala si svoji skvělou chuť? Vybrali jsme několik základních rad, kterými je dobré se při skladování kávy řídit.

1) Nedávejte kávu do ledničky ani mrazničky

Mletou kávu je třeba skladovat v prostředí, které je suché a temné – ideálním místem je tak např. spíž, kredenc, skříňka, případně jiný prostor s vhodnou teplotou. V chladničce nebo mrazáku by vaše káva mohla snadno načichnout jinými potravinami.

2) Kávu uchovávejte ve vzduchotěsném balení

Velmi důležité je, aby byla káva pečlivě zabalena tak, aby se k ní nemohl dostat žádný vzduch. Nejlepší je nechat kávu ve svém původním balení, naopak nedoporučuje se přesypávat ji do jiných nádob. Káva by také neměla být umístěna v blízkosti sporáku, trouby, rychlovarné konvice nebo např. topení – okolní teplota nesmí být příliš vysoká.

3) Nekupujte zbytečně velká balení

I když se nákupem velkého balení dají ušetřit peníze, je lepší koupit si raději menší – i dobře skladovaná káva může po delší době pomalu ztrácet svoji chuť. Velikost balení tak vybírejte i s ohledem na to, jak často a v jakém množství kávu pijete.

4) Dávejte přednost zrnkové kávě před mletou

Než kupovat již namletou kávu, je mnohem lepším řešením koupit si zrnkovou a namlít si ji až doma. Sice je to pracnější, ale pro kvalitu kávy je důležité, aby k jejímu namletí došlo v co nejkratším čase před její konzumací. Pokud tedy máte tu možnost, raději dejte přednost zrnkové.

5) Kupujte kávu nejlépe v plechovce nebo vakuově uzavřeném sáčku

Důležité je, aby byla nádoba vzduchotěsná a ke kávě se nedostala vlhkost, vzduch nebo aroma jiných potravin. Po otevření se pak doporučuje dát plechovku nebo sáček s kávou do speciální vakuové dózy, jež zabrání tomu, aby došlo k oxidaci a tím pádem ke znehodnocení vaší kávy.

Jak se káva zpracovává?Jak se káva zpracovává?

Než se káva z kávovaru dostane do Vašeho hrníčku, musí projít mnoha kroky zpracování. Víte, jak proces zpracování kávy probíhá? Sběr fazolí Nejprve je potřeba ručně sesbírat zelené fazole, které se pak rozemelou. Před mletím je však potřeba fazole…

Rizika nadměrného pití kávyRizika nadměrného pití kávy

Káva patří obecně mezi zdravé nápoje a v rozumné míře by u dospělých lidí neměla nijak škodit zdraví – spíše naopak. Na druhou stranu nadměrné pití kávy přináší i určitá zdravotní rizika, které je dobré si uvědomit. Jaká nebezpečí Vám hrozí, pokud…

Zdravotní přínosy pití kávyZdravotní přínosy pití kávy

Káva je výborný nápoj, který nám dovává potřebnou energii. Má ale i mnoho zdravotních přínosů pro náš organismus. Obsahuje antioxidanty, ničí bakterie v dutině ústní, snižuje riziko vzniku rakoviny jater a pomáhá spalovat tuky. Antioxidanty Káva je…

Kde se vzalo slovo Kde se vzalo slovo "capuccino"?

Mnoho výrazů pro kávové nápoje pochází z italštiny. Oblíbené espresso pochází z italského slova, které znamená „vylisované“, machiato znamená doslova „káva se skvrnou mléka“ a odkud je slovo capuccino? Tento výraz nemá spojitost přímo s kávou, ale s …
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Jaký je původ frappé?Jaký je původ frappé?

Frappé pochází z 19. století. Dříve se k přípravě frappé využívaly šejkry, jelikož až ve 20. století byly vynalezeny elektrické mixéry. A právě od 20. století lidé začali do frappé také přidávat zmrzlinu. Dříve ale frappé neobsahovalo žádné mléčné vý…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.