Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě a denně si ji dopřávají miliony a miliony lidí ze všech koutů naší planety. Vybrali jsme pro vás několik zajímavostí, jež s kávou souvisejí a některé z nich vás možná překvapí.
Rekordmany v pití kávy jsou obyvatelé amerického New Yorku, kde lidé vypijí až 7x větší množství tohoto nápoje než ve zbytku světa. New York je plný různých kaváren a pití kávy je zde velmi populární, ať už jde o řetězce typu Starbucks, Dunkin Donuts nebo různé malé a nezávislé kavárny.
Když se řekne káva, každý si představí nápoj a je tomu tak už dlouho. V minulosti ale káva nebyla nápojem ale potravinou – jednotlivé bobule se smíchaly s tukem a vzniklo tak jídlo s velmi vysokou energetickou hodnotou.
Káva zcela bez mléka asi většině lidí chutnat nebude, nicméně jednu nevýhodu má – po přidání mléka klesá účinek kofeinu, takže káva sice lépe chutná, ale trochu ztrácí svůj povzbuzující účinek.
Podobně jako nealkoholické pivo není zcela bez alkoholu, ale obsahuje jej v minimálním množství, tak i bezkofeinová káva není zcela bez kofeinu. Je ho ale jen minimum – zatímco u klasické kávy má šálek cca 100 až 200 mg kofeinu, u “bezkofeinové“ je to jen 2 až 10 mg.
I když jste velcí pijáci kávy, tak riziko, že byste se předávkovali kofeinem, je naprosto zanedbatelné. Abyste totiž překročili jeho smrtelnou dávku, museli byste – navíc hned po sobě – vypít asi 80 až 100 šálků tohoto nápoje, což asi nedokáže téměř nikdo.
Jestliže to s pitím kávy nepřeháníte, nedáváte si do ní velké množství cukru nebo mléka a kupujete kvalitní kávu, může mít příznivý vliv na vaše zdraví – káva totiž obsahuje spoustu antioxidantů a dalších cenných látek a podle řady výzkumů snižuje riziko výskytu řady nemocí – např. cukrovky, rakoviny, srdečních nemocí, demence, Alzheimerovy choroby, Parkinsonovy nemoci, cirhózy jater a mnoha dalších.
Pití kávy má prokazatelně příznivý vliv na hubnutí – např. díky tomu, že omezuje chuť k jídlu (v tom ale dobře fungují např. i energetické nápoje bez cukru), dále pak díky obsahu kofeinu, jenž zrychluje metabolismus. Pití kávy ale samozřejmě není všechno, důležité je mít i dostatek pohybu.
Dnes už jsou webové kamery zcela běžné a slouží hlavně ke komunikaci prostřednictvím programů, jako je Skype nebo Facebook Messenger. První webkamera, která byla uvedena do provozu v roce 1991, ale měla jinou funkci – jejím úkolem bylo hlídání konvice s kávou na univerzitě v Cambridge.
Poprvé se rozpustná káva objevila na trhu roku 1901 a to v Japonsku. Postupně se pak rozšířila do celého světa, kde si získala velkou oblibu i díky svojí snadné a rychlé přípravě.
Historicky první českou kavárnou se stala kavárna pod Malostranskou mosteckou věží. Za jejím otevřením ale nestál nikdo z Čechů, nýbrž Georgius Hatalah – arabský podnikatel, pocházející z města Damašek.
A na závěr trochu statistiky – nejoblíbenějším nápojem na světě je voda, hned za ní se pak umístila káva. Třetím nejoblíbenějším nápojem je pak čaj.
I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.
Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy >
Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.