Nejoblíbenější přípravy kávy

Jednou z mnoha výhod kávy je, že se dá připravit na spoustu různých způsobů, takže si tento nápoj může vychutnat téměř každý, ať už dává přednost sladkému nebo naopak méně sladkému pití. Hodně lidí má ale trochu zkreslenou představu o tom, co jednotlivé názvy kávy znamenají, resp. jak se taková káva správně připravuje. Které přípravy kávy jsou v Česku nejoblíbenější?

Espresso – základní a tradiční italský způsob přípravy kávy. Správné espresso se má dělat ze 7g kávy a objem je pouze cca 30 ml. Nesmírně důležitá je správná příprava, kdy je třeba mít správnou teplotu vody, tlak a dobu extrakce. Espresso se v kavárně podává v šálku, jenž má objem do 90 ml.

Ristretto – pokud vám i espresso přijde málo silné, určitě vám bude vyhovovat ristretto – i to se připravuje ze 7 g kávy, ale objem nápoje je proti klasickému espressu ani ne poloviční (cca 20 ml). Ristretto se podává se ve stejném šálku jako espresso, tedy max. 90 ml. Káva je velmi silná, tento druh přípravy pochází původem ze Sicílie.

Americano – alternativa pro ty, kterým nevyhovuje běžné espresso, ať už chutí nebo malou velikostí. Káva americano se dělá z espressa, ale přidá se do něj větší množství horké vody (obvykle v poměru 1:5). Podává se ve větším šálku na cappuccino o objemu do 180 ml-

Cappuccino – v ČR jeden z nejoblíbenějších způsobů přípravy kávy je (v moderní podobě) tvořený základem z espressa (30 ml) a mléčnou mikropěnou, klasická podoba cappuccina pak obsahuje kromě espressa teplé mléko a mléčnou pěnu. Celkový objem nápoje je kolem 160 ml, káva má díky mléku jemnější chuť, na druhou stranu má mnohem více kalorií.

Caffé Latte – velký nápoj o objemu kolem 300 ml je tvořený opět 30 ml espressa doplněného horkým mlékem. Podobný způsob přípravy má Latte macchiato – to se podává ve vysoké sklenici a tvoří jej tři vrstvy – horké mléko, espresso a mléčná pěna.

Frappuccino – sladký a oblíbený nápoj, se kterým se můžete setkat pouze v kavárnách Starbucks, kde frappuccino vzniklo roku 1995. Název je spojením slov frappé a cappuccino a tento kávový nápoj se dělá v nepřeberném množství variací. Základ tvoří káva, mléko a led, které mohou být doplněny různými sirupy, šlehačkou a dalšími přísadami.

Zdravotní přínosy pití kávyZdravotní přínosy pití kávy

Káva je výborný nápoj, který nám dovává potřebnou energii. Má ale i mnoho zdravotních přínosů pro náš organismus. Obsahuje antioxidanty, ničí bakterie v dutině ústní, snižuje riziko vzniku rakoviny jater a pomáhá spalovat tuky. Antioxidanty Káva je…

Zajímavé statistiky o kávěZajímavé statistiky o kávě

Vybrali jsme pro vás pár zajímavých statistických údajů, jež se týkají kávy a její konzumace jak u nás v ČR, tak i ve světovém měřítku. Jaké kávě dávají přednost Češi? Stejně jako u jiných potravin, tak i u kávy začínají Češi postupně dávat pře…

Jak se káva zpracovává?Jak se káva zpracovává?

Než se káva z kávovaru dostane do Vašeho hrníčku, musí projít mnoha kroky zpracování. Víte, jak proces zpracování kávy probíhá? Sběr fazolí Nejprve je potřeba ručně sesbírat zelené fazole, které se pak rozemelou. Před mletím je však potřeba fazole…

Které řetězce s kávou v ČR působí?Které řetězce s kávou v ČR působí?

Kromě nepřeberného množství malých kaváren působí v České republice i kávové řetězce které zde mají až desítky poboček. Jsou mezi nimi jak silné nadnárodní značky, ale i jedna česká síť, která si vede velmi dobře. Které řetězce patří k těm největší…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Káva snižuje deprese a zlepšuje paměťKáva snižuje deprese a zlepšuje paměť

Horká, silná káva nás probere a pořádně nabudí. Má však i další účinky, které jsou pro nás pozitivní. Dlouhodobá konzumace kávy snižuje výskyt depresí a zlepšuje stav naší paměti, která se s věkem snižuje. Snížení rizika spáchání sebevraždy Dle stu…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.