Nejoblíbenější přípravy kávy

Jednou z mnoha výhod kávy je, že se dá připravit na spoustu různých způsobů, takže si tento nápoj může vychutnat téměř každý, ať už dává přednost sladkému nebo naopak méně sladkému pití. Hodně lidí má ale trochu zkreslenou představu o tom, co jednotlivé názvy kávy znamenají, resp. jak se taková káva správně připravuje. Které přípravy kávy jsou v Česku nejoblíbenější?

Espresso – základní a tradiční italský způsob přípravy kávy. Správné espresso se má dělat ze 7g kávy a objem je pouze cca 30 ml. Nesmírně důležitá je správná příprava, kdy je třeba mít správnou teplotu vody, tlak a dobu extrakce. Espresso se v kavárně podává v šálku, jenž má objem do 90 ml.

Ristretto – pokud vám i espresso přijde málo silné, určitě vám bude vyhovovat ristretto – i to se připravuje ze 7 g kávy, ale objem nápoje je proti klasickému espressu ani ne poloviční (cca 20 ml). Ristretto se podává se ve stejném šálku jako espresso, tedy max. 90 ml. Káva je velmi silná, tento druh přípravy pochází původem ze Sicílie.

Americano – alternativa pro ty, kterým nevyhovuje běžné espresso, ať už chutí nebo malou velikostí. Káva americano se dělá z espressa, ale přidá se do něj větší množství horké vody (obvykle v poměru 1:5). Podává se ve větším šálku na cappuccino o objemu do 180 ml-

Cappuccino – v ČR jeden z nejoblíbenějších způsobů přípravy kávy je (v moderní podobě) tvořený základem z espressa (30 ml) a mléčnou mikropěnou, klasická podoba cappuccina pak obsahuje kromě espressa teplé mléko a mléčnou pěnu. Celkový objem nápoje je kolem 160 ml, káva má díky mléku jemnější chuť, na druhou stranu má mnohem více kalorií.

Caffé Latte – velký nápoj o objemu kolem 300 ml je tvořený opět 30 ml espressa doplněného horkým mlékem. Podobný způsob přípravy má Latte macchiato – to se podává ve vysoké sklenici a tvoří jej tři vrstvy – horké mléko, espresso a mléčná pěna.

Frappuccino – sladký a oblíbený nápoj, se kterým se můžete setkat pouze v kavárnách Starbucks, kde frappuccino vzniklo roku 1995. Název je spojením slov frappé a cappuccino a tento kávový nápoj se dělá v nepřeberném množství variací. Základ tvoří káva, mléko a led, které mohou být doplněny různými sirupy, šlehačkou a dalšími přísadami.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Nové trendy v přípravě kávyNové trendy v přípravě kávy

Ti největší kávoví labužníci, kteří rádi zkoušejí nově věci a milují výběrovou kávu, se často nespokojí jen s běžnými způsoby její přípravy a rádi zkoušejí i různé alternativní možnosti. V poslední době neustále přibývají nové a nové kavárny, v nic…

Největší výrobci kávy na světěNejvětší výrobci kávy na světě

Pokud jde o původ kávy, největším světovým producentem této komodity je Brazílie, na dalších místech jsou pak Vietnam a Kolumbie. Jak je to ale s konkrétními výrobci? Mezi největší výrobce kávy na světě patří společnosti Nestlé, JAB Holding a Tchib…

Zajímavosti o kávěZajímavosti o kávě

Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě a denně si ji dopřávají miliony a miliony lidí ze všech koutů naší planety. Vybrali jsme pro vás několik zajímavostí, jež s kávou souvisejí a některé z nich vás možná překvapí. Nejvíc kávy se vypije v N…

Základní informace o kávovníkuZákladní informace o kávovníku

Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě a většina lidí už si bez ní ani nedovede představit život – ať už díky její lahodné chuti nebo díky jejím povzbuzujícím účinkům. V tomto článku si řekneme něco o rostlině, z jejíchž plodů se káva připr…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Kde mají nejvyšší spotřebu kávy?Kde mají nejvyšší spotřebu kávy?

Zatímco největšími producenty kávy jsou mimoevropské země, jako je především Brazílie, Vietnam, Kolumbie nebo Indonésie, možná vás překvapí, že v konzumaci kávy je žebříček úplně jiný – státy, odkud se káva dováží, mají spotřebu relativně nízkou. V…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.