Nejoblíbenější přípravy kávy

Jednou z mnoha výhod kávy je, že se dá připravit na spoustu různých způsobů, takže si tento nápoj může vychutnat téměř každý, ať už dává přednost sladkému nebo naopak méně sladkému pití. Hodně lidí má ale trochu zkreslenou představu o tom, co jednotlivé názvy kávy znamenají, resp. jak se taková káva správně připravuje. Které přípravy kávy jsou v Česku nejoblíbenější?

Espresso – základní a tradiční italský způsob přípravy kávy. Správné espresso se má dělat ze 7g kávy a objem je pouze cca 30 ml. Nesmírně důležitá je správná příprava, kdy je třeba mít správnou teplotu vody, tlak a dobu extrakce. Espresso se v kavárně podává v šálku, jenž má objem do 90 ml.

Ristretto – pokud vám i espresso přijde málo silné, určitě vám bude vyhovovat ristretto – i to se připravuje ze 7 g kávy, ale objem nápoje je proti klasickému espressu ani ne poloviční (cca 20 ml). Ristretto se podává se ve stejném šálku jako espresso, tedy max. 90 ml. Káva je velmi silná, tento druh přípravy pochází původem ze Sicílie.

Americano – alternativa pro ty, kterým nevyhovuje běžné espresso, ať už chutí nebo malou velikostí. Káva americano se dělá z espressa, ale přidá se do něj větší množství horké vody (obvykle v poměru 1:5). Podává se ve větším šálku na cappuccino o objemu do 180 ml-

Cappuccino – v ČR jeden z nejoblíbenějších způsobů přípravy kávy je (v moderní podobě) tvořený základem z espressa (30 ml) a mléčnou mikropěnou, klasická podoba cappuccina pak obsahuje kromě espressa teplé mléko a mléčnou pěnu. Celkový objem nápoje je kolem 160 ml, káva má díky mléku jemnější chuť, na druhou stranu má mnohem více kalorií.

Caffé Latte – velký nápoj o objemu kolem 300 ml je tvořený opět 30 ml espressa doplněného horkým mlékem. Podobný způsob přípravy má Latte macchiato – to se podává ve vysoké sklenici a tvoří jej tři vrstvy – horké mléko, espresso a mléčná pěna.

Frappuccino – sladký a oblíbený nápoj, se kterým se můžete setkat pouze v kavárnách Starbucks, kde frappuccino vzniklo roku 1995. Název je spojením slov frappé a cappuccino a tento kávový nápoj se dělá v nepřeberném množství variací. Základ tvoří káva, mléko a led, které mohou být doplněny různými sirupy, šlehačkou a dalšími přísadami.

Nové trendy v přípravě kávyNové trendy v přípravě kávy

Ti největší kávoví labužníci, kteří rádi zkoušejí nově věci a milují výběrovou kávu, se často nespokojí jen s běžnými způsoby její přípravy a rádi zkoušejí i různé alternativní možnosti. V poslední době neustále přibývají nové a nové kavárny, v nic…

Jak si vybrat dobrý kávovar do domácnosti?Jak si vybrat dobrý kávovar do domácnosti?

Nemusíte být žádnými velkými kávovými znalci, ale pokud si alespoň občas rádi vychutnáte dobrou kávu, určitě se vám vyplatí pořídit si domů kvalitní kávovar. Jak postupovat při jeho výběru a na co se zaměřit? Na to se vám pokusíme odpovědět v našem…

Je pití kávy vhodné i pro děti nebo mladistvé?Je pití kávy vhodné i pro děti nebo mladistvé?

Jednou z častých otázek, kterou si kladou rodiče dětí a veřejnost, je problematika vhodnosti pití kávy u dětí a mladistvých. Na toto téma existují různé názory, zkusili jsme tak shrnout nejčastější argumenty a fakta ohledně toho, zda není pití kávy…

Brazílie je největším producentem kávy na světěBrazílie je největším producentem kávy na světě

Brazílie je největším producentem kávy na světě již více než 150 let. V roce 2019 Brazílie vyprodukovala 3 558 000 metrických tun kávy, což pro představu je třetina veškeré celosvětově vyrobené kávy. Brazílie produkuje dva druhy kávových zrn. Jedná s…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Pochutnejte si na sladkostech s kávovou příchutíPochutnejte si na sladkostech s kávovou příchutí

Káva je vynikající nejen sama o sobě jako lahodný nápoj, ale používá se i jako ingredience do mnoha různých sladkostí, cukrovinek nebo zákusků. Vybrali jsme pár tipů na oblíbené sladkosti, v nichž hraje právě káva jednu z hlavních rolí. Dorty a…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.