Jaký je původ frappé?

Frappé pochází z 19. století. Dříve se k přípravě frappé využívaly šejkry, jelikož až ve 20. století byly vynalezeny elektrické mixéry. A právě od 20. století lidé začali do frappé také přidávat zmrzlinu. Dříve ale frappé neobsahovalo žádné mléčné výrobky.

Původ frappé

Víte, jak bylo vynalezeno frappé? Jak tomu často bývá, bylo to náhodou, a to na mezinárodním veletrhu v řeckém Soluni, když se psal rok 1957. Na tento nápoj přišel zaměstnanec firmy Nestlé, který si o přestávce chtěl udělat rychlou kávu. Nemohl ale najít horkou vodu, a tak místo toho použil vodu studenou. Led, studenou vodu a instantní kávu přidal do šejkru a tím vznikl již v dnešní době oblíbený ledový nápoj jménem frappé.

Nejoblíbenější nápoj

Frappé bylo jedno z nejoblíbenějších nápojů v Řecku a následně se tento nápoj stal velmi oblíbeným i v dalších zemích. Jednotlivé země si občas recepturu frappé lehce obměnily. V Dánsku třeba místo studené vody přidávali do nápoje mléko a v Bulharsku zase coca-colu.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Rizika nadměrného pití kávyRizika nadměrného pití kávy

Káva patří obecně mezi zdravé nápoje a v rozumné míře by u dospělých lidí neměla nijak škodit zdraví – spíše naopak. Na druhou stranu nadměrné pití kávy přináší i určitá zdravotní rizika, které je dobré si uvědomit. Jaká nebezpečí Vám hrozí, pokud…

Základní informace o kávě z french pressuZákladní informace o kávě z french pressu

Káva se dá připravovat celou řadou různých způsobů – od obyčejného zalití kávy horkou vodou z konvice, přes přípravu v běžném kávovaru, snadnou přípravu v kapslových přístrojích, až po méně obvyklé metody, jako je např. Chemex, Vacuum Pot, AeroPres…

Studená káva Cold Brew – základní infoStudená káva Cold Brew – základní info

Dobrá káva nemusí být jen horká – především v letních měsících spousta lidí dává přednost spíše něčemu studenému a osvěžujícímu. Pokud preferujete kávu, která není sladká jako klasické Eiskaffee a chcete pouze vysokou kvalitu, mohla by vám vyhovova…

Nové trendy v přípravě kávyNové trendy v přípravě kávy

Ti největší kávoví labužníci, kteří rádi zkoušejí nově věci a milují výběrovou kávu, se často nespokojí jen s běžnými způsoby její přípravy a rádi zkoušejí i různé alternativní možnosti. V poslední době neustále přibývají nové a nové kavárny, v nic…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Káva z kapslí – trend posledních letKáva z kapslí – trend posledních let

Jedním z velmi oblíbených a pohodlných způsobů přípravy kávy v domácím prostředí je příprava kávy z kapslí – ta se postupně dostává do čím dál většího množství domácností a lidé oceňují praktickou, snadnou a rychlou přípravu jejich oblíbeného nápoj…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.