Základní informace o kávě z french pressu

Káva se dá připravovat celou řadou různých způsobů – od obyčejného zalití kávy horkou vodou z konvice, přes přípravu v běžném kávovaru, snadnou přípravu v kapslových přístrojích, až po méně obvyklé metody, jako je např. Chemex, Vacuum Pot, AeroPress nebo French press. Na posledně jmenovaný se nyní podíváme trochu podrobněji.

Stručná historie french pressu

Na první pohled asi podle názvu většinu lidí napadne, že french press pochází z Francie, nicméně jeho současná podoba byla patentována v Itálii – roku 1929 jeho podobu navrhl designér Attilio Calimani. Zařízení ale francouzské kořeny má, předchůdce french pressu byl z Francie, nicméně ten ještě nedokázal kávu dobře filtrovat a její chuť tak nebyla vyhovující. Dnešní french press už se používá prakticky po celém světě a díky jednoduché metodě louhování a filtrace se jedná o celkem levný nástroj na přípravu dobré kávy.

Příprava kávy ve french pressu

Připravit si šálek lahodné kávy z french pressu je opravdu velmi snadné – nejdříve se musí skleněná nebo nerezová nádoba předehřát a následně do ní nasypeme hrubě namletou kávu (měla by mít hrubost asi jako krystalový cukr). Následně ji zalijeme vařící vodou (ideálně o teplotě 93 °C), pečlivě promícháme a nádobu přiklopíme horní částí s filtrem. Kávu pak stlačíme asi 2 cm pod hladinu a počkáme necelé 4 minuty. Sítko pak pomalu stlačíme ke dnu, chvíli počkáme a pak už kávu můžeme slít do šálku. Káva z french pressu se musí vždy slít všechna naráz, nesmíme ji nechat v nádobě se sedlinou.

Plusy a mínusy tohoto způsobu přípravy kávy

K největším výhodám french pressu patří jeho nízká cena – dá se koupit už za pár stovek, dále pak velmi snadná příprava kávy, jednoduché čištění a samozřejmě i výborná chuť nápoje bez pachuti filtru apod. Naopak nevýhodou pro někoho může být nutnost mít správně nahrubo namletou kávu, při špatné přípravě se navíc do šálku může dostat sedlina.

Překvapující fakta o kávěPřekvapující fakta o kávě

Káva je populární nápoj po celém světě a mnoho z nás si ráno bez kávy nedokáže představit. Víte, že káva je vlastně ovoce? Kdo je největším producentem kávy na světě? A víte, jak udržet kávu delší dobu teplou? Káva je ovoce Kávová zrna rostou na st…

Tipy na nejlepší kavárny v PrazeTipy na nejlepší kavárny v Praze

Praha je skvělým místem i pro milovníky kvalitní gastronomie a na své si v ní přijdou i ti, jenž si oblíbili prvotřídní výběrovou kávu. Říct, která z obrovského množství pražských kaváren je nejlepší, se dá těžko, vybrali jsme tak alespoň několik t…

Je pití kávy vhodné i pro děti nebo mladistvé?Je pití kávy vhodné i pro děti nebo mladistvé?

Jednou z častých otázek, kterou si kladou rodiče dětí a veřejnost, je problematika vhodnosti pití kávy u dětí a mladistvých. Na toto téma existují různé názory, zkusili jsme tak shrnout nejčastější argumenty a fakta ohledně toho, zda není pití kávy…

Jak by se měla káva správně servírovat?Jak by se měla káva správně servírovat?

Abyste si mohli kávu skutečně naplno vychutnat, je důležitá nejen její kvalita a chuť, ale je také třeba, aby byla káva správně servírována – aby bylo použito vhodné nádobí a nechyběly další doplňky, které ke kávě patří. Jaká jsou základní pravidla…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Překvapující fakta o kávěPřekvapující fakta o kávě

Káva je populární nápoj po celém světě a mnoho z nás si ráno bez kávy nedokáže představit. Víte, že káva je vlastně ovoce? Kdo je největším producentem kávy na světě? A víte, jak udržet kávu delší dobu teplou? Káva je ovoce Kávová zrna rostou na st…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.