Základní informace o kávě z french pressu

Káva se dá připravovat celou řadou různých způsobů – od obyčejného zalití kávy horkou vodou z konvice, přes přípravu v běžném kávovaru, snadnou přípravu v kapslových přístrojích, až po méně obvyklé metody, jako je např. Chemex, Vacuum Pot, AeroPress nebo French press. Na posledně jmenovaný se nyní podíváme trochu podrobněji.

Stručná historie french pressu

Na první pohled asi podle názvu většinu lidí napadne, že french press pochází z Francie, nicméně jeho současná podoba byla patentována v Itálii – roku 1929 jeho podobu navrhl designér Attilio Calimani. Zařízení ale francouzské kořeny má, předchůdce french pressu byl z Francie, nicméně ten ještě nedokázal kávu dobře filtrovat a její chuť tak nebyla vyhovující. Dnešní french press už se používá prakticky po celém světě a díky jednoduché metodě louhování a filtrace se jedná o celkem levný nástroj na přípravu dobré kávy.

Příprava kávy ve french pressu

Připravit si šálek lahodné kávy z french pressu je opravdu velmi snadné – nejdříve se musí skleněná nebo nerezová nádoba předehřát a následně do ní nasypeme hrubě namletou kávu (měla by mít hrubost asi jako krystalový cukr). Následně ji zalijeme vařící vodou (ideálně o teplotě 93 °C), pečlivě promícháme a nádobu přiklopíme horní částí s filtrem. Kávu pak stlačíme asi 2 cm pod hladinu a počkáme necelé 4 minuty. Sítko pak pomalu stlačíme ke dnu, chvíli počkáme a pak už kávu můžeme slít do šálku. Káva z french pressu se musí vždy slít všechna naráz, nesmíme ji nechat v nádobě se sedlinou.

Plusy a mínusy tohoto způsobu přípravy kávy

K největším výhodám french pressu patří jeho nízká cena – dá se koupit už za pár stovek, dále pak velmi snadná příprava kávy, jednoduché čištění a samozřejmě i výborná chuť nápoje bez pachuti filtru apod. Naopak nevýhodou pro někoho může být nutnost mít správně nahrubo namletou kávu, při špatné přípravě se navíc do šálku může dostat sedlina.

Káva snižuje deprese a zlepšuje paměťKáva snižuje deprese a zlepšuje paměť

Horká, silná káva nás probere a pořádně nabudí. Má však i další účinky, které jsou pro nás pozitivní. Dlouhodobá konzumace kávy snižuje výskyt depresí a zlepšuje stav naší paměti, která se s věkem snižuje. Snížení rizika spáchání sebevraždy Dle stu…

Studená káva Cold Brew – základní infoStudená káva Cold Brew – základní info

Dobrá káva nemusí být jen horká – především v letních měsících spousta lidí dává přednost spíše něčemu studenému a osvěžujícímu. Pokud preferujete kávu, která není sladká jako klasické Eiskaffee a chcete pouze vysokou kvalitu, mohla by vám vyhovova…

Zdravotní přínosy pití kávyZdravotní přínosy pití kávy

Káva je výborný nápoj, který nám dovává potřebnou energii. Má ale i mnoho zdravotních přínosů pro náš organismus. Obsahuje antioxidanty, ničí bakterie v dutině ústní, snižuje riziko vzniku rakoviny jater a pomáhá spalovat tuky. Antioxidanty Káva je…

Zajímavosti o capuccinuZajímavosti o capuccinu

Capuccino je oblíbený nápoj po celém světě. V Itálii se capuccino běžně pije v době snídaně, ale nejpozději se objednává pouze do 11 hodin dopoledne. Pro Italy rozhodně není běžná věc objednat si capuccino později během dne. Nejčastěji se capuccino p…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Podle čeho poznáte dobrou kavárnu?Podle čeho poznáte dobrou kavárnu?

Chcete si vychutnat šálek dobré a správně připravené kávy, ale nejste si jistí, do které kavárny zajít? Poznat dobrou kavárnu, kde dělají skutečně špičkovou kávu, není zas tak těžké – máme pro vás několik tipů, na co se zaměřit, abyste získali před…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.