Základní informace o kávě z french pressu

Káva se dá připravovat celou řadou různých způsobů – od obyčejného zalití kávy horkou vodou z konvice, přes přípravu v běžném kávovaru, snadnou přípravu v kapslových přístrojích, až po méně obvyklé metody, jako je např. Chemex, Vacuum Pot, AeroPress nebo French press. Na posledně jmenovaný se nyní podíváme trochu podrobněji.

Stručná historie french pressu

Na první pohled asi podle názvu většinu lidí napadne, že french press pochází z Francie, nicméně jeho současná podoba byla patentována v Itálii – roku 1929 jeho podobu navrhl designér Attilio Calimani. Zařízení ale francouzské kořeny má, předchůdce french pressu byl z Francie, nicméně ten ještě nedokázal kávu dobře filtrovat a její chuť tak nebyla vyhovující. Dnešní french press už se používá prakticky po celém světě a díky jednoduché metodě louhování a filtrace se jedná o celkem levný nástroj na přípravu dobré kávy.

Příprava kávy ve french pressu

Připravit si šálek lahodné kávy z french pressu je opravdu velmi snadné – nejdříve se musí skleněná nebo nerezová nádoba předehřát a následně do ní nasypeme hrubě namletou kávu (měla by mít hrubost asi jako krystalový cukr). Následně ji zalijeme vařící vodou (ideálně o teplotě 93 °C), pečlivě promícháme a nádobu přiklopíme horní částí s filtrem. Kávu pak stlačíme asi 2 cm pod hladinu a počkáme necelé 4 minuty. Sítko pak pomalu stlačíme ke dnu, chvíli počkáme a pak už kávu můžeme slít do šálku. Káva z french pressu se musí vždy slít všechna naráz, nesmíme ji nechat v nádobě se sedlinou.

Plusy a mínusy tohoto způsobu přípravy kávy

K největším výhodám french pressu patří jeho nízká cena – dá se koupit už za pár stovek, dále pak velmi snadná příprava kávy, jednoduché čištění a samozřejmě i výborná chuť nápoje bez pachuti filtru apod. Naopak nevýhodou pro někoho může být nutnost mít správně nahrubo namletou kávu, při špatné přípravě se navíc do šálku může dostat sedlina.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Základní informace o kávovníkuZákladní informace o kávovníku

Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě a většina lidí už si bez ní ani nedovede představit život – ať už díky její lahodné chuti nebo díky jejím povzbuzujícím účinkům. V tomto článku si řekneme něco o rostlině, z jejíchž plodů se káva připr…

Které řetězce s kávou v ČR působí?Které řetězce s kávou v ČR působí?

Kromě nepřeberného množství malých kaváren působí v České republice i kávové řetězce které zde mají až desítky poboček. Jsou mezi nimi jak silné nadnárodní značky, ale i jedna česká síť, která si vede velmi dobře. Které řetězce patří k těm největší…

Je pití kávy zdravé?Je pití kávy zdravé?

Pití kávy je jak u nás, tak i téměř všude ve světě velmi oblíbené a káva patří k nejrozšířenějším nápojům. Otázkou, kterou si ale pokládá mnoho lidí je, zda je pití kávy zdravé nebo spíše naopak zdraví škodí. Pití kávy má své klady i zápory Pod…

Tipy na zajímavé knihy o kávěTipy na zajímavé knihy o kávě

Máte rádi kávu a rádi byste se o ní dozvěděli něco nového? Chcete získat spoustu nových informací a tipů, jak se dělá ta nejlepší káva a přečíst si zajímavosti o jejím pěstování, přípravě nebo konzumaci? Vybrali jsme pro vás několik zajímavých kníž…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Charakteristika a výhody kávy bez kofeinuCharakteristika a výhody kávy bez kofeinu

Přítomnost kofeinu, který má povzbuzující účinky, je vedle lahodné chuti jednou z hlavních výhod kávy. Někteří lidé ale preferují nápoje v bezkofeinové podobě. I káva se dá připravit bez kofeinu, celosvětově ale tvoří jen 10 % z celkové spotřeby ká…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.