Základní informace o kávě z french pressu

Káva se dá připravovat celou řadou různých způsobů – od obyčejného zalití kávy horkou vodou z konvice, přes přípravu v běžném kávovaru, snadnou přípravu v kapslových přístrojích, až po méně obvyklé metody, jako je např. Chemex, Vacuum Pot, AeroPress nebo French press. Na posledně jmenovaný se nyní podíváme trochu podrobněji.

Stručná historie french pressu

Na první pohled asi podle názvu většinu lidí napadne, že french press pochází z Francie, nicméně jeho současná podoba byla patentována v Itálii – roku 1929 jeho podobu navrhl designér Attilio Calimani. Zařízení ale francouzské kořeny má, předchůdce french pressu byl z Francie, nicméně ten ještě nedokázal kávu dobře filtrovat a její chuť tak nebyla vyhovující. Dnešní french press už se používá prakticky po celém světě a díky jednoduché metodě louhování a filtrace se jedná o celkem levný nástroj na přípravu dobré kávy.

Příprava kávy ve french pressu

Připravit si šálek lahodné kávy z french pressu je opravdu velmi snadné – nejdříve se musí skleněná nebo nerezová nádoba předehřát a následně do ní nasypeme hrubě namletou kávu (měla by mít hrubost asi jako krystalový cukr). Následně ji zalijeme vařící vodou (ideálně o teplotě 93 °C), pečlivě promícháme a nádobu přiklopíme horní částí s filtrem. Kávu pak stlačíme asi 2 cm pod hladinu a počkáme necelé 4 minuty. Sítko pak pomalu stlačíme ke dnu, chvíli počkáme a pak už kávu můžeme slít do šálku. Káva z french pressu se musí vždy slít všechna naráz, nesmíme ji nechat v nádobě se sedlinou.

Plusy a mínusy tohoto způsobu přípravy kávy

K největším výhodám french pressu patří jeho nízká cena – dá se koupit už za pár stovek, dále pak velmi snadná příprava kávy, jednoduché čištění a samozřejmě i výborná chuť nápoje bez pachuti filtru apod. Naopak nevýhodou pro někoho může být nutnost mít správně nahrubo namletou kávu, při špatné přípravě se navíc do šálku může dostat sedlina.

Rizika nadměrného pití kávyRizika nadměrného pití kávy

Káva patří obecně mezi zdravé nápoje a v rozumné míře by u dospělých lidí neměla nijak škodit zdraví – spíše naopak. Na druhou stranu nadměrné pití kávy přináší i určitá zdravotní rizika, které je dobré si uvědomit. Jaká nebezpečí Vám hrozí, pokud…

Tipy na zajímavé knihy o kávěTipy na zajímavé knihy o kávě

Máte rádi kávu a rádi byste se o ní dozvěděli něco nového? Chcete získat spoustu nových informací a tipů, jak se dělá ta nejlepší káva a přečíst si zajímavosti o jejím pěstování, přípravě nebo konzumaci? Vybrali jsme pro vás několik zajímavých kníž…

Které e-shopy nabízejí kvalitní kávu?Které e-shopy nabízejí kvalitní kávu?

Milovníci kvalitní kávy se asi většinou nespokojí s tím, co nabízejí běžné supermarkety a mnohem lépe si vyberou ve specializovaných obchodech nebo e-shopech zaměřených na výběrovou kávu od předních pěstitelů. Máme pro vás 4 tipy na internetové obc…

Co je to latte art a kde se s ním můžete setkat?Co je to latte art a kde se s ním můžete setkat?

U gastronomie obecně platí, že důležitá je nejen samotná chuť, ale velkou roli hraje také vzhled. To sice platí především u jídel, ale i u některých nápojů můžete dostat téměř umělecké dílo, které vás může nadchnout už jen tím, jak vypadá. V tomto…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Cibetková káva patří k těm nejluxusnějšímCibetková káva patří k těm nejluxusnějším

Na světě existuje velké množství různých druhů kávy, málokterá je ale tak drahá a výjimečná jako cibetková káva neboli kopi luwak. V čem spočívá jedinečnost této kávy, proč stojí tolik peněz a kde je u nás možné si ji koupit? Z čeho se vyrábí ci…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.