Zajímavé statistiky o kávě

Vybrali jsme pro vás pár zajímavých statistických údajů, jež se týkají kávy a její konzumace jak u nás v ČR, tak i ve světovém měřítku.

Jaké kávě dávají přednost Češi?

Stejně jako u jiných potravin, tak i u kávy začínají Češi postupně dávat přednost kvalitě a čím dál více preferují výběrovou kávu, což se projevuje nejen v různých kavárnách, ale i při nákupech kávy do domácnosti. Podle posledních statistik se u nás nejvíce kupuje mletá káva (s téměř 50 % podílu na trhu), následuje káva instantní (necelých 25 %), dále pak speciální kávové nápoje (např. 2 v 1 nebo 3 v 1 – s 10 %) a hned za nimi je zrnková káva. Ta má aktuálně 9 % podíl na trhu, nicméně byl u ní zaznamenaný nejvyšší meziroční nárůst. Na posledním místě jsou pak kávové kapsle, jejichž podíl na trhu činí 3 %.

Které řetězce kaváren jsou v Česku nejrozšířenější?

Už 51 poboček už u nás otevřela britská síť Costa Coffee, postupně roste i počet kaváren německého řetězce Tchibo, který už jich má kolem 40. Rozšiřuje se také americký Starbucks, který se po Praze začal prosazovat i v menších městech a aktuálně má 40 poboček. K silným hráčům ale patří také tuzemské Cross Café, jež má 26 poboček a plánuje další rozšíření. Oproti tomu rakouská společnost Coffeeshop Company už v Praze žádnou pobočku nemá a v současné době je pouze v menších městech.

Světové statistiky o kávě

Každý den se ve světě vypijí až dvě miliardy šálků kávy – roční obrat kávy na trhu dosahuje až 12 miliard eur. Káva je jednou z nejprodávanějších komodit na světě – ročně se jí prodá cca 9 milionů tun, což je více než dvojnásobek oproti prodejům čaje (4 miliony tun).

Obsah kofeinu v kávě

Množství kofeinu v šálku kávy závisí hned na několika faktorech – jednak na druhu kávy, dále pak na konkrétní odrůdě a v neposlední řadě i na způsobu přípravy. Proto možná někoho překvapí, že např. tzv. turecká káva (ne ta pravá, ale ta se sedlinou na dně) má až 4x více kofeinu než espresso. Stejně tak ristretto, jež má velmi výraznou chuť, má mnohem méně kofeinu než káva připravená metodou french press – důvodem je doba přípravy, která je u french pressu mnohem delší.

Už máte knihu Kávologie ?

220x220I když kávu pijí lidé po celém světě, samotné semeno zůstává záhadou. Jeho univerzálnost nemá obdoby. A o jeho specifikách, nebo přesněji zvláštnostech, učí autorka této knihy ve své kavárně. A nyní vás prostřednictvím této knihy celým bohatým světem kávy provede.

Tato kniha nabízí ciitlivý a intuitivní přístup ke kávě. Je jakousi iniciační cestou, která odhaluje tajemství kávy od původu zrn až po její ochutnání. Od rostliny až k nápoji – autorka vás provede všemi druhy kávy, jednoho z nejoblíbenějších nápojů na zemi. Zobrazit celý popisek knihy > 

Studená káva Cold Brew – základní infoStudená káva Cold Brew – základní info

Dobrá káva nemusí být jen horká – především v letních měsících spousta lidí dává přednost spíše něčemu studenému a osvěžujícímu. Pokud preferujete kávu, která není sladká jako klasické Eiskaffee a chcete pouze vysokou kvalitu, mohla by vám vyhovova…

Jak se káva zpracovává?Jak se káva zpracovává?

Než se káva z kávovaru dostane do Vašeho hrníčku, musí projít mnoha kroky zpracování. Víte, jak proces zpracování kávy probíhá? Sběr fazolí Nejprve je potřeba ručně sesbírat zelené fazole, které se pak rozemelou. Před mletím je však potřeba fazole…

Které e-shopy nabízejí kvalitní kávu?Které e-shopy nabízejí kvalitní kávu?

Milovníci kvalitní kávy se asi většinou nespokojí s tím, co nabízejí běžné supermarkety a mnohem lépe si vyberou ve specializovaných obchodech nebo e-shopech zaměřených na výběrovou kávu od předních pěstitelů. Máme pro vás 4 tipy na internetové obc…

Costa Coffee – oblíbený britský řetězec se prosadil i u násCosta Coffee – oblíbený britský řetězec se prosadil i u nás

V České republice v současné době působí hned několik řetězců s kávou. Jedním z těch největších je britská Costa Coffee, kterou vám v tomto článku krátce představíme. Historie kaváren Costa Coffee Historie tohoto oblíbeného řetězce kaváren se z…
Jste opravdový znalec kávy ?
Získejte CERTIFIKÁT ZDARMA

Nový trend – espresso s tonikemNový trend – espresso s tonikem

Osvěžující nápoj, který je složen z hořkého espressa a bublinkového toniku, vytváří lahodnou chuť, které se nedá odolat! Pokud máte rádi ledové Latte či Frapuccino, je velká pravděpodobnost, že i tento nápoj Vám zachutná. Jak se připravuje espresso…
Web kávologie.cz

Na webu naleznete všechny informace o kávě: od původu, historií až po způsoby konzumace. Web vznikl výhradně pro širokou laickou veřejnost, aby načerpala základní znalosti o kávě a také se dozvěděla spoustu zajímavostí.