Pikolo je český, ale ne úplně správný název
U nás se sice termín piccolo používá často, není ale správný – stejně tak, jako se espressu neříká presso, prso nebo třeba expreso. Obsluha sice většinou pochopí, co má zákazník na mysli, někdy ale dochází k nedorozumění, např. v situaci, kdy je zákazník zklamaný, že nápoj má příliš malý objem – hodně Čechů preferuje spíše větší verzi espressa – např. lungo nebo ještě větší americano.
Zobrazit více
Na světě existuje velké množství různých druhů kávy, málokterá je ale tak drahá a výjimečná jako cibetková káva neboli kopi luwak. V čem spočívá jedinečnost této kávy, proč stojí tolik peněz a kde je u nás možné si ji koupit?
Z čeho se vyrábí ci…
Káva má za sebou velmi dlouhou a bohatou historii, kdy se z neznámé rostliny postupně stala druhou nejprodávanější komoditou na světě – hned po ropě. Jaké byly hlavní milníky její historie?
První záznamy o kávě pocházejí ze 6.století
První zmín…
Nadváha nebo dokonce obezita jsou problémy, které trápí spoustu lidí a kromě správně sestaveného jídelníčku a dostatku pohybu hraje velkou roli také vhodný pitný režim. I když se člověk stravuje zdravě, nepřejídá se a vynechává tučná jídla, je také…
V souvislosti s kávou patří k hojně diskutovaným tématům, jak se jednotlivé způsoby přípravy kávy nazývají. Nejčastěji se vedou debaty nad tím, co přesně znamená espresso a zde je v pořádku, když se místo něj používá termín piccolo. Jak to tedy má…